Kiedy się słyszy o tragedii w Katyniu,wiemy,że zabijano tam oficerów i wykształconych ludzi,wiemy JAK ich zabijano,ale co innego kiedy patrzymy na historie kilku z rodzin ofiar patrzy się na tą tragedie inaczej...
Jedynie Małaszynski moim zdaniem tu nie pasowal.I do jasnej cholery czemu stoi na pierwszym planie na plakacie?!xD
Dałam 8.Też nie rozumiem co Małaszyński robi na tym plakacie.Jego rola jest raczej drugorzędna,ale wiadomo ostatnio jest na fali.Jestem świeżo po seansie,musze powiedzieć że film jest napewno ważny,i zajmie jakieś miejsce w naszej kinematografii.Andrzej Wajda potrafi,i nie umiem zrozumieć dlaczego zarzucaja mu że zrobił ,,Katyń'' dla kasy.Jest to film dla niego bardzo osobisty..Jest nawet dedykacja ,,moim rodzicom''.Wajda jest obecnie jednym z najlepszych polskich reżyserów i nawet nie ma co dyskutować.Film jest bardzo dobry,napewno warto go obejżeć.Chociażby aby lepiej poznac prawde o Katyniu.
p.s. co to za opis filmu?! komus sie chyba ździebko pomyliło:)
Zgadzam się z Tobą. Film ten ma wielkie znaczenie dla Wajdy, właśnie ze względów osobistych.
Wkrótce obejrzę, ale oceny nie wystawię, ponieważ jest to przede wszystkim namiastka prawdy o tym, co wtedy się wydarzyło. Tego nie da się ocenić, to część historii.
Żeby nie było - wiem, że film ten jest tworem komercyjnym (skazanym na zarabianie kasy), jednak wyżej wymienione osobiste pobudki reżysera do jego nakręcenia, w moim rozumowaniu znaczą o wiele więcej.