PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Witam,
zastanawia mnie, czt Brot na koniec faktycznie wrócił na k-pax?

ocenił(a) film na 9
adagdansk

Mojim zdaniem, kiedy kamera zgasła wrócił wraz z dziewczyną na swoją planete, a pod łóżkiem leżał ten, za którego uważał go doktor. W końcu Brot powiedział psychiatrze żeby zaopiekował się zaginionym.

ocenił(a) film na 7
anula_05

No właśnie ja też na to zwróciłem uwagę.
Prot mówi pod koniec do doktora, że skoro znalazł Roberta, to niech się nim teraz zaopiekuje (czy jakoś tak). I jeszcze ta scena jak nieprzytomnego (już Roberta ;)) wiozą lekarze, a pacjenci szpitala psychiatrycznego pytają kto to jest?, bo na pewno nie Prot.
Przemawia to oczywiście za podawaną tu przez wielu teorią, że Prot był po prostu "kosmitą" w ciele Roberta.

Pytanie tylko po co był w ciele Roberta? i czemu doprowadził do tego, że Robert wylądował na wózku w takim stanie w jakim go widzimy na końcu filmu?. Być może chciał go zabić tylko się nie udało? tylko po co znowu?

pi0trek_2

Wydaje mi sie, ze jak juz mowil wczesniej, zjawiaj sie wtedy gdy Robert go potrzebowal. Zabito mu rodzine, Prot sie zjawil, wszedl w jego cialo zeby mu jakos pomoc poradzic sobie z ta sytaucja. Zabil morderce, a Robert wyladowal na wozku bo mimo, ze Port(o czym zreszta wspominal) probowal go powstrzymac, ten wszedl do wody i prawdopodobnie do takiego stanu go doprowadzil nurt rzeki etc, ale na ten temat moze istniec milion innych teorii

entropia11

Jak dla mnie to Prot to istota z K-PAX i wraz z tą czarnoskórą kobietą wrócił do siebie. Prot podczas hipnozy płakał, mówił, że "Pitt"(Robert) chce się zabić i że Prot nie może go uratować i takie tam. No i według mnie Prot wszedł w ciało Roberta po tym wypadku i opuścił je pod koniec filmu. Lekarz zaopiekował się sparaliżowanym Robertem, a Prot poleciał na swoją planetę.
Niektórzy uważają też, że Prot to był chory psychicznie człowiek, a nie istota pozaziemska. Mi się wydaje, że zbyt wiele faktów z filmu temu zaprzecza. Wiedza Prota, wyleczenie pacjentów, "rozmowa" z psem (dzieciaki zareagowały tak, że można przypuszczać, że Prot faktycznie rozumiał "po psiemu":)).

ocenił(a) film na 4
adagdansk

czy zostało wyjaśnione skąd Prot znał orbity planet obiegających podwójny układ gwiazd ??

ocenił(a) film na 10
Niedopowiedziany

no przecież każdy K-PAXianin o tym wie ;)
To powszechna dla nich wiedza, tak jak my ziemianie
znamy nasz układ słoneczny :D

Niezwykły film! Ciężko było mi się pogodzić że film sie kończy ;\
Bardzo wzruszający... Ja od początku wiedziałem że Prot po prostu
nie zmyśla tego kim jest ;)

http://pl.wikiquote.org/wiki/K-PAX
http://pl.wikipedia.org/wiki/K-PAX