Odpowiedź brzmi: NIE. Faktycznie moglo by być trosszkę więcej historii związnej z oficerami, ale też nie przesadzajmy! W końcu czy można przez cały film opowiadać tylko o polskich oficerach, którzy siedzą w obozach i tak naprawdę to nie wiedzą co z sobą począć (raczej nie). Dlatego film był dla mnie przystępny i daję mu ocene 5/10. Pozdrawiam.
dla mniew ten film to kompletna porazka z trudem utrzymywalam sie przed zasnieciem:( moja klasa stwierdzila ze nawiekszym szajsie jeszcze nigdy nie byli i ja sie z nimi w 100% zgadzam :/ ja rozumiem ze nie mozna caly czas mowic o oficerach ale moglo byc wiecej dynamiki tylko koncowa scena mi sie podobala a tak reszte do DUPY:/
Kobieto. To nie jest film akcji. Czemu ludzie tak się na niego nastawili?? To jest film opowiadający o okropnym i strasznym wydarzeniu, brutalnym mordzie. Chcesz akcji to idż na grindhouse'a. Dynamika w ostatniej scenie?? Jak ich bestialsko mordowali?? Potrzeba ci więcej krwi i flaków na wierzchu?? Nie mam pojęcia jaką ocenę dać katyniowi, bo trudno mi oceniać coś tak przerażającego.
A wg mnie ta ostatnia scena była jedną z najgłupszych w całym filmie. Zbytnio sie dłużyła, już myślałem że film będzie trochę "inny". Poza tym - takie przedstawienie "honorowej śmierci" jest wg mnie kompletnie nierealistyczne. Przed chwilą w innym wątku napisałem o tym. Gdyby to strzelanie w tył głowy wyglądało tak "ładnie" że facet grzecznie podchodzi, pakuje mu sie kulkę w łeb i leci strużka krwi, to nie popełniłoby samobójstwa kilku NKWD-owócw uczestniczacych w zbrodni. Absolutnie nie zgadzam się również z opiniami wg których za mało było o samych oficerach. A co mieli pokazywać? Jak do kibla chodzili?
U nas w szkole był ostatnio allen paul, który napisał książke o Katyniu. Wypowiadał się na temat filmu i stwierdził, że cała zbrodnia nie została dokładnie tak samo przedstawiona w filmie, jak to się działo naprawdę. Gdyby mieli to dokładnie odwzorcować, było by gorzej niż po 'Pasji'. Skąd wiesz o tych NKWD-owcach?? Napisz mi na blogu, ok?? Pozdrawiam:)
mi się ostatnia scena podobała, choć faktycznie trochę się za bardzo dłużyła...a z tymi NKWD-owcami mnie zainteresowałeś;>
"Absolutnie nie zgadzam się również z opiniami wg których za mało było o samych oficerach. A co mieli pokazywać? Jak do kibla chodzili?"
no dokładnie
No z tobą to się w zupełności zgadzam... Tam nie dało się nic więcej o oficerach powiedzieć:).... Pozdrawiam:)
O tych samobójstwach to czytałem chyba w Angorze (przegląd prasy polskiej i zagranicznej), postaram sie znaleźć ten numer i zacytować odpowiedni fragment.
badgirl jestes zalosna tak jak cala twoja klasa .To jest Polska historia o ktorej nigdy nie mozna zapomniec o tak potwornych wydarzeniach
Dlaczego Katyń jest odczytywany przez pryzmat typowych filmów kasowych? Czego niby ludzie się spodziewali? Romansów? Pościgów samochodowych? Strzelanin? Efektów specjalnych? Otóż, drogi "kinomanie", jeśli tego szukasz w Katyniu to niestety nie idź do kina tylko zawróć. To przecież film historyczny, który na celu ma przede wszystkim ukazanie prawdy. To odważny powrót do tego o czym trudno było i być może nadal, trudno jest mówić. Według mnie film jest bardzo dobry, ukazuje losy prostych ludzi - matek, ojców, synów, córek, braci, sióstr(naszych rodaków!) Polska była niszczona, i film o Katyniu jest w pewnym sensie odpowiedzią, kolejnym zwrotem. Jestem dumny, że A. Wajda zdecydował się "przemówić" w Naszej sprawie. Oglądałem film bardzo uważnie, zawiera on fantastyczne symbole (Moment ścięcia włosów + ogłoszenie o Antygonie), dotyka do głębi, tworzy wewnętrzną złość. Polecam film. Sądzę, że każdy Polak powinien zobaczyć Katyń. Pokłon dla Wajdy*