PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Szczerze mówiąc nie rozumiem tych, którzy ten film krytykują. To jakieś tendencyjne. Macie coś do Wajdy i nie potraficie być obiektywni???? Tylko ciekawe, co możecie Mu zarzucić? Chyba tylko to,że zawsze robił doskonałe filmy i że jest mistrzem. Przecież ten film jest niemalże arcydziełem, mocny, przejmujący, prawdziwy. Gdzie tu jakaś nuda? Nie rozumiem tego. Przez dwa dni po obejrzeniu go nie mogłam dojść do siebie. Wspaniały scenariusz i wspaniali aktorzy. Boże,jakie to polskie,żeby dokopać swojemu,żenada. Typowa polska zawiść. Żal mi was (tzn. tych, "zionących" polskim jadem). :( I jeszcze raz gratuluję Panu Wajdzie wspaniałego filmu. Kupiłam sobie DVD,bo coś takiego warto mieć.

Karina_15

Masz rację, ale pamiętaj, że każdy ma prawo do własnego zdania. Niezapominajmy, że film został nakręcony na faktach autentycznych i ci co nierozumieją jego powagi, po prostu uważają go za bezwartościową produkcję polskiego reżysera.

użytkownik usunięty
rose_4

Ci co nierozumieja tego filmu to sa kompletnymi kretynami, od razu widac ze wymordowali nam inteligencje..

Słuchaj, większość osób rozumie tą historię i przejmuje się wynikami tych wydarzeń. Bo masz rację, że wymordowali nam inteligencję, ludzie ponieśli wielkie koszty naszej wolności i tym bardziej smuci fakt, że ekranizacja tej historii jest słaba. To chyba najsłabszy film Wajdy jaki widziałem. Może to efekt powiązania go z tymi zdarzeniami. Nie nazywaj ludzi kretynami ot tak, bo mają inne zdanie niż ty. To się kiedyś może obrócić przeciwko tobie.

użytkownik usunięty
rose_4

Zdaję sobie sprawę z powagi filmu, rozumiem tragedię rodzin zamordowanych oficerów, jednak nie mogę określić tego filmu mianem arcydzieła tylko dlatego, że porusza temat zbrodni katyńskiej. Liczyłem na dobre kino. Niestety, obraz Wajdy zawiódł mnie na całej linii. Miałem nadzieję, że film skupi się na oficerach w niewoli, na ich psychice. Tego tu nie ma, za to bardzo szczegółowo pokazane są losy rodzin zamordowanych, które średnio mnie wciągnęły. W dodatku sami oficerowie to chodzące ideały, które każdy zdanie wypowiadają nienaganną polszczyzną. Wątpię, że w rzeczywistości, będąc w takim położeniu nie wypowiedzieli ani jednego przekleństwa.
Aktorsko również nie jest rewelacyjnie, ale to już wina scenariusza, aktorom nie dano się wykazać.
Na plus mogę zaliczyć mocną scenę egzekucji. Jednak sama końcówka nie ratuje filmu, 5/10.

ocenił(a) film na 8

H1lary, ten film miał na celu właśnie skupić się na rodzinach ofiar.

ocenił(a) film na 8
Karina_15

Film został nakręcony z wyraźnymi skrótami. Uważam, że powodem takiego stanu rzeczy jest zakres wydarzeń związanych z tragedią w okolicach wsi Katyń. Żeby nakreślić sytuacje i nastroje panujące wówczas, konieczne były pewne uproszczenia i niewystarczająco rozwinięte wątki.

Zastanawiam się nadzwyczajnie, dlaczego tak wiele osób krytykuje ten film, przeważnie obrzucając go błotem. Czyżby tak wiele umysłowych dzieci Stalina żyło w naszym kraju? Tacy "polszewicy" i ich mentalność jest na tyle zagadkowa, że aż korci mnie, by jak najprędzej poznać naturę tegoż zjawiska...

użytkownik usunięty
TroPtyN

Może po prostu film niektórym się nie spodobał i dla niektórych przedstawia niską wartość artystyczną...

ocenił(a) film na 7

Tak, tyle że powiedzmy sobie szczerze, gdyby nie film Wajdy, i dzięki temu wycieczki szkolne na ten oto film, połowa uczniów gimnazjum nie wiedziałaby nawet co to jest - Zbrodnia Katyńska. Skoro jeszcze chodzą takie ewenementy społeczne, co jak się ich zapyta co kojarzą z 1 września mówią - Katyń.
Dzięki temu filmowi, przynajmniej część zrozumiała dokładnie o co chodzi. Obrazowanie historii i wydarzeń jest bardzo ważne. A trafiło do młodych młódek jeszcze dzięki temu że był Paweł z Magdy M. , to jest płytkie tak. Ale przynajmniej teraz mają o tym Katyniu jakieś podejście. A myślę że taką wiedzę to ma obowiązek każdy polak nabyć.

ocenił(a) film na 7
Uzalezniona

matko. podejście* "klawiatura" mi się pląta.

Uzalezniona

Do Twojej wypowiedzi dodam tylko to: i nikt tym młodym nie wciśnie takich bajek na temat paktu Ribbentrop-Mołotow, agresji sowieckiej na Polskę 17.09.1939r. i podobnych faktów, jakimi ostatnio raczą nas pseudo-historycy rosyjscy, ba, nawet osoby z najwyższych stanowisk w tym państwie.

PS.Witaj Uza :)

ocenił(a) film na 7
haruka13

I tak na końcu dowiemy się że razem z pakcie z Niemcami napadliśmy na Rosję o 5:59 1 września , a Hitler to nasz daleki kuzyn którego z miejsca pozdrawiam.

ps. Witaj Haruka :)

ocenił(a) film na 7
Uzalezniona

W pakcie z Niemcami. Głupia klawiatura!

Uzalezniona

Tak, tak, dzięki takim matołkom, którzy teraz pociągają za najważniejsze sznurki w kraju a w rzeczywistości umieją tylko poklepywać się i obcałowywać z innymi głowami państw (bo za kulisami udało się im sprzedać kolejną cząstkę niepodległej Polski, za którą umierali nasi dziadowie, m.in. w tak haniebny sposób jak w Katyniu!), być może już nasi wnukowie będą się uczyli takiej historii z podręczników szkolnych. I to nie kto inny a tylko Polska będzie musiała przepraszać całą Europę za wywołanie II wojny światowej a Rosji i Niemcom jeszcze dodatkowo płacić odszkodowania za straty terytorialne!

ocenił(a) film na 7
haruka13

No w sumie czemu nie. Teraz jest wszystko możliwe. Za zgodę z Rosją aby nie wycelowała w Nas bomby atomowej pod wieloma groźbami, to my jesteśmy w stanie na kolanach przepraszać że dziury w chodnikach. I za to że Stalin nie był polakiem.

Uzalezniona

Po części racja, choć z tą bombką, to pewnie dwa razy by pomyśleli nad tym pomysłem, bo to blisko nich i wiatr mógłby się raptem zmienić...
Już pewniejsze, że kurek nam zakręcą na amen i stwierdzą, że skończyły im się całe pokłady surowców energetycznych. A po tym fakcie Niemcy nas rozjadą skrajnie niekorzystnymi dla nas umowami na elektrownie wiatrowe, które obecnie są podpisywane i w konsekwencji tego kroku dobrowolnie oddamy im kawał polskiej ziemi.
Scenariusz przecudowny! Tylko kosy na sztorc stawiać!