Jest pewien błąd. Przed egzekucją Rosjanie zabierali więźnią płaszcze, zegarki i kosztowności, dlaczego jednak nikt nie zabrał porucznikowi pilotowi jego skórzanej kurtki, całkiem zresztą ładnej. Nie chce mi się wierzyć że nie przypadła do gustu żadnemu rosyjskiemu bandycie.
płaszcz zdjęto jeśli pamiętam tylko Żmijewskiemu, by charakterystyczny sweter było widać w dole. Reszta padała w płaszczach...
Zapomniało sie chyba, że w tamtych czasach rosjanie byli extra komunistyczni, komunizm nie popierał bogatych, złodziejstwa itp. Gdyby któryś zabrał kurtkę dostałby czapę od ręki.
Czyli naciąganie faktów historycznych dla potrzeb filmu, "by charakterystyczny sweter było widać w dole"?
Kogo? Komunistów? No nie znam i już nie poznam, bo komunizm z tamtych czasów skończył się w 1953 roku. Komuchy, których ty znasz i do których odnosisz to porównanie są inni niż byli za Stalina. Zobacz mundur Stalina. Skromny. Stalinizm hołubił skromność i ideologię. Tępił "panów" i bogatych. Za zabranie kurtki bogatemu czy "panu" byłaby czapa jak nic, gdyż wskazywałoby to na chęć bycia panem, pazerność itp elementy antyideologiczne.
Ramones zachęcam do zapoznania się z George'm Orwellem, a w szczególności z jego "Folwarkiem zwierzęcym".
Oglądałem. Mylisz pojęcia. Obraz pokazuje to od kuchni, czyli fałsz komunizmu wielbiącego władzę i przepych. Oficjalnie zaś komuna była skromna. Niby wszyscy wiedzieli, że jest inaczej, ale każdy się bał to powiedzieć.
Pooglądaj sobie zdjęcia zołnierzy armii czerwonej. Sam widziałem kilka fotek, każdy z nich miał co najmniej 2 zegarki na każdej ręce. Mój kolega posiada orginalną fotkę, która cyknął jego dziadek w 45. Przedstawia ona zabitego przez czerwonoarmistów zołnierza z volssturmu. Leży na śniegu w samych gaciach, bez munduru i butów.