...i zastanowić się czy warto głosować na jedno z ugrupować, które promuje pan były prezydent Kwaśniewski, który pijany jak bela śmiał stanąć nad grobami prawdziwych Polaków w Charkowie. ja osobiście stawiam notę 10 filmowi Wajdy - to smutne, że przyszło nam czekać ponad 60 lat na film upamiętniający tamtą smuntną historię...
tak. masz rację. choć ja osobiście nie musiałem oglądać tego filmu żeby to wiedzieć. każdy kto głosuje na ludzi pokroju Kwaśniewskiego czy Kalisza to zdrajca Polski, tej prawdziwej...
W sumie traktuje, ale celem Wajdy nie było raczej przekonywanie do głosowania (lub nie głosowania) na określoną partię.
i tu masz całkowitą rację... ale nie mogłem się powstrzymać przed dodaniem swoich 3 groszy gdy zobaczyłem ten post...
ja też nie mogę się powstrzymać: taka Polskę jak za oknami to mam w nosie, więc na film pójdę ze względu na kunszt aktorski i reżyserski, a nie z przekonań politycznych. Zagłosuję na lewicę, bo o ile mi wiadomo Kwaśniewski nie strzelał w Katyniu, chyba że jakiś fanatyk znowu temat dziadków wyciągnie. Więc wyluzuj i skup się na filmie.
proszę bardzo. pytanie dodatkowe - czy Chyra grający w tym filmie oficera Wojska Polskiego zabijał w Katyniu swoich kolegów? Nie? Oczywiście ze nie. To dlaczego się zastrzelił? Odpowiedź jest prosta, przynajmniej dla mnie. Żelbeton w stylu Kwacha, Oleksego, Kalisza, Millera i innych "polityków" z PRLu nie jest w stanie dokonać takiego czynu, brak im honoru. Służyli kiedyś nie temu Panu co trzeba i dziś też chcą być na wierzchu. Robią z takich ludzi jak Ty durnia i się śmieją... hahhaah Plują nam w oczy gadkami o "problemach z golenią", a jak widać dla niektórych to za mało by stwierdzić że tacy z nich Polacy że pożal się Boże. I może chcą dla Polski lepiej? Głosuj se chłopie na lewicę, nikt Ci nie broni, ale sam określasz w ten sposób swoją moralność.
"I może chcą dla Polski lepiej? Głosuj se chłopie na lewicę, nikt Ci nie broni, ale sam określasz w ten sposób swoją moralność." Rozumiem, ze jak ktoś glosuje na LiD to jest niemoralny?? I choćby miał poglądy lewicowe musi głosować na PiS?? No więc powiem ci, że jesteś żałosny. Wierz dalej w te bzdury o nowym stanie wojennym, które opowiada Kaczyński. Lewica rządziła przez 4 lata i jakoś nie wróciliśmy do komuny, a z całą pewnością demokracja miała się lepiej.Lepszy Kwaśniewski pijany niż Kaczyński. Kwaśniewski, Kalisz, Szmajdziński to jedni z sympatyczniejszych polityków i z tego co wiem to nie oni strzelali w Katyniu więc daj sobie spokój z takimi wypowiedziami.
"demokracja ma się lepiej" he he no tak z pewnością. widać to było na Ukrainie... Kwachu jest the best. pijaczek. a kiedy to ja napisałem albo agitowałem żeby głosować na PiS? Bo nie pamiętam. Czy przeciwwagą dla "wspaniałych" polityków lewicy jest tylko PiS? co do strzelania to o ile mi wiadomio Hitler czy Stalin też nie strzelali, a jakimś cudem świat ich potępia... dziwne co?
a zapomniałem dodać, że Polskę tę za oknami tworzą wszyscy którzy tu mieszkają, więc zapewne i Ty... a więc jak coś Ci się nie podoba to zmień to, zacznij od siebie. poza tym wypowiadasz kwestie, które się wykluczają - Polskę za oknami mam w nosie ale pójdę zagłosować na lewicę... - to w końcu co obchodzi Cie ta Polska czy nie? chociaż czekaj, czekaj to się chyba jednak nie wyklucza - zagłosujesz na lewicę czyli na prawdę masz Polskę w nosie...
Brawo! Boli mnie tylko to, że polskiej inteligencji która ginęła w Katyniu, Ostaszkowie, Kozielsku, w trakcie okupacji, w Warszawie w trakcie i po Powstaniu 1944, etc. nie musiałbyś tłumaczyć tak oczywistych prawd... ale ich już niestety nie ma a Polska Lepperów, Giertychów, Kwaśniewskich, Millerów, Rywinów, Tymińskich wygląda tak jakoś nieciekawie.
