PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331571
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Moim skromnym zdaniem film genialny. Przykuwa uwagę widza i skłania do myślenia.
Nie tylko nasuwa pytanie czy główny bohater jest kosmitą czy nie, lecz również porusza kilka kwestii egzystencjalnych, moralno-etycznych oraz zagadnień filozoficznych. Zdecydowanie warto obejrzeć kilka razy ponieważ film ma głębie przekazu. Po każdym seansie, odbiór może być trochę inny i mogą się pojawić nowe spostrzeżenia co powinno być dodatkową zachęta do obejrzenia tego wyjątkowego filmu. Polecam serdecznie

ocenił(a) film na 7
bukichektor

Jeżeli lubisz takie filmy to zdecydowanie polecam 12 małp - ten film dopiero skłania do przemyśleń. K-Pax jest wtórny w tym ujęciu.

ocenił(a) film na 10
Unibet_78

Cześć
Właśnie obejrzałem 12 małp. Film przez cały czas jego trwania rzeczywiście skłania do myślenia.
Dodatkowo zakończenie również solidnie ryje beret bo skłania do rozkminki;
Czy baba naukowiec pomogła temu szaleńcowi w zrealizowaniu planu otrucia całego świata, czy może przeszkodziła mu.
To, że ona mówi, że jest z ubezpieczeń, może wskazywać, że go ubezpieczyła? i pozwoliła na realizację planu
Albo może, że skoro tyle osób i tak umrze to ona zajmuje się ubezpieczeniami bo to bardzo intratny biznes. Nie wiem
Postaram się to jeszcze porozkminiać. Założę tez na pewno temat pod samym filmem.
Dzięki w każdym bądź razie za super rekomendację, jeśli miałbyś coś jeszcze do polecenia to bardzo chętnie sprawdzę.
P.S co do porównania filmów K-pax do 12 małp jeśli chodzi o stopień refleksji po obejrzeniu to sądzę, że 1 i 2 film skłania do innych przemyśleń i ciężko jednoznacznie stwierdzić, który czyni to bardziej. (Przynajmniej ja mam takie zdanie)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
bukichektor

Witam
Jeśli interesuje Cię filozofia, egzystencjalizm, estetyka itp. plus sience fiction w najlepszym bo hipotetycznie prawdopodobnym wydaniu to polecam " Otwórz oczy " do ogladania w nocy na dobrym ekranie. Po obejrzeniu tego obrazu mam kilka lat do rozmyślań.

ocenił(a) film na 10
ravrav4

PRZYJACIELU!!!
Zjebiszczy film miszczu!
Aż mi mało pasek z drechu nie spadł...
A tak na poważnie :) To ekstra film rzeczywiście. Wszystkie aspekty, jakie wymieniłeś są.
Oglądaliśmy z dziewczyną w prawdzie nie na jakimś rewelacyjnym ekranie, tylko na monitorku. Ale i tak nasza uwaga była przykuta przez całą projekcję. Skłania do myślenia jak nic.
BOMBA!
Jak byś miał jeszcze jakieś propozycję filmów tego pokroju to bardzo chętnie
Pozdro i leci zapro do znajomych

ocenił(a) film na 10
bukichektor

Polecam Moon http://www.filmweb.pl/film/Moon-2009-473111 ;)

ocenił(a) film na 10
valentine_moon

Obejrzałem. Bardzo fajny. Obnaża ludzką zachłanność. Zysk za wszelką cenę. Po trupach byle zarobić jak najwięcej...
Zysk ponad moralność i etyczność
Wpędził mnie t rozważania o dzikim i drapieżnym kapitalizmie propagowanym przez mojego idola, geniusza Janusza Korwina Mikkego...
Moje wnioski są takie, że
Kapitalizm zapewnia największą różnorodność, niską cenę produktów i ich jakość oraz rozwój i innowacyjność, oraz wolność.
Ale ma również pewne wady...
Jakkolwiek i tak absolutnie nie można z niego zrezygnować , na rzecz socjalizmu, bo to prowadzi do zerowego rozwoju i upadku cywilizacji.
Tak jak w przyrodzie, świat nie jest idealny i nigdy nie będzie...
Na pewno jednak wprowadzenie kapitalizmu jest 100 razy lepsze od pozostania przy obecnym socjalizmie, bo socjalizm to brak wolności
Wolności produkcji
Wolności ekonomicznej
Kontrola Państwa
Socjalizmowi bardzo blisko do komunizmu...
To, że trafi się jakaś nie uczciwa korporacja, czy też większe przedsiębiorstwo jest nie nieuniknione. Bo taka ludzka natura. Nie oznacza to , że powinno się zabraniać wszystkim innym korporacją swobody produkcji (konieczność uzyskania licencji, koncesji), spełniania licznych norm i głupich przepisów biurokratycznych, aby na pewno było uczciwie po Państwowemu...
Tak samo z nożem. Służy do krojenia chleba
To , że jakiś psychol zamorduje kogoś nożem, nie powinno powodować wprowadzenia zakazu korzystania z noża...
Gdyby była możliwość posiadania broni to każdy mógłby się obronić przed bandytą.
A Państwo nie mogło by wprowadzać cenzury na internet tak jak to się dzieje w Wielkiej Brytanii (ograniczać swobód obywatelom) bo by wyszli na ulicę z bronią i tych posłów/urzędasów wywieźli na taczkach.

ocenił(a) film na 8
bukichektor

To zobacz też http://www.filmweb.pl/Vanilla.Sky - niektórzy wolą "Vanilla Sky" inni "Abre Los Hojos". Ja wolę "Vannila Sky".
Jest trochę takich ciekawych filmów do polecenia tylko też zależy czego dokładnie szukasz. Polecam http://www.filmweb.pl/film/Czarne+s%C5%82o%C5%84ca-1992-1173 i http://www.filmweb.pl/film/Trzynaste+pi%C4%99tro-1999-30840

ocenił(a) film na 10
Eleonora

Hmmm
Vanilla sky odpuszczam... bo główny bohater zdaje się jest grany przez Toma Criusa
A już jeden film z fajną fabułą i niezłą obsadą przez niego odpuściłem w trakcie oglądania...
Nie dokończyłem Rain Mana słuchając co Tomek wygaduje i jak gra...
Moim zdaniem jego gra w każdym filmie jest niemal identyczna. Cwaniakuje, glupio się uśmiecha i bazuje na swojej pięknej buzi...
2 pozostałe nie omieszkam obejrzeć :) Wyglądają ciekawie

ocenił(a) film na 10
bukichektor

to obejrzyj oryginalną wersję hiszpańską i nie będzie Ci Cruise przeszkadzał. Chyba że na Cruz masz też alergię ;)

ocenił(a) film na 8
bukichektor

Szkoda, bo bym poleciła także "Magnolię" z rewelacyjną rolą Cruise'a. Ja nie mam tego problemu, bo cenię jego aktorstwo (według mnie jest bardzo profesjonalnym aktorem), a i także lubię go jako człowieka za inteligencję, przyjazne wobec innych zachowanie i nastawienie na rozwój. No ale każdy czy prawie każdy ma jakieś antypatie. Skoro jednak jesteśmy przy śnieniu to mogę polecić http://www.filmweb.pl/film/Dobranoc%2C+kochanie-2007-262592 Osobiście bardzo lubię ten film i ogromnie pozytywnie mnie nastraja.