PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

....a moim zdaniem nie dostanie nawet nominacji. Ponieważ w całym filmie nie zauważyłem żadnego wspomnienia o Żydach, a w opanowanym przez ten naród hollywood i silnemu lobby w akademii, II wojnę światową można pokazywać tylko przez pryzmat cierpienia wybranego narodu. Za to jedyna prawda została pokazana w Liście "Szwindlera" i Szeregowcu Ryanie. Zapraszam do dyskusji!

rok_1984

Hehe... a o czym tu dyskutować!?!?!
Prawdę pisze.

Twórcy filmu mogliby chociaż wstawić jakiegoś "polskiego antysemitę", żeby obraz nie wydał się zbyt cukierkowy.

ocenił(a) film na 7
Evangeline_Lilly

w sumie nigdy o tym tak nie myślałem... tyle, że właśnie mi się "Pianista" przypomniał :-)
coś może rzeczywiście w tym jest

ocenił(a) film na 9
rok_1984

święta racja...........................................

ocenił(a) film na 9
rok_1984

A w a"Pannach z Wilka" było coś o Żydach? Chyba nie... A w "Życiu na podsłuchu" i "Tsotsi"? Też nie pamiętam...

rok_1984

może przez brak żydowskiego wątku
a może przez negatywne ukazanie Rosjan których USA nie chce denerwować ...
w każdym razie jestem pewna że, Oskara nie dostanie.
Nie powinien w ogóle startować do tego wyścigu - dla mnie to trochę niesmaczne.

ocenił(a) film na 10
rok_1984

Jak to nie było, przecież wszyscy komuniści i NKWD to Żydzi ;D
którzy zabijali innych Żydów na wojnie, dopóki jakiś żyd ich samych nie sprzątnął!
Za zaproszenie dziękuję, ale ja już nie zapraszam do tej dyskusji bo jest jałowa.

ocenił(a) film na 9
sten44

Co prawda, to prawda ale, film miał pokazywać polskie realia historii i poruszać, zwłaszcza że tam zginął jeżeli dobrze pamiętam ojciec reżysera. Mi ten film się bardzo podobał i jest świetny.

rok_1984

I tak doszliśmy do konkluzji, że wszyscy jesteśmy żydami.