Andrzej Wajda kręcąc ten film miał na celu ukazać prawdę, wszyscy pasażerowie Tupolewa lęcący
do Katynia mieli równiez na cellu walczyć o prawdę... Można powiedzieć, że tę walkę wygrali w
100%, cały świat usłyszał o Katyniu. W samej Rosji, film juz raz był przedstawiony, ale w porze małej
ogladalności i niewielu go obejrzało, teraz ma byc inaczej, jest to wyraźny gest pojednania ze strony
rosjan... Wreszcie poznają prawdę... Szkoda że prawda miała wysoką cenę
Obejrzeli go dziś w Rosji - jeżeli dotrwali do końca. Tak nudnego filmu dawno nie widziałem. Trzeba być mistrzem, aby tak ważną sprawę, tak bliską naszym sercom, tak potrzebną dla prawdy historycznej przedstawić w tak katastrofalnie słabym filmie. Gdyby nie to, że znamy naszą historię to w tym filmie człowiek by się pogubił. Jestem totalnie załamany tym dziełem. Daję 3 tylko dlatego, że poruszono ważny dla mnie temat. Bardzo liczę, że w przyszłości ktoś nakręci dobry film o tej tragedii, bo w tym wyraźnie widać, że zrobiony na szybko ... na polityczne zamówienie... więc nie przyłożono się do scenariusza.
"Bardzo liczę, że w przyszłości ktoś nakręci dobry film o tej tragedii" wy tylko gadac i krytykowac potraficie. niech "ktos" nakreci. to bierz sie do roboty i sam stworz cos lepszego
Ja robię w życiu coś innego. Każdy ma swoje talenty i swoją profesję. Jak film byłby dobry to bym go nie skrytykował. Natomiast wg własnej oceny (Ty nie musisz się z nią zgadzać) uważam, że to zanudzający na śmierć gniot - a że sprawy Katyńskie są dla mnie ważne - dlatego też wyrażam nadzieję, że ktoś inny mający również talenty jak Wajda (tylko z lepszym pomysłem) film o tym temacie jeszcze nakręci.
Film genialny nie jest ale to co mial pokazac pokazal.
Dobrze ze powstal. Dzisiaj na pewno sie "przydal".
Smierc Prezydenta i pozostalych ofiar tragedii przynajmniej nie poszla na marne. W swiat poszlo wiele informacji na temat miejsca, okolicznosci zdarzen z przed 70 lat i pokazalo Polske w dobrym swietle. W dodatku pojawilo sie swiatelko w tunelu na oficjalne pojednanie z Rosja.