Mojim zdaniem, kiedy kamera zgasła wrócił wraz z dziewczyną na swoją planete, a pod łóżkiem leżał ten, za którego uważał go doktor. W końcu Brot powiedział psychiatrze żeby zaopiekował się zaginionym.
No właśnie ja też na to zwróciłem uwagę.
Prot mówi pod koniec do doktora, że skoro znalazł Roberta, to niech się nim teraz zaopiekuje (czy jakoś tak). I jeszcze ta scena jak nieprzytomnego (już Roberta ;)) wiozą lekarze, a pacjenci szpitala psychiatrycznego pytają kto to jest?, bo na pewno nie Prot.
Przemawia to oczywiście za podawaną tu przez wielu teorią, że Prot był po prostu "kosmitą" w ciele Roberta.
Pytanie tylko po co był w ciele Roberta? i czemu doprowadził do tego, że Robert wylądował na wózku w takim stanie w jakim go widzimy na końcu filmu?. Być może chciał go zabić tylko się nie udało? tylko po co znowu?
Wydaje mi sie, ze jak juz mowil wczesniej, zjawiaj sie wtedy gdy Robert go potrzebowal. Zabito mu rodzine, Prot sie zjawil, wszedl w jego cialo zeby mu jakos pomoc poradzic sobie z ta sytaucja. Zabil morderce, a Robert wyladowal na wozku bo mimo, ze Port(o czym zreszta wspominal) probowal go powstrzymac, ten wszedl do wody i prawdopodobnie do takiego stanu go doprowadzil nurt rzeki etc, ale na ten temat moze istniec milion innych teorii
Jak dla mnie to Prot to istota z K-PAX i wraz z tą czarnoskórą kobietą wrócił do siebie. Prot podczas hipnozy płakał, mówił, że "Pitt"(Robert) chce się zabić i że Prot nie może go uratować i takie tam. No i według mnie Prot wszedł w ciało Roberta po tym wypadku i opuścił je pod koniec filmu. Lekarz zaopiekował się sparaliżowanym Robertem, a Prot poleciał na swoją planetę.
Niektórzy uważają też, że Prot to był chory psychicznie człowiek, a nie istota pozaziemska. Mi się wydaje, że zbyt wiele faktów z filmu temu zaprzecza. Wiedza Prota, wyleczenie pacjentów, "rozmowa" z psem (dzieciaki zareagowały tak, że można przypuszczać, że Prot faktycznie rozumiał "po psiemu":)).
czy zostało wyjaśnione skąd Prot znał orbity planet obiegających podwójny układ gwiazd ??
no przecież każdy K-PAXianin o tym wie ;)
To powszechna dla nich wiedza, tak jak my ziemianie
znamy nasz układ słoneczny :D
Niezwykły film! Ciężko było mi się pogodzić że film sie kończy ;\
Bardzo wzruszający... Ja od początku wiedziałem że Prot po prostu
nie zmyśla tego kim jest ;)
http://pl.wikiquote.org/wiki/K-PAX
http://pl.wikipedia.org/wiki/K-PAX