PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Film genialny.

ocenił(a) film na 10

Widziałem ten film już kilka razy i jest jednym z najlepszych jakie dane mi było obejrzeć. Scenariusz, gra aktorska, pomysł, realizacja i wiele niedopowiedzeń, wątpliwości które zapadają człowiekowi na długo w pamięci jeśli nie na zawsze to stanowi o sile owego dzieła. ( O oprawie muzycznej to nawet nie wspomnę)
"Smaczków" w tym filmie jest jednak znacznie więcej (np potyczki słowne, spokój i pokora głównego bohatera etc.)
Ludzie na forum zastanawiają się czy Prot był, czy nie był kosmitą - a ja uważam że to nie ma żadnego znaczenia bo on pomimo że być może z innego świata - paradoksalnie był bardziej ludzki niż wszyscy inni i o to chodziło!
Powiadają że geniusz to umiejętność dostrzegania najprostszych rzeczy, umiejętność pokazania ich innym... Ten film taki właśnie jest pokazuje to wszystko o czym zapominamy, co przychodzi nam z trudem a tu taki "obcy" który jest człowiekiem w pełnym tego słowa znaczeniu - nie ideałem, po prostu człowiekiem.

użytkownik usunięty
bromu

Uwielbiam ten film. Cały czas utrzymuje widza w niezwykłym klimacie i niepewności. Jest kosmitą czy nie? Nadal miałabym wątpliwości, tylko że przeczytałam książkę. 10/10

ocenił(a) film na 9
bromu

Dokładnie tak! Świetny film, 10 za samo opychanie się owocami ;P