PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331585
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Uwielbiam takie filmy które zmuszają do myślenia. Znacie moze jeszcze inne filmy zmuszające do głębokiej refleksji

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Lot nad kukułczym gniazdem
Myszy i ludzie
Piękny umysł
Człowiek z księżyca
Dzień Świstaka
Zło
Podziemny krąg

ocenił(a) film na 8
kaczka381

lot nad kukułczym gniazdem oglądałem podobnie jak dzień świstaka, czy fight club, ale za reszte wielkie dzięki

ocenił(a) film na 8
adamo0010

Ja poleciłbym ci te tytuły jeśli szukasz filmów które zmuszają do refleksji.Większość z nich mógłbym zaliczyć do moich ulubionych(Skazani na Shawshank) choć są i takie które budzą we mnie mieszane uczucia (jak "Mechaniczna pomarańcza" która choć dziwaczna i jak dla mnie zbyt kontrowersyjna to z pewnością zmuszająca do myślenia.

Equilibrium
Ben X
Requiem dla snu
Mechaniczna pomarańcza
Labirynt fauna
Zielona Mila
American Beauty
Szósty zmysł
Choć goni nas czas
Ludzkie dzieci
Skazani na Shawshank
Mustang z Dzikiej Doliny
Most do Terabithii

Miłego oglądania:)

ocenił(a) film na 10
_GHOST_

Myśle że mogles to juz oglądać ale dodam jeszcze:

Lęk pierwotny
Doskoanły świat
Prestiż

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Ja także uwielbiam głębokie filmy które zmuszają do myślenia. nie lubię byle jakich sensacyjnych filmików bez przesłania. lubię takie jak K-PAX. jest wiele filmów które pozostawiają nam wiele do myślenia, ale chyba żaden nie przebije K-PAXa. K-PAX Rządzi!!!

adamo0010

Donnie Darko
Adams æbler (AKA Adam's Apples / Adams Äpfel) (2005)
Day the Earth Stood Still, The (1951)

ocenił(a) film na 8
Hefron_2

Fakt świetny film. Jak większość z tych które wymieniliście powyżej... Znacie może jeszcze coś tego pokroju?!

ocenił(a) film na 8
adamo0010

Warto tez obejrzec: lowca androidow, efekt motyla, wall-e. Jak jeszcze mi cos wpadnie do głowy to napewno napisze.

ocenił(a) film na 9
adamo0010

Poza wymienionymi powyżej polecam jeszcze film Człowiek z Ziemi (The Man from Earth) - ciekawy wg mnie film.

Rewelacją okazał się film Nasza Klasa, warto obejrzeć również Falę, Buntownika z wyboru, Skazani na Shawshank czy Zielona Mila to absolutna konieczność. Oj długo można wymieniać dobre filmy, ale to i tak wszystko kwestia gustu.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
pomelek

Aha, świetny jest jeszcze Źródło z Hugh Jackmanem

ocenił(a) film na 8
pomelek

proponuje jeszcze: przerwana lekcja muzyki, elitarni i ludzie bezdomni

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Dałam 10. I nie wiem, ile razy widziałam już ten film, znam sceny i teksty i wcale mi to nie przeszkadza w kolejnym oglądaniu.
Do listy filmów, których tytuły tu padły dodałabym "Gatacca. Szok przyszłości". Jeszcze dorzuciłabym "Funny Games", ale to austriackie, nie wersję amerykańską, choć identycznie robiona, kadr po kadrze. Wali między oczy. Nie wiem, czy jeszcze zechcę obejrzeć.

ocenił(a) film na 8
zaraz_wracam

Upadek z douglasem jest też warty obejrzenia

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Nooo... I jeszcze "Gra". A w ogóle - dużo tego i dobrze. A - zapomniałabym - "Czekając na Joe".

ocenił(a) film na 10
zaraz_wracam

Dziwne że nikt nie napisał o filmie "Przebudzenie" z Robertem De Niro , warto też oglądnąc "Huragan" oraz "Tytani" z Denzelem Washingtonem

ocenił(a) film na 10
Parafuzo

I jeszcze dorzuce Truman Show , Kontakt i Time Machine

Parafuzo

mi tez z tym filmem sie skojarzyl fenomenalny K-pax...............................

