PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

ogolnie fajny film, wg mnie jedna z najlepszych rol Kevina Spacey'a, zastanawia mnie jedno, jak ci k-paxsjanie zyli na tym k-paxie? wszyscy mieszkali w domkach i wcinali zarelko z przydomowych ogrodkow ? Prot mowi, ze nie maja zadnego rzadu, zadnych prawnikow, zadnego prawa ale takie rzeczy jak rzad, prawo musi istniec
wizja z glebokim chociaz naiwnym moralem "niedobrzy ludzi sie zabijaja"
ocena 8/10

ocenił(a) film na 7
monsieur_dawid

trochę pusty film - seanse u doktorka są niewyjaśnione. Historia Prot'a jest niejasna. Film mógłby być lepszy :/

a tak tylko 8/10

ocenił(a) film na 9
monsieur_dawid

"takie rzeczy jak rzad, prawo musi istniec" Ty tak uważasz ;]

Książka wiele wyjaśnia.

"...-Czy nie ma w tej sprawie presji ze strony otoczenia albo programów rządowych mających na celu ochronę waszego gatunku przed wymarciem?
-Na K-PAX nie ma rządu.
-Czy pan przez to rozumie... anarchię?
-To określenie pasuję równie dobrze jak każde inne.
-Ale kto buduje drogi? Szpitale? Kto prowadzi szkoły?
-Doprawdy, gene, to nie jest aż tak trudne do pojęcia. Na K-PAX wykonuje się wszystko co potrzebne.
-A jeśli nikt nie zauważy, że coś jest potrzebne? A jeśli ktoś wie, że coś jest potrzebne, a odmawia wykonania tego? A jeśli ktoś postanawia nie robić nic?
-Takie rzeczy nie zdarzają się na K-PAX.
-Nigdy?
-W jakim celu ktoś miałby tak postępować?
-Na przykład żeby wyrazić niezadowolenie z wysokości zarobków.
-Na K-PAX nie mamy "zarobków". Ani żadnego rodzaju pieniędzy.
-Żadnych pieniędzy? Czego używacie w handlu wymiennym?
-Nie stosujemy "handlu wymiennego". Naprawdę, doktorze, powinien pan nauczyć się słuchać tego, co mówią pacjenci. Już mówiłem, jeśli zachodzi potrzeba zrobienia czegoś, to się robi. Jeśli posiadasz coś, czego ktoś inny potrzebuje, dajesz mu to. W ten sposób unikamy mnóstwa problemów i wszystko funkcjonuje na naszej PLANECIE od paru miliardów lat w sposób całkiem zadowalający...."

"...-W jakim wieku rozpoczął pan szkołę?
-Na K-PAX nie masz szkół.
-Nie dziwię się. Ale jest pan najwyraźniej osobą wykształconą.
-Nie jestem "osobą". Jestem istotą. Wszyscy na K-PAX jesteśmy wykształceni. Ale edukacji nie pobiera się w szkołach. Wykształcenie bierze się z pragnienia wiedzy i wtedy szkoły są niepotrzebne. Bez tego pragnienia wszystkie szkoły we WSZECHŚWIECIE byłyby bezużyteczne.
-Ale w jaki sposób się pan uczył, czy macie nauczycieli?
-Na K-PAX każdy jest nauczycielem. Jeżeli masz jakieś pytania, zadajesz je temu, kto jest w pobliżu..."

monsieur_dawid

_MOGĄ BYĆ SPOILERY_ nie ma żadnego rządu,prawników....bo nie są tam potrzebni,jak kolega napisał-cytował z ksiązki - jak ktoś chce coś ,czego nie ma, a ma drugi, to to dostaje i unikają problemów.Widać "drugie dno" filmu w wielu aspektach-chociażby to jak Prot mówi do doktora - parafrazuję: dziwi mnie,że wy,ziemianie jeszcze istniejecie.Ludzie niszczą samych siebie ,Ziemię jako planetę.Dają do myślenie takie teksty,film ma przesłanie,np.mięsa też za dużo jemy(mówię za siebie).I co ważne - metoda leczenia chorego Sala-znajdź "blue birda" - symbol wiecznego szczęścia w filmie-wydaje mi się,że chodzi o to,ze my ludzie nie potrafimy dostrzegać szczęścia,bo za wysoko-daleko szukamy,a szczęscie jest nisko na ziemi - blisko nas i oczywiście wolność-pod każdym znaczeniem(ptak jako symbol wolności).Kevin Spacey pokazał kunszt aktorstwa -gesty,mimika itp.
Ogólnie gra aktorska zasługuje na pochwałę.
Jak dla mnie 10/10.Naprawdę dobry film i godny polecenia dla wszystkich ludzi !!!

EaZy_E

Co do wcześniejszej wypowiedzi pomyłka-sorki - chodziło oczywiscie o Howie'go a nie Sal'a.