PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

[SPOJLER]
Istnieją tak naprawdę (co najmniej) 2 wersje "Katynia". Pod koniec filmu sceny, gdy żona rotmistrza (Ostaszewska) przegląda zapiski męża w zwróconym jej kalendarzu, przeplatają się ze scenami mordu. W wersji, którą właśnie zobaczyliście, Żmijewski do końca mówi głosem człowieka zdrowego, podczas gdy istnieje wersja, w której ma on wyraźnie słabszy, "przeziębiony" głos. Nie wspomnę już o tym, że tekst jego narracji też się różni. Poza tym w wersji tv to wiatr przewraca ostatnie zapisane kartki w kalendarzu, przez co dowiadujemy się, w którym dniu (i którego roku) zginęli polscy oficerowie. Tymczasem w wersji, którą ja posiadam, to Ostaszewska przewraca kolejne kartki.

ocenił(a) film na 8
szamanisko

W tej drugiej wersji mi się wydawało że Żmijewski płakał a nie był przeziębiony. Ale nie wiem, faktycznie oglądałam też jak to żona rotmistrza przewracała kartki a w TV to wyglądało jakby wiatr to robił. Ale i tak uważam że film był na serio super.

ocenił(a) film na 8
S_jak_Ser

No słowo ''super'' nie najlepiej pasuje do określenia tego filmu ale jeśli miałeś na myśli to że był bardzo dobry to się z tobą zgadzam.

szamanisko

Nie wspomniałem jeszcze o scenach egzekucji. W wersji telewizyjnej poprawiono dźwięk i dodano więcej krwi w celu polepszenia końcowego efektu. W wersji, którą ja posiadam, w kilku przypadkach pistolet brzmi jak zabawka. Drobny szczegół, ale fakt faktem miał miejsce.