PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Bo ja właśnie nie jestem pewna... Ona zginęła? bO tak mi się wydaje, ale nie jestem pewna....Ale jak dokladnie? odpowiedzcie mi jak najszybciej!! z góry dziękuje:)/mAKA

ocenił(a) film na 7
Maka_4

Z tego co pamiętam to nie zginęła. Poszła do fryzjera, który ściął jej włosy. Potem spotkała się z siostrą i rozmawiały o bracie (Małaszyńskim)

OeSteErRLZ

A wiec...... Ona kazala zrobic tablice na grob brata, na ktorej pisalo, ze zostal on zamordowany w 1940. NKWD chcieli zmusic Agnieszke do podpisania oswiadczenia, ze za zbrodnie katynska odpowiadaja Niemcy. Ona sie nie zgodzila i zabrali ja gdzie i tu watek sie urywa. Przypuszczam z e trafila do wiezienia lub zostala zamordowana...

ocenił(a) film na 10
Maka_4

Bruno, oświadczenie Niemcy przedkładali Róży, granej przez Stenkę.
Agnieszki(Cielecka) nie było wtedy w Krakowie.

Nie, nie zginęła w filmie. Została aresztowana i być może w skutek tego, że twardo stała przy swoim skazana na śmierć w poszlakowym procesie. Oczywiście równie dobrze mogło być zupełnie inaczej, to postać zupełnie fikcyjna.

sten44

Niestety Sten ale ucieklo ci pare rzeczy z projekcji co moze swiadczyc ze moze jednak poczules lekka sennosc na tym filmie (co oczywiscie sie zdarza bo film raczej rewelacyjny nie jest ale to co cenie w nim najbardziej to tresc jaka ze soba niesie a nie forme w jakiej zostal przedstawiony). Bruno ma racje Agnieszka tez dostala takie oswiadcznie do podpisania. Nie podpisala go w skutek czego zostala wyprowadzona i sprowadzona do kazamat. Bardzo symboliczna scena byla kiedy schodzac w dol schodami przystanela na chwile, popatrzyla sie w gore w strone swiatla zamierajac w bezruchu, po czym ruszyla w dol ku ciemnosci. Dla mnie wyraz jej twarzy w tym momencie mowil, -zegnajcie wybieram mordowanych niz mordercow, podziele los swojego brata- . Co sie z nia stalo? Niewiadomo. Rezyser pozostawil ten temat w sferze domyslow. Mogla zostac zamordowana, wywieziona, lub przesiedziec kilka lat w wiezieniu i wyjsc na wolnosc. Kazdy sobie to zinterpretuje tak jak czuje.

slepyciec

Poz zakonczeniu wojny gdy byla na posterunku, takze zostala "poproszona" o podpisanie takiego oswiadczenia. Wiem bo wczoraj bylam w kinie ;)

ocenił(a) film na 10
natalia58

Jasne, oczywiście nie zwróciłem uwagi: po zakończeniu wojny aresztowali ją nie Niemcy tylko Polacy, komuniści. Gdy Niemcy byli w Krakowie, gdzie dzieje się akcja, Agnieszka jak wiadomo walczyła w Warszawie, w powstaniu tak jak napisałem.
Bruno też napisał dobrze.

Maka_4

Dziekuje:)) też widziałam to co opisywał bodajże Bruno, że spojrzała góre i w ogole wyraz jej twarzy i mialam wrażenie, ze tak jakby szła na ścięcie..ale to chyba nie te czasy:PP

ocenił(a) film na 5
Maka_4

A nie zwróciliscie uwagi, że zanim zeszla na dół, to zdjęli jej pasek tak jak oficerom tuż przed zastrzeleniem???

ocenił(a) film na 10
felutka

To jest typowy, wręcz symbolicznie pokazany przykład losu powstańców AK.
Dłuuuugo siedziała w areszcie, albo zmiękła i przyznała się przed sądem do wymyślonych czynów przeciw Polsce Ludowej, sypnęła jeszcze kogoś innego i dostałą kilka lat. Albo jeśli nie, sąd sam to stwierdził skazując na karę śmierci, lub dłuższy wyrok.

ocenił(a) film na 9
Maka_4

Cała symbolika sceny sugerowała jej śmierć. Była współczesną Antygoną - a Antygona zginęła. Sądzę, iż analogicznie do tego wątku greckiej tragedii reżyser chciał zasugerować śmierć, ale tego nie pokazał.

eovin

W sumie Bruno i ja to jedna i ta sama osoba :) Korzystalam z loginu brata przez jakis czas;P