ocenił(a) film na 10
adamo0010

adamo0010 "Upadek (Falling Down)" to NAJLEPSZY film jaki w życiu widziałem, a dużo widziałem :)

Daje daje do myślenia "Upadek" ... A jeśli miałbym polecać coś podobnego do K-PAX, no to Lot Nad Kukułczym Gniazdem jakoś tak najbardziej mi klimatem przypomina K-PAX

ocenił(a) film na 8
adamo0010

iekawy przypadek Benjamina Buttona też zmusza do głębokiej refleksji

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Jak to możliwe, że ten film jest poza TOP100???

użytkownik usunięty
adamo0010

"Niezniszczalny", jak dla mnie chyba najlepszy.

ocenił(a) film na 9

niezniszczalny tak jak i fenomen opowiadaj o przypadkach ,bardziej prawdopodobnych i realnych....mozne bardziej pokreconych ale nadla mozliwych zas k-pax pokazuje troszczke cos innego...porusza jeden z najbardziej drazliwychtematow dla tych co wierza i nie wierza...wiec moze i nieziszaczalny i lepszy ale nie mowi o tym samym....porownujmy wiec samochody kombi do innch samochodow kombi a nie do np.pickup'ow?!

ocenił(a) film na 9
adamo0010

jeszcze jest jeden z travolta ale tytulu nie pamietam,Fenomen chyba...podobny przypadek do tego w k-pax....i jeszcze bardziej przekonywujacy...

cd tego filmu...dziesiec lat czekalem az go ogladne...i masz tu piereszy dzien wiosny...nie zbyt udany dzien w pracy,przejazdzka rowerem do domu,dziwne belgijskie piwo i film. nie wiem skat ale wiedzialem od kiedy pierwszy raz usyszalem ,zobaczylem nazwe tej produkcji ,ze to cos dla mnie...

ocenił(a) film na 9
chefski

Vanilla Sky

ocenił(a) film na 9
Joe_Black1

muzyka z z tego filmu bardzo sie mi podba....i to jak mu sie miesza "rzeczywistosc" z "fikcja"...tylko ktora jest ,ta prawdziwa?!

ocenił(a) film na 8
adamo0010

Sorry ze ja nie w temacie ale mam pytanie. Jak mam rozumieć zakończenie tego filmu ? co się stało po tym "błysku" ? mam rozumieć że główny bohater był opanowany przez kosmite który wyszedł z niego po wspomnianym błysku ?

WujekAngelo

zgadzam się z autorem tematu, oby więcej takich filmów. Jeżeli lubisz filmy skłaniające do przemyśleń,refleksji, polecam:

Z thrillerow:
11:14
tożsamość
perfect stranger
bunkier
prestiż

Z dramatów:
Życie za życie (z kevinem spacey)
Źródło
Zielona Mila (ale to pewnie każdy widział)
V jak Vendetta
21 gramów
2:37
Piękny Umysł
The Reader
Życie przed oczami

ale to tylko szczyt góry lodowej :P

angelvsdevil

aaa zapomniałam o moim faworycie Requiem dla snu =) ale to też większość z nas zapewne widziała:)

ocenił(a) film na 9
WujekAngelo

nie wiem jak to sie nazywa...ale sa takie drzwi w glowie ktore sie zamykaja jak czlowiek nie chce doposcic do siebie jakies wiadomosci,zlych emocji,etc...na przykalad po stracie kogos bliskiego...ale zawsze jest tak ze jednak cos mosi przez te drzwi przjesc i wypelnic przestrzen ktora powinna byc wypelniona....moze wtedy to to czlowek sam z siebie cos wymysla,kreuje cos dzieki czemu ,sie moze nadal "trzymac" po tak traumatycznym przezyciu-moze ratuje sam siebie w jakis sposob przed pozbawieniem siebie "sensu zycia,istniena" bo nie mam juz dla kogo zyc.
i wtedy to byc moze,byl to kosmita,ktoremu nadazyla sie okazja:) lub to poprostu czlowek,sam z siebie wyszedl z takim pomylsem...i zamiast sie zalamac,schowal sie za wlasna wyobraznia....
a czemu wlasnie wtedy ,piec lat poznie,w piata rocznice..mu sie "odwidzalo"
ponownie mozna snuc przypuszczenia...
i chyba o to w takich filmach chodzi..by nie dawaly sie zapomniec nawet kilka lat pozniej....bo nadal nas ciekawia,
w koncu pytanie "co by bylo gdyby?", cz "a jesli?" nakrecaja jak redbull

