Zbyt powierzchownie potraktowano w tym filmie oficerów, bo to ponoć film o żonach, siostrach i matkach.
Ewidentnie zabrakło zindywidualizowania ofiar.
Porucznik Pilot wygłasza jedną drewnianą kwestię i tyle o nim.
Wiemy że były próby samobójcze co jest zobrazowane ułamkiem sekundy zasępionego pana.
Ja się nie zżyłem przez to z zamordowanymi oficerami - "bohaterami" - bo są zarysowani bardzo płytko - przez większość filmu poznajemy ich z perspektywy ich rodzin - ale to nie działa za dobrze.
Faktycznie w obozach działy się rzeczy ważne i ciekawe, szarpały tymi ludźmi skrajne emocje, których nie dane było nam poznać.
W takim filmie brak sceny batalistycznej - jest dużym minusem - nie chodzi mi o wielką bitwę - ale były dramatyczne chwile - kiedy żołnierze uchodząc wprost przed Niemcami - zostawali pojmani przez "kolegów Moskali", inni z kolei nie mieli okazji wystrzelić.
Przez to wszystko środek filmu był nudny - zabrakło jaskrawego konfliktu, może on nawet był ale za mało było w nim napięcia, niepewności - dramatyzmu właśnie.
Zabrakło też wątków politycznych, które można by rozegrać ustami samych oficerów.
Z faktografii - nie ma ważnego wątku, który pomógłby w zrozumieniu filmu - wszyscy ci internowani poddani zostali "śledztwu" i na 20 000 luda tylko ok. 100 osób było gotowych na jakąś formę współpracy z Sowietami - stąd decyzja - niereformowalni i niebezpieczni - ZLIKWIDOWAĆ.
Film nie jest zły ale nie wybitny. Ratują obraz wysmakowane zdjęcia Edelmana.
Ale od momentu wywiezienia Andrzeja z Kozielska - ja zacząłem już czekać na końcową scenę, bo środek mnie nudził.
Sekwencja finałowa jest faktycznie wstrząsająca - na te 20 minut starczyło talentu Wajdzie. Możliwe, ze film będzie najbardziej oddziaływał na widzów nie znających tej historii - zwłaszcza obcokrajowców.
Tutaj daję info o czymś co jest wstrząsające od pierwszej do ostatniej sekundy:
Strefa reportażu PR
Katyń ? słuchowisko dokumentalne Gabrieli Walczak
------------------------------------------------------------ --------------------
Słuchowisko oparte na fragmentach pamiętników znalezionych przy ekshumowanych zwłokach polskich oficerów zamordowanych w Katyniu. Są to głównie notatki pomieszczone w małych notesach i kalendarzykach oficerów przebywających w obozie jenieckim.
Osobisty, czasami wręcz intymny charakter tych zapisków pozwala na pokazanie przemyśleń, refleksji i gorących ocen towarzyszących ówczesnym wydarzeniom historycznym.
Skrótowość i lapidarność tych zapisków pozwoliła na pokazanie zróżnicowanych i ostro zarysowanych postaw i zachowań ludzi pełnych energii, zamkniętych w ograniczonej przestrzeni i zmuszonych do bezczynności.
Słuchowisko otrzymało nagrodę publiczności na Festiwalu Słuchowisk Polskiego Radia w Rzeszowie w 2000 r.
------------------------------------------------------------ --------------------
Autor: Gabriela Walczak
Jakość: ~64 Kbps VBR stereo
Czas trwania: 00:39:08
Plik: Walczak.Gabriela.-.Katyn.-.Sluchowisko.dokumentalne.(Strefa. Reportazu).rar [17,1MB ]
DL: http://www.megaupload.com/?d=VP8V4BMB