Według mnie film jest świetny. Przede wszystkim bardzo podobała mi się realizacja całego wydarzenia, tzn. powiązania między rodzinami ofiar, ich życie; ukazywanie rodzaju władzy jaką stosowało ZSSR i Niemcy, ich stosunek do Polaków (wśród nich znaleźli się i ci mający serce) czy też kwestia dziennika i odtworzeniu dzięki niemu wydarzeń. W świetny sposób ukazano okrucieństwo Niemców jak i Rosjan bez "efektownego" ukazywania masy mordów na ekranie. Muzyka jak i dźwięk Katynia są na bardzo wysokim poziomie, to samo można powiedzieć o zdjęciach-w tych kwestiach nie ma praktycznie do czego się przyczepić. Jedyna wada według mnie to aktorzy-rozumiem że Wajda sądził iż do takiego filmu lepiej polegać na doświadczonych osobach-jak widać nie do końca to pomogło-Maja Ostaszewska oraz Maja Komorowksa swoje role zagrały bardzo chaotycznie-raz było dobrze a raz wręcz bardzo sztucznie, pozostali mimo że przed obejrzeniem filmu powodowali u mnie małe obawy (przykładowo Małaszyński) tak po obejrzeniu uważam, że wypadli nieźle. Film jest bardzo krytykowany, momentami w ogóle nie rozumiem zdań wypowiadanych na temat tej produkcji-"nudny, przegadany"(?)-sądzę że większość ludzi plotących takie brednie trafiło na film przez przypadek, nie spodziewając się tego czym film jest i do kogo jest adresowany (czego po widzu wymaga). Film oczywiście posiada kilka momentów słabych (głównie poprzez grę aktorską wspomnianych wcześniej Pań) ale mieszanie go z błotem to jakieś nieporozumienie. Wydaje mi się, że gdyby film kręcony był tj. Pianista w języku angielskim to jego odbiór na całym świecie byłby wręcz przeciwny do tego jaki mamy w Polsce, jestem pewien że odniósł by zasłużony sukces. Do tego już zdążyłem się przyzwyczaić-Polak zawsze będzie najwięcej krytykował to co swoje-nawet pomimo że z czymś albo nie ma do czynienia albo po prostu nie wie o co chodzi. Ogólnie gdyby nie kilka wpadek Katyń mógłbym nazwać małym arcydziełem, ale i tak jak na produkt polski (ostatnie "nasze" filmy to głównie nieporozumienia) wypadł zadziwiająco dobrze-jak dla mnie 9/10.