ocenił(a) film na 9
chefski

w tym filmie to chyba chodzi o przedstawienie ludzkiej natury i pierwotnych postaw,tego jak reagujemy w danych sytuacjach....wiecie co ja tam zauwazylem?!
reakce na pytanie:
jak sie zachowasz jak spotkasz kosmite?
-inwalida ,zareagowal zdziweniem,niedowezanie,zaciekawieniem,ciekawoscia
-policjantka, zas profesjonalizmem,atakiem i zachowniem obronnym (tak bym to nazwal) na nieznane,ale podobne do tego co znane(w koncu zachowywal sie jak nacpany?!)

jak zareaguje grupa ludzi uczonych,inteligentnych psychologow ,a jak zareaguje grupa ludzi ,pacjentow,schizofermikow i tez byc moze ludzi inteligentnych (kto wie) na kosmite?!
-ci pierwsi zareagowali jak na kolejny przypadek,cos do uleczenia..
-ci drudzy,zaakceptowali go takim jakim jest,za jakiego sie uwaza,nikt z pacjentow przeciez niechcial go z niczego wyleczyc
ale po miedzy tymi dwiema grupami mamy jeszcze doktorka,posrednika miedzy tymi dowoma swiatami i tego ktory "juz sam nie wie co ma robic"
i wtedy kosmita i doktorek "lecza siebie na wzajem"

mamy tu jeszcze temat rodziny,plusy i minusy,bytu w spoleczenstwie...
bo w koncu mi sie podobalo po czesci k-pax bez praw,rodzin,etc...
zas z drugiej,jako czlwiekowi ciezko by mi bylo sie obejsc bez uczuc,przyjemnosci jakie niosa ze soba dzieci,rodzina,sex etc....
wiec widzicie...k-pax...daje do myslenia

chefski

Też uwielbiam takie filmy. Komedie i sensacyjne są, owszem, fajne, ale te "myślące" to zupełnie inna kategoria. Macie jakiś pomysł jak ją zdefiniować? Często ich elementem wspólnym jest topos życia snu (ach, te lekcje polskiego), ale próbuje jakąś sensowniejszą nazwę wymyślić :D

A to moja lista:

K-Pax
Impostor. Test na człowieczeństwo
Donnie Darko
Vanilla Sky
Matrix :D
Gatacca. Szok przyszłości
EXintenZ
Człowiek z Ziemi / The Man from Earth

I takie trzy jeszcze, już nie w temacie, ale prawie ;P
Pan życia i śmierci
Iluzjonista
Prestiż

ocenił(a) film na 10
adamo0010

Może i mnie teraz wyśmiejecie, ale film "Telemaniak" z Jimem Carreyem uważam za bardzo głęboki i dający do myślenia (mimo iż to tylko komedia) Uważam że "Telemaniak" poza znakomitym humorem ma też ciekawe przesłanie.

użytkownik usunięty
Schackoo

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

ocenił(a) film na 8
Schackoo

Telemaniak jak najbardziej. Jim Carrey zagrał jeszcze w innej wydawałoby się lekkiej komedyjce w ktorej znajduje się przesłanie- Yes man (polski tytuł ,,jestem na tak''), kto ogladal wie co mam namyśli.

