PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Żal mi się patrzy jak polscy filmowcy są ograniczeni. Czy w każdym filmie musi grać już teraz Małaśzyński, Żmijewski nie wspoinając już o wszędobylskich Chyra-Cielecka. To jest żenujące. Zamiast odkrywac nowe talent i je promować to oni po najprostrzej linii oporu. Ciekawe co bedzie za 30 lat kiedy ci aktorzy przejdą na emeryturę? Zniknie polskie kino? Dobrze że nia ma Kondrata czy Lindy. Tego bym nie zniósł.

użytkownik usunięty
Bialy_Pielgrzym

Marek Kondrat JEST obsadzony w tym filmie. Nie wiem, jak ty się z tym pogodzisz... Artur Żmijewski jest świetnym aktorem, patrzenie na niego przez pryzmat "Na dobre i na złe" jest nieco niesprawiedliwe. Fakt, trochę go ostatnio dużo, i szkoda... Małaszyński to już w ogóle jest wszędzie, ale jak przyznaje w kolejnych wywiadach, jego rola w "Katyniu" będzie niewielka. Wszędobylski, jak twierdzisz, duet Chyra-Cielecka to moim zdaniem atut filmu. Jest to dwójka należąca w tej chwili do grona najlepszych aktorów polskich swego pokolenia. Faktycznie, zgadzam się, że w ubiegłym roku nieodległe premiery filmów "Palimpsest" i "Samotność w sieci" sprawiły wrażenie, że są w każdym filmie, ale to nie znaczy, że ich udział w tym projekcie zaszkodzi mu. Po pierwsze, na 95% nie będą mieli wspólnych scen, a więc nie będzie się ich porównywać do ról w poprzednich wspólnych filmach (ale myślę, że i wtedy daliby radę). Po drugie, ich kinowe role (Cielecka - "Pokuszenie", "Amok", "Egoiści" itd, Chyra - "Dług", "Komornik", "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" itd) świadczą o nieprzeciętnym talencie, który wykorzystują również w teatrze (oboje zdobyli laury na tegorocznych Dwóch Teatrach). Po trzecie, bardzo ich lubię i dla nich m.in. pójdę na ten film. Największą nadzieję pokładam jednak w Mai Ostaszewskiej i Danucie Stence, które mają moim zdaniem najciekawsze wątki. Stanisława Celińska i Maja Komorowska z pewnością będą na oscarowym poziomie aktorstwa. Z męskiej części obsady najbardziej interesuje mnie Antoni Pawlicki, który jak na swój wiek osiągnął już w aktorstwie bardzo wiele i któremu kibicuję.

Bialy_Pielgrzym

Oczywiśćie!! Promujmy nowe 40 letnie talenty przeciez trzeba zasątpić za dobrego Chyre i Żmijewskiego i oczywiścię Cielecką. A Małaszyński hmmm, faktycznie pozbądźmy się świetnego aktora i szukajmy dalej, przeciez do 5 filmów rocznie trzeba mieć 200 znanych aktorów.

Lestat_2

Na pocieszenie nie ma Anny Cieślak...
z tego co mi wiadomo...;-)

ocenił(a) film na 10
Camil

Niestety musze się zgodzic z Białym pielgrzymem. Jak zwykle nie ma innych mlodych utalentowanych aktorów tylko banda podstarzałych pryków dla ktorych głowną domena jest wystepowanie w tandetnych serialach, szkoda ze jeszcze nie zatrudnili z mlodej ekipy amatorów braci Mroczków. Niesty ta tendencja przejawia sie mozna powiedziedz w wielu dziedzinach, a muzyka ? Sport ? na tej samej zasadzie, żyjemy w czterdziestomilionowym kraju, a kraj funkcjonuje jakby bylo jakies wyludnienie, wstyd i chańba. Wstyd że co roku mase absolwentow wyzszej szkoły teatralnej nie mają szansy zagrać w nawet nisko budżetowym filmie bo przegrywaja z serialowymi bohaterami tylko i wyłącznie że sa popularni. A Żmijewski ????? nie mowcie mi o nim bo ten aktor to dno, i to ma byc dobry aktor ???? ta aktorzyna ?????