wiecie co..jestem wręcz oburzona że Kevin Spacey odmówił występu w kontynuacji K-
PAX.
(wiem to skądś w co byście nie uwierzyli, więc nawet nie rozwijam..)
ale bardzo ubolewam nad brakiem kontynuacji filmowej..
to jaki pod koniec filmu wniosek wyciągamy..
czy prot jest z K-PAX czy może z głowy Roberta?
co było główną przyczyną zapaści psychicznej Roberta?
kto zabił rodzinę Porterowi?
dlaczego boi się wody?
Co się stało z Bess?
to co ukazuje film jest zaledwie małą cząsteczką prawdy o życiu tego jakże
skrzywdzonego człowieka, to z jakim cierpieniem musiał żyć przez 33 lata..
..to te książki są poprawną odpowiedzią na kilka pytań, które cały czas - z prędkością
tachionową - przemierzają nasz umysł po filmie..
..lecz jak niesamowite musiałyby być kontynuacja filmu skoro już na samym początku
drugiej części książki czytelnikowi bije serce szybciej niż zawsze...jeszcze szybciej niż
protowi podczas hipnozy..
...no chyba że ktoś serca nie ma.
Masz rację! Kontynuacja byłaby cudowną sprawą. A Kevin, według mnie jest idealny do roli Robert'a... ale to już chyba trochę za późno by teraz to nakręcić. A tak, z czystej ciekawości ( może uwierzę) skąd o tym usłyszałaś? :) Nawet nie wiedziałam , że był taki pomysł nakręcenia drugiej części.
Ale i tak, ten film to arcydzieło.
Pozdrawiam!
tak.Kevin jest tu IDEALNY!
I masz rację.....jest już niestety o wiele za pozno. ; <
Hehe brzmi jak zawsze nieprawdopodobnie ale znam autora tych książek : )
I poprostu..wystarczyło że przeczytałam pierwszą i drugą częsc i juz nie mogłam wytrzymac tego,że nie ma kontunuacji filmowej i napisałam do gene.
Pozdrawiam.alexandra
Również czytałam, i gdy ujrzałam twoją wiadomość o kontynuacji.... po prostu nie potrafię sobie wyobrazić jaką przyjemnością byłoby zobaczyć dalsze losy bohaterów. Jestem ciekawa jak przedstawiłby to reżyser. To miło , że można napisać do takiego pisarza :) Dzięki!
Trochę szkoda, że nie nakręcili kontynuacji ("Na promieniu światła" to moim zdaniem najlepsza część całej trylogii - choć swoją drogą nie mam ochoty wierzyć, że jednemu człowiekowi mogłoby się przydarzyć aż tyle nieszczęść - to zbyt okrutne), ale nie bardzo wiem jak poradziliby sobie z postacią Giselle, której w filmowym K-PAXie nie ma, a która w kontynuacji byłaby absolutnie niezbędna.
"A tak, z czystej ciekawości ( może uwierzę) skąd o tym usłyszałaś? "
W kolejnych częściach K-PAX'a gino wspomina o tym ze nakręcono film z Kevinem w roli głównej, oraz że rozważają nakręcenie kolejnych części. W następnej części jest już informacja, że nie było środków na nakręcenie kolejnych części.
Jeżeli w ogóle film oglądałaś to te pytanie nie powinny stanowić dla Ciebie problemu, lub po prostu nie myślisz logicznie, a jedynie widzisz co pokażą.
"czy prot jest z K-PAX czy może z głowy Roberta?"
Prot sam odpowiedział na to pytanie, przybył z K-PAX i "wszedł" w ciało Roberta.
"co było główną przyczyną zapaści psychicznej Roberta?"
Na to pytanie nie odpowiem gdyż nie pamiętam żadnej zapaści. (dosc dawno ogladalem film)
"kto zabił rodzinę Porterowi?"
To chyba było wyjaśnione w filmie, ale nie jestem pewny.
"dlaczego boi się wody?"
Tutaj każdy może sam sobie odpowiedzieć, zależy jak kto film interpretuje. Napewno powodem jest ciało Roberta, nie strach Prota. Z tego co pamiętam to Robert chciał popełnić samobójstwo w rzece, może to było powodem strachu przed wodą.
"Co się stało z Bess?"
A tu stwierdzić można iż Prot zabrał ją ze sobą. Tylko pozostaje pytanie co z ciałem, skoro Prot pozostawił swoje (bo ludzkie ciało nie ma szans na przeżycie na K-PAX).
Książki nie czytałem, więc film interpretuje według moich spostrzeżeń. Wg. mnie Prot przejmując ciało Roberta przejął również jego pamięć/zachowania/strach, stąd udana hipnoza.
Pozdrawiam.