Nie Kwaśniewski nie strzelał ale w trakcie służby o sowieckich panów jakoś zapomniał, że wogóle strzelano. Nie chcę wyciągać nikomu "dziadków z Wehrmachtu" - po rostu fakty są faktami - w Charkowie nie uszanował tych, którzy tam zostali pomordowani - ważniejsze dla niego było wypicie wódki z dawnymi towarzyszami!
To jest chore!Włączam telewizor-polityka, włączam radio polityka, od jakiegoś czasu boję się pójść do kościoła z obawy przed polityką, dzisiaj wchodzę na FilmWeb-POLITYKA!!!
To jest portal filmowy???Myślałem , że tu się dyskutuje o twórczości filmowej i o kinematografii......Smutne....
film to również fabuła, treść i przesłanie a nie pusta sztuka... to chyba dobrze, że skłania nas do refleksji nawet - i tutaj się z Tobą zgodzę - na tak nudne i irytujące tematy jak polityka...
"I może chcą dla Polski lepiej? Głosuj se chłopie na lewicę, nikt Ci nie broni, ale sam określasz w ten sposób swoją moralność." Rozumiem, ze jak ktoś glosuje na LiD to jest niemoralny?? I choćby miał poglądy lewicowe musi głosować na PiS?? No więc powiem ci, że jesteś żałosny. Wierz dalej w te bzdury o nowym stanie wojennym, które opowiada Kaczyński. Lewica rządziła przez 4 lata i jakoś nie wróciliśmy do komuny, a z całą pewnością demokracja miała się lepiej.Lepszy Kwaśniewski pijany niż Kaczyński. Kwaśniewski, Kalisz, Szmajdziński to jedni z sympatyczniejszych polityków i z tego co wiem to nie oni strzelali w Katyniu więc daj sobie spokój z takimi wypowiedziami.
Jak ktoś jest lewicowy, to może głosować na PiS, bo to też lewica, tyle, że patriotyczna. Jak ktoś głosuje na żydokomunistów, często potomków zbrodniarzy NKWD, którzy mordowali Polaków ("mgr" Stoltzman, towarzysz Berman alias Borowski), złodziei, agentów KGB i GRU, to albo jest nienormalny, albo jest wrogiem Polski.
nie napisałem że jest niemoralny tylko że ma moralność identyczną (albo prawie identyczną) co lewica... a co to znaczy sam sobie dopowiedz, przecież wiesz... dla mnie oczywistym jest, że jeśli się na kogoś głosuje to się utożsamia z jego poglądami
mowicie ze kwach to kumunista ze to zle bo z zsrr zwiazane ze lewica jest zla bo to tez zsrr a jak ruski to odrazu rezim i stalin i stan wojenny
wiecie dlaczego takie myslenie jest glupie bo doprowadza do takiego wniosku:
kaczuchy to prawica a prawica juz rzadzila i sie nie sprawdzila wgladajac w historie (polaczki lubuja w tym by zagladac w historie i robic z siebie ofiary) to prawica=hitler a jak hitler to kazdy wie co
wasze myslenie do tego doprowadza
Mam jedno pytanie. Czy to że ktoś miał przykładowo dziadka czy ojca zbrodniarza to oznacza że on też jest zbrodniarzem?? Bo tak chyba myślą wyborcy PiSu. Ale nic dziwnego, wyborcy pisu to przecież prawdziwi, tolerancyjni przepełnieni miłością do bliźniego katolicy.
Żałosny kolo jesteś, skoro dla ciebie guru jest prezydent o aparycji guźca, cuchnący wódą i bełkoczący trzy po trzy. Niestety, ale pseudolewica, kosmopolici ubierający się w strój socjalistów skutecznie piorą mózgi takim jak ty. Otóż LiD nie jest lewicą, to nie jest lewica, to liberalno-internacjonalistyczna sitwa, banda kosmopolitów plujących na Polskę. Nieszczęściem Polski jest brak partii socjaldemokratycznej, ale co ja będę mówił, betonu i tak nie przekonam. Mam to gdzieś, dla mnie na pierwszym miejscu zawsze będzie Polska, dlatego mówię nie wszystkim kosmopolitom.
