Można było przedstawić tę historię 1000x bardziej ciekawie. Film nudny, nie przedstawia
widzowi dramatyzmu Katynia, wygląda na cienki dramat. Powinno się zakazać oglądania
tego filmu, nie można z niego wyciągnąć żadnego przekazu. O ile my Polacy go jeszcze
rozumiemy bo to tragedia, która nas dotyczy, to taki przeciętny pożeracz hamburgerów z
ameryki będzie się niecierpliwił i myślał "kiedy w końcu ich zabiją, już zasypiam przy tym
filmie".
Film Dno - przez duże D
Oceniłem na 5/10 za samo podjęcie tematu, ale gdybym miał realnie film oceniać to ocena
była by w granicach 2/10
jeśli to kolejna prowokacja to daruj sobie... film był kandydatem do oscara więc to już świadczy że nie jest zły
Film był kandydatem do oscara bo był w kategorii zagraniczne, a tam nie było prawie żadnej konkurencji. Poza tym dopuszczono go tylko z powodu takiej poważnej tematyki. A wogóle to najlepsze były sceny końcowe, których Wajda kręcenia podobno nie nadzorował osobiście, reszta to słabizna. Sprawa mordu katyńskiego zasługiwała na o wiele lepsze pokazanie. Rownież tak jak założyciel tematu dałem 5.
Mi się podobał bo to nasza historia i została świetnie przedstawiona... a jeśli chodzi o Oscary to uwierz mi że konkurencja w tej kategorii jest ostra
Ostra? Ostra to była siostra (pielęgniarka chyba) w "Daleko od Noszy" taki duch, co śpiewała "Siostra ostra, ostra siostra zaraz zrobię lewatywę":D A co do Katynia to widocznie musisz jeszcze w swoim życiu dużo filmów pooglądać żeby się na nich lepiej poznać. Ale widzę, że inne filmy jakie oceniłaś (chyba aś, bo Lazaa to moim zdaniem aś a nie eś:)) są ocenione prawie całkiem rozsądnie moim zdaniem:D Nie rozumiem tylko dlaczego dla Władcy jedynki u ciebie ocena osiem, bo dla mnie to chyba najlepsza część. Pozdrawiam:)
Kiedyś czytałem wywiad z krytykiem oscarowym ( nazwiska już nie pamiętam ), sparafrazuje teraz sens jego wypowiedzi - " Kategoria filmy zagraniczne? A kto ma nerwy aby to oglądać?" z wywiadu wysuwał się jednoznaczny wniosek , iż Amerykanie nie do końca rozumieją europejskie kino.
irishfolkfan po pierwsze nie "oceniłaś" tylko "oceniłeś" a po drugie wole 2 i 3 część Władcy bo jest w nich znacznie więcej momentów zapadających w pamięć i wiele więcej scen batalistycznych:D
No dobra, wolisz:D Ale dla mnie nie liczą się tylko sceny batalistyczne. Co do twojego nicka, radzę go zmienić (ja tylko radzę, nic więcej:)) dlatego, że łatwo przez niego pomylić cię z kobitką:D
wchodząc na mój profil jest dokładnie określone jaką mam płeć a ten nick to literówka bo ciężko wymyślić coś na poczekaniu:P nie zamierzam go zmieniać bo zwyczajnie nie mam na to czasu :D a jak ktoś nie wie czy facet czy laska jestem to niech wejdzie na mój profil
Ja nie określam tego w filmu w kategoriach ciekawy, nudny , pasjonujący , itp. jeśli brakuje ci dramatu obejrzyj sobie film dokumentalny .. .Moim zdaniem film jest filmem i nikt nigdy nie odda całego dramatu tej tragedii w kinematografii . Jednak moim zdaniem "Katyń" choć po części pokazuje kilka głównych aspektów tamtego mordu z należytą powagą i szacunkiem. A jeśli jak wspomniałeś o reszcie świata i to ,że oni czekać będą jedynie na akcje dziejącą się w filmie to tylko o nich świadczy o ich niewiedzy i braku szacunku do tego typu wydarzeń i ich zachowaniem poniżej poziomu .