PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

Ostatnio obejrzałam ten film na TVN, jak pewnie wielu z was:)Muszę przyznać że film wywarł na mnie ogromne wrażenie..Nurtuje mnie zakończenie...Można go zinterpretować na dwa sposoby: Albo Prot faktycznie pochodził z K-Pax i na końcu znów tam wrócił, biorąc ze sobą dziewczynę i zostawiając ciało Roberta na ziemi, albo Prot był chory psychiczne i naprawdę był Robertem Porterem..
Fragmenty filmu wg mnie wskazują na drugą opcję, choć wydaje mi się ona zbyt oczywista i nie pasuje do ogólnej interpretacji:).. Jestem przekonana, że Prot pochodził z K-Pax, co znowu nadaje filmowi charakter bardziej SF...
Jak myslicie?:)

ocenił(a) film na 9
czerwonytulipan

To argumenty doktorka bardziej wskazują na to, że Prot był chory psychicznie.Widzowi dano możliwość na dowolną interpretację - osobiście wolę, by Prot naprawdę pochodził z K-pax, więc tak uważam ;d

Nnoiel

jakby był człowiekiem, to skąd wiedziałby o tych planetach i w ogóle? ;)

ocenił(a) film na 8
recess

Ponieważ od dziecka się interesował kosmosem, dowiadujemy się tego podczas hipnozy, prawdopodobnie rozwijał swoje zainteresowania na większą skalę.

ocenił(a) film na 9
aska26_02

Gdy był dzieckiem mógł bawić się teleskopem Habla, bo tylko dzięki temu teleskopowi można było zobaczyć tą galatktykę.

ocenił(a) film na 8
czerwonytulipan

Uważam, że Prot był przybyszem z innej planety mieszkającym w ciele Roberta ;) Nie reagował na leki, miał nadwrażliwość na światło. Opowiadał o rzeczach, o którch wiedzieli tylko nieliczni. Mimo, że logiczne myślenie mówi nam: "Przecież kosmici nie istnieją", pamiętajmy jednak, że to tylko fikcja, w której wszystko jest możliwe.

czerwonytulipan

Sądzę że odnośnie interpretacji - to akurat film - pozostawia duuuże pole
do popisu. To dobrze. Wreszcie jakieś dzieło zmuszające widza do aktywności
CZYNNEJ nie tylko BIERNEJ .
;)
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
czerwonytulipan

Dziękuje za odpowiedzi:) Widzę, że każdy ma inne zdanie na ten temat;) Ja jednak zostanę przy wersji, że Prot pochodził z K-Pax.
Zgadzam się z Cossimą odnośnie interpretacji.Takich filmów jest baardzo mało. Pozdrawiam:)