PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124382}
6,6 97 tys. ocen
6,6 10 1 96730
5,2 25 krytyków
John Carter
powrót do forum filmu John Carter

Mają statki powietrzne, broń palną, widziałem nawet lasery, ale walczą mieczami poubierani w zbroje rodem ze starożytnego Rzymu.
Ten film, to trochę Wojen Gwiezdnych, choćby walka na arenie. Jedna scena na arenie walki nawiązuje do filmu Braveheart. Trochę tutaj Gwiezdnych Wrót i pewnie innych filmów...
Tak ogólnie to podczas oglądania film mi się trochę dłużył.

ocenił(a) film na 8
cyfrowy_baron

szczerze powiedziawszy to każdy film s-f jest pod tym względem mało logiczny. Mają technologię, lasery, przenoszą sie w czasie a potem i tak "naparzają" się pięściami. :) Dla wszystkich miłośników dobrego s-f polecam "The outer limits".

cyfrowy_baron

To film fantasy, nie science fiction, nakręcony na podstawie książki z XIX wieku. Ciężko od wiktoriańskiego fantasty wymagać logiki...

użytkownik usunięty
cyfrowy_baron

nie pomieszanie różnych filmów a ekranizacja jednej z książek E. R. Burroughsa, z którego twórczości czerpał m.in. Lucas

taktaktaktak - Całkowita Prawda.

ocenił(a) film na 8
cyfrowy_baron

Może tu chodzi o honor? Broń biała i pęści są w pewnym stopniu synonimami walki honorowej.

Zresztą w kinie SF to nic nowego zerknij na star wars mają ultra lasery itp a walczą świecącymi pałkami :D

ocenił(a) film na 7
Oldi

akurat zly przyklad poniewaz ta 'swiecaca palka' raz ze moze odpierac pociski/ lasery to jeszcze rozciela by lasery itp. jak listki

ocenił(a) film na 8
Mr_Krytyk

Tak ale wiesz co mam na myśłi. Mają super spluwy a machają mieczykami...które świecą. Może Jedi i widzi jak laserek leci i go odbije ale kulek ołowiowych ze zwykłego gnata by nie odbił ^^
Zresztą doszukiwanie się jakiejkolwiek logiki w filmach sci fi nie żadnego sensu zresztą zapewne to wiesz.

Cieszmy sie poprostu filmem bo naprawde jest całkiem fajny.

ocenił(a) film na 7
Oldi

tak, no masz racje. jakiegos sysstemu logiki czemu walcza mieczo podobnymi bronmi (nie tylko SW ale w innych filmach tex) kiedy maja technologie rozwinieta na takim poziomie, nie ma sensu. Jedyne wytlumaczenie to ze miecze itp. to taki honorowy sposob pojedynku....tak jak powiedziales wczesniej.

ocenił(a) film na 9
cyfrowy_baron

"Jedna scena na arenie walki nawiązuje do filmu Braveheart" ... hm... a moze do Gladiatora.. .stary... w filmach watki sie powtarzają i nie osznacza to że to jest wada filmu. Mi sie tam podobało :)

ocenił(a) film na 8
cyfrowy_baron

Wiecie żołnierze np w czasie pierwszej wojny światowej albo kawalerzyści w trakcie wojny polsko-bolszewickiej też mieli broń palną i szable czyli broń białą, mieli też bagnety i umieli ich używać. Do czegoś ta broń była im potrzebna. Można jeszcze przytoczyć przykład Japończyków w trakcie 2 wojny światowej. Książka na podstawie, której był kręcony film pochodzi z początku XXw dla autora połączenie broni palnej i białej to coś normalnego coś czego używało się w jego czasach. Nie wspomnę o maszynach latający :) tj samolotach i sterowcach. Autor pisząc książkę czerpał pewnie pełnymi garściami z otaczającej go rzeczywistości.
Osobiście mi się film podobał i dziwią mnie trochę słabe oceny.

cyfrowy_baron

Gdzie w Braveheart była walka na arenie bo nie ogarniam :p