PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Andrzej Wajda kręcąc ten film miał na celu ukazać prawdę, wszyscy pasażerowie Tupolewa lęcący
do Katynia mieli równiez na cellu walczyć o prawdę... Można powiedzieć, że tę walkę wygrali w
100%, cały świat usłyszał o Katyniu. W samej Rosji, film juz raz był przedstawiony, ale w porze małej
ogladalności i niewielu go obejrzało, teraz ma byc inaczej, jest to wyraźny gest pojednania ze strony
rosjan... Wreszcie poznają prawdę... Szkoda że prawda miała wysoką cenę

Riddick_

...dla mnie zbyt wysoką

ocenił(a) film na 5
Riddick_

Obejrzeli go dziś w Rosji - jeżeli dotrwali do końca. Tak nudnego filmu dawno nie widziałem. Trzeba być mistrzem, aby tak ważną sprawę, tak bliską naszym sercom, tak potrzebną dla prawdy historycznej przedstawić w tak katastrofalnie słabym filmie. Gdyby nie to, że znamy naszą historię to w tym filmie człowiek by się pogubił. Jestem totalnie załamany tym dziełem. Daję 3 tylko dlatego, że poruszono ważny dla mnie temat. Bardzo liczę, że w przyszłości ktoś nakręci dobry film o tej tragedii, bo w tym wyraźnie widać, że zrobiony na szybko ... na polityczne zamówienie... więc nie przyłożono się do scenariusza.

ocenił(a) film na 7
yans77

"Bardzo liczę, że w przyszłości ktoś nakręci dobry film o tej tragedii" wy tylko gadac i krytykowac potraficie. niech "ktos" nakreci. to bierz sie do roboty i sam stworz cos lepszego

ocenił(a) film na 5
gosik_z

Ja robię w życiu coś innego. Każdy ma swoje talenty i swoją profesję. Jak film byłby dobry to bym go nie skrytykował. Natomiast wg własnej oceny (Ty nie musisz się z nią zgadzać) uważam, że to zanudzający na śmierć gniot - a że sprawy Katyńskie są dla mnie ważne - dlatego też wyrażam nadzieję, że ktoś inny mający również talenty jak Wajda (tylko z lepszym pomysłem) film o tym temacie jeszcze nakręci.

ocenił(a) film na 6
yans77

Film genialny nie jest ale to co mial pokazac pokazal.
Dobrze ze powstal. Dzisiaj na pewno sie "przydal".

Smierc Prezydenta i pozostalych ofiar tragedii przynajmniej nie poszla na marne. W swiat poszlo wiele informacji na temat miejsca, okolicznosci zdarzen z przed 70 lat i pokazalo Polske w dobrym swietle. W dodatku pojawilo sie swiatelko w tunelu na oficjalne pojednanie z Rosja.