ocenił(a) film na 9
adamo0010

wiekszosc filmow z jimem sa takie,glupie ale jednak madre...
nie wiele osob o tym wie bo nie wiele takie filmy rozumie...
w koncu ,prawdziwa nauka i wielkie sprawy najlepiej wchodza wraz z zabawa i radoscia....
tak samo pomaga zrozumiec rozne ciekawe sprawy inny znany komik...joe black...
mam wrazenie ze komicy,sa chyba tymi najbardziej utalentowanymi i najbardziej inteligentnymi aktorami...w koncu sztka jest wielka zagrac,by razsmieszyc i nauczyc w tym samym momecie....a ci ktorzy uwazaja ,ich filmy za glupie to tylko dlatego ze nie pojmuja the bigger picure...
pozdr

użytkownik usunięty
adamo0010

Ja bym dodała:
Tańcząc w ciemnościach - ciężki film, ale pozostawia niesamowite wrażenie.
Dogville
Jestem Sam- genialny, genialny film:D
Przerwana lekcja muzyki
Podaj dalej
Forrest Gump
Biały oleander
Marzyciel
Pan Ibrahim i kwiaty Koranu
Tajemnica Brokeback Mountain
Ostatni król Szkocji
Angela - cudowna komedia o całkiem poważnym temacie
Pytanie do Boga
ZAPACH KOBIETY
Miłego oglądania:D

ocenił(a) film na 10

Oooo :) Przypomniałaś mi - Angela - piękny :) A tak w ogóle to czytam listy innych i myślę sobie "Kurdee... jak mogłam zapomnieć o tym filmie?"

zaraz_wracam

on pyta o filmy które kształca myślenie a nie o klasyki, ktore wymieniacie. moje propozycje:

donnie darko
apocalypse now
jacobs ledder

ocenił(a) film na 3
adamo0010

Gran Torino
Wszystko za zycie
Prawdziwa historia
Za wszelka cene

ocenił(a) film na 9
Dusz

*K-Pax
*Wszystko za życie
*Źródło
*Tańcząca w ciemościach
*Vanilla Sky
*Requiem for a dream
*Życie za życie
*Prosta Historia ( jak ktoś lubi Lyncha to się pozytywniue rozczaruje)
*7 dusz? Nie wiem czy dobrze pamiętam tytuł z Willem Smith jak pomaga pewnej kobiecie ;)żeby nie zdradzać fabuły :)
*Efekt Motyla 1
*Skazani na Shawshank
*Fight Club
*Zostawić Las Vegas
*Thruman Show
*Szósty zmysł
* "Pi" taki znak matematyczny :) ciekawy wątek może się film różnić od reszty :)

Jest jeszcze kilka tytułów których niestety nie pamietam ;/

ocenił(a) film na 9
wozik23

pare filmów się powtarza jak nie wiekszość ale czytam i widzę, że ktoś dodał też "tańcząca w ciemnościach" Naprawde warto z Bjork w roli głównej

ocenił(a) film na 9
adamo0010

Radio - POLECAM !!!!!
Elfy z ogrodu czarów - fajna bajka

adamo0010

Warto również obejrzeć:
Fala
W pogoni za szczęściem (w roli głównej Will Smith)
Droga do szczęścia (Di Caprio i Winslet)
Pif Paf Jesteś trup!
American History X (z Edwardem Nortonem)
Candy (Heath Leadger)

gosiaczek2509

Zapomniałam wspomnieć o filmie "Naciągacze", jest świetny:)

ocenił(a) film na 9
gosiaczek2509

Własnie zobaczyłem "Candy" i "W pogoni za szczęściem". Naprawde rewelacyjne, dzięki Gosia :) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
adamo0010

Odmienne Stany Moralności American Beauty,Capote,Podziemny krąg,,,jest tego trochę,dramat przeważnie rządzi żadne filmy nie wywołują tyle emocji.

użytkownik usunięty
adamo0010

Moment,ludzie.Nie mówmy o vanilla sky zanim nie wspomnimy o
Otwórz oczy / Abre los ojos,
którego -- zdaniem wielu mądrzejszych ode mnie-- vanilla jest kiepskim
remake'iem.
Poza tym La Strada i reszta filmów Felliniego,jeśli założyciela
tematu nie drażni czarno-biały świat.
1900: Człowiek Legenda i Cinema Paradiso p.Tornatore
Wiosna,lato,jesień,zima...i wiosna , Ki-duk Kim
Z nowszych ,, Niebo nad Paryżem '' ,niekoniecznie przystający klasą do
powyższych ,ale film jest -wobec k-paxa- prozaiczny i spokojny,przez co