PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Właśnie obejrzałem "Katyń" i oceniam go na 7/10... Film jest za długi, momentami nużący... Historia w nim opowiedziana, bezsprzecznie tragiczna... Nie dotrze ona jednak do Amerykanów, czy innych widzów na świecie... Brak jej uniwersalizmu... To "tylko" nasza martyrologiczna opowieść... trudna w odbiorze nawet dla wielu młodych Polaków... Powinniśmy skończyć już z Polską - "Chrystusem narodów"... Pokazać światu jakąś współczesną, uniwersalną historię... Rozumiem, że Wajda chciał się rozliczyć z tym tematem ze względu na ojca... Zabrakło jednak w tym filmie dynamiki, za dużo było monotonii, łopatologicznego symbolizmu (rwanie flagi polskiej, niebieska wstążka, szabla)... Ostatnia scena wstrząsająca, lecz cały film to wyblakłe epitafium na grobie ojca reżysera

Artur_Raven

Pomimo wad produkcji życzę sukcesu Wajdzie. Spróbuje wytrwać tej nocy i na żywo zobaczyć czy mu się udało. Mnie też uwiera nadmierna patetyczność. Pewne rzeczy powinny być niepowiedziane, niepokazane..
Ocenianie czy będzie oskar czy nie to dla mnie jak wróżenie z fusów. na podstawie wypowiedzi członków akademii takich jak Agnieszka Holland mogę wywnioskować, że ma jednak szanse całkiem spore.

ocenił(a) film na 7
charlize_9

No i wykrakałem, jakem Kruk... Tak czy owak i tak wygraliby Fałszerze, tyle, że u Wajdy prawdy historycznej...