PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Właśnie skończyłem czytać książkę K-PAX, muszę przyznać że książka nieco różni się od filmu, tzn film jest bardziej taką magiczną opowieścią, jest bardziej tajemniczy i w ogóle... stąd podstawowe pytanie rodzące się po filmie ... "Czy prot był kosmitą, czy nie" - wcale się temu nie dziwie że ten temat ma już ponad 100 odpowiedzi, bo faktycznie końcówka filmu jest bardzo dwuznaczna (a może i nawet wieloznaczna) i daje do myślenia.

Co do książki, to jest o wiele bardziej racjonalna, nie ma co się zastanawiać nad nią... jest wyraźnie napisane że prot nie był żadnym kosmitą, to Robert Porter po prostu, a K-PAX to tylko wyimaginowany świat. Na wszystkie wątpliwości w książce znajdziecie wytłumaczenia, wszystko nad czym ludzie się zastanawiają i szukają odpowiedzi na forach, wszystkie odpowiedzi są właśnie w książce, dlatego każdemu fanowi K-PAX polecam ją przeczytać, aby mieć jasną sytuacje.

Nie będę się rozpisywał i wypisywał cytatów z książki które świadczą o mojej racji, po prostu jeśli chcecie znać prawdę to przeczytajcie książki, tylko ostrzegam zepsuje ona nieco te właśnie taką "magiczną otoczkę" filmu, te tajemnice... te niedokończenie które genialnie zostało pozostawione w filmie, przez co film był taki cudowny, magiczny, tajemniczy i dający do myślenia...

ocenił(a) film na 10
Schackoo

P.S

Dodam jeszcze że gdybym miał porównać książkę do filmu, to zdecydowanie film bardziej mi się podobał ( co jest rzadkie, bo przeważnie książka jest lepsza ). Książkę oceniłbym 7/10 - bo ma ciekawą fabułę i jest bardzo wciągająca, za to nie ma w niej tej magi i czyta się ją jak dokument. Powiem teraz na serio... po przeczytaniu książki zastanawiałem się, i nadal się zastanawiam czy to jest powieść czy jakaś praca naukowa, wydaje mi się że jednak może być ta historia prota prawdziwa... film oczywiście 10/10, to jeden z najlepszych filmów jakie widziałem.

Pozdrawiam.

Schackoo

Zgadzam się z Tobą w 100%. Książka jest świetna, i/ale pozbawiona "magicznej otoczki". To coś w rodzaju dokumentu. Lepsza niż film, bo z wieloma pobocznymi wątkami, których w filmie z oczywistych względów, jak choćby ramy czasowe, zabrakło. A do tego w książce mam autograf Gene'a Brewera, więc tym bardziej mnie kręci:-) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
jarekmakiela

to napiszcie co się stało z tą murzynką na końcu, którą miał zabrać ze sobą (w filmie), bo to mnie bardzo interesuje a nie chce mi się książki czytać :p

ocenił(a) film na 8
raziel85_2

lepiej przeczytaj samemu książkę. Polecam również kolejne 2 części książki, są to kontynuacje K-PAX. Miały być również nakręcone lecz nie wiadomo z jakiej przyczyny nie zostały. Oczywiście potwierdzam wypowiedzi kolegów wyżej, że książka jest o wiele lepsza i po przeczytaniu wszystkich 3 części zrozumiecie sens :)

ocenił(a) film na 10
rader

ej no napiszcie co się z Nią stało !! :)

ocenił(a) film na 8
raziel85_2

szczerze to czytałem tą książkę bardzo dawno i naprawdę to już nie pamiętam :) Więc jaki z tego morał ?

ocenił(a) film na 10
rader

hehe no dobra więc muszę se załatwić książkę :) choć to jeden z istotnych faktów jaki dużo ludzi nurtuje :) mimo wszystko dzięki

ocenił(a) film na 10
Schackoo

Zdaje mi się, że przeczytałeś tylko pierwszą część książki. Podpowiem, że jest cała trylogia:
"K-pax"
"Na promieniu światła"
"Światy prota"
Po przeczytaniu pozostałych części nie jest już tak jasne, że prot jest jedynie alter ego Roberta, a K-PAX to wymyślony świat.

ocenił(a) film na 9
miketailor

Książka ma po prostu inny charakter. Pierwszy tom również pozostawia wątpliwości co do pochodzenia prota, choć uważam, że chyba wolę film. Kevin Spacey to wprost idealny prot. Z tego co wyczytałem z początku protem miał być Will Smith (sic!)
!SPOJLER!
następne tomy książki już nie przemawiają na korzyść racjonalnego pochodzenia prota. Raczej obstawiają za jego pozaziemskim pochodzeniem
!SPOJLER!

ocenił(a) film na 9
Dr_Miranda

SPOILER

W filmie są trzy momenty które przemawiają na korzyść pochodzenia pozaziemskiego. To że odbiera wzrokiem inne fale, to że zabiera murzynke i wreszcie to co pokazał astronomom. Ja jestem przekonany że jest pochodzenia pozaziemskiego.