PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1011}
6,5 32 tys. ocen
6,5 10 1 31603
4,7 16 krytyków
Johnny Mnemonic
powrót do forum filmu Johnny Mnemonic

Jeżeli nie dysponuje się odpowiednim budżetem by zrealizowac widowiskowe kino SF to dobrze by było żeby skupic się na dobrych dialogach, grze aktorskiej i scenariuszu, które to będą przeciwwagą dla skromnej strony wizualnej. Niestety. W tym filmie nie zaobserwowałem ani dobrej gry , ani dobrych dialogów i wreszcie scenariusza, który byłby na prawdę co najmniej wciągający, Bohaterowie "snują" się po ekranie prowadząc banalne rozmówki , sceny akcji są na poziomie filmów produkowanych na rynek VHS ( mamy lata 90te) , jedynie muzyka się momentami broni i jedna czy dwie sceny z wirtualną rzeczywistością - starsze filmy np Pamięc absolutna miały lepszą stronę wizualną tak na prawdę.
Pomysł był może nie odkrywczy, ale można było z niego zrobic coś na prawdę dobrego, a wyszło kino kategorii B i to z tych filmów które zaliczyłbym do nieudanych. Nie przekonuje mnie klimat rodem jak z Ucieczki z Los Angeles czyli ciemno, brud i smród oraz łachmany jakie noszą niektórzy aktorzy mające zapewne budowac nastrój wspominanego przez wielu na tym forum cyberpunka itd.

mały spoilerek

Dodany na siłę wątek miłosny nie wynikający w ogóle z tego co widzimy na ekranie jest już tylko ostatnim ogniwem badziewia jakie wylewa się z ekranu.

ocenił(a) film na 2
armarange

Może nic to nie wniesie do wątku, ale jako fan sci-fi podpisuję się pod tym obiema rękami. Przy czym mnie ten film tak zmęczył, że 2/10 to maksimum z mojej strony.

ocenił(a) film na 3
artur_r0

Na tym forum są tacy co uważają że jest to lepsze od Matrixa. Polecam Dzień w którym zatrzymała się Ziemia. Kolejny badziew z Keanu
z podobną okładką :-P - to tak w ramach ugruntowania opinii że na 1 dobry film z nim jest 10 słabych

ocenił(a) film na 2
armarange

Miałem nieprzyjemność widzieć ten film, chociaż kompletnie go nie pamiętam. Dałem 3/10 więc pewnie dlatego nie kojarzę.;) Może nie znam się za bardzo na aktorstwie, ale Keanu jest naprawdę kiepski...

armarange

Dokladnie, film jest nudny jak cholera. Strasznie zenujace dialogi, nieco smieszna fabula oraz slaba gra aktorska, w ogole nie przekonujaca. Wlasnie jestem w trakcie ogladania i musialem zajrzec tu bo bylem ciekaw czy tylko ja sie tak mecze ogladajac to.