"prezydent o aparycji guźca, cuchnący wódą i bełkoczący trzy po trzy"
Bo lepszy prezydent o aparcyji gnoma, bełkoczący na trzeźwo gorzej niż Kwaśniewski w stanie po spożyciu, który nie raz pieprzy takie głupoty, które przeszkadzałyby mi nawet gdybym był konserwatystą. Prezydent ideał chciałoby się zakrzyknąć.
hehehe, 10/10 ;P kaczki do domu!!!
i PISuar tez do domu, ludzie nie dajcie sie omamic szerzacej sie propagandzie!!!
Masz racje we wszystkim co piszesz...prawie we wszystkim ale ja zamiast 10 dam 4 poniewaz oceniam ten film jak film a nie jak wydarzenie z przed ponad 60 lat
kazdy z nas zostanie przy swoim i żaden drugiego nie przekona. Ja jednak mam poglądy mocno liberalne i nie widze w tym nic złego. Moja partia to LiD. Jednak oni nie piorą mi mózgu tylko kaczyński tobie i tobie podobnym. Smieszni i zakompleksieni jesteście. A tak na marginesie to czuje sie Polakiem ale nie widze nic złego w byciu kosmopolita. Zobacz sobie w słowniku, kosmopolita to nic złego ale dla was to pewnie uosobienie szatana, podobnie jak liberał.
Trzeba czekać az rodziny ubeków wymrą..
wtedy będzie spokój z lewicą..
chociaż ta komunistyczna mentalnośc moze przenosić się drogą płciową przez dobrych kilka pokoleń..
taka mentalność..
"Trzeba czekać az rodziny ubeków wymrą..
wtedy będzie spokój z lewicą..."
Trzeba czekać aż wymrą rodziny solidaruchów. Wtedy będzie koniec z nienawiścią, fanatyzmem religijnym, homofobią i nietolerancją.
Pojęcia nie masz czym jest ruch socjalistyczny, o co walczył i jak się do niego ma PRL i ZSRR. A jak nie masz pojęcia to nie zabieraj zdania bo tylko ośmieszasz swoje poglądy.
Co do filmu, dobry wizualnie, artystycznie już gorzej. Andrzeja Wajdy nigdy za wybitnego reżysera nie uważałem i tak pozostanie.
szkoda, że niektórzy tutaj nie wiedzą, że w każdym rozwiniętym kraju jest liberalizm gospodarczy a rządzi centrolewica, rzadziej sama lewica a prawica wogóle.
cóż..
sam ruch socjalistyczny jest bardzo szlachetny
niestety TYLKO W ZALOZENIU
w praktyce jest utopią..
solidarnosc to nie tylko pis, to takze inne partie, w tym PO..
"
Trzeba czekać aż wymrą rodziny solidaruchów. Wtedy będzie koniec z nienawiścią, fanatyzmem religijnym, homofobią i nietolerancją. "
zal.pl
Nie jestem oligarchą więc nie ma potrzeby tak sie do mnie zwracać. Naoglądałeś się reklamówek PiSu i tak później jest.Musze jednak przyznać, że zwrot mordo ty moja zawsze kojarzył mi się pozytywnie. I szczerze mówiąc nadal tak jest. Absolutnie nie kojarzy mi się ze środowiskiem przestępczym.Dlatego twoją wypowiedź odbieram całkowicie pozytywnie i traktuje jako komplement, podobnie odbieram słowa dorna o wykształciuchach. Takie zwroty z takich ust to komplementy.
nawiązałem raczej do słów Borowskiego, które zwracał do Kwaśniewskiego (to chyba Borowski za dużo reklamy ogląda) ale tak czy siak to jest dla Ciebie komplement...
To jakaś choroba: tak naprawdę człowiek kulturalny nie rozmawia w towarzystwie o polityce, poruszanie tematów politycznych przy każdej okazji to nie tylko świadectwo braku kultury ale także pewnej aberracji umysłowej.
znaczy co każdy kto się wypowie na temat polityczny to czubek? a o czym rozmawia się w towarzystwie o pogodzie? a może o nowym kapeluszu damy? a może o niczym sie nie rozmawia... co za absurd...
Fajnie, tylko właściwie o czym traktuje film...? Przecież nie o dzisiejszej Polsce, ale uparliście się robić kocioł polityczny...
Czemu nie ma tu dyskusji nad formułą filmu, jego scenariuszem, scenografią, wiarygodnością postaci, dialogów, jego zgodnościa z realiami historycznymi...?
Zamiast tego Kwaśniewski jak bezpośredni kontynuator sowieckich siepaczy... Zapomnieliście jeszcze wyciągnąć z rękawa Benedykta XVI i jego służbę w nazistowskim oddziale przeciwlotniczym... Toż to oczywisty kontynuator ludobójczej polityki Hitlera, czyż nie?