PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Mówiąc krótko szmira jakich mało!!!

Krystian133

Panie szmiro, uzasadnij :)

ocenił(a) film na 1
brk91

Ten film jest tak nakręcony że równie dobrze można by go pokazać jako Teatr telewizji. Nic się nie dzieje same nudne dialogi i nic więcej. A temat Katynia jest na tyle ciekawy że można by naprawdę zrobić z tego super produkcję.

ocenił(a) film na 1
brk91

Ten film jest tak nakręcony że równie dobrze można by go pokazać jako Teatr telewizji. Nic się nie dzieje same nudne dialogi i nic więcej. A temat Katynia jest na tyle ciekawy że można by naprawdę zrobić z tego super produkcję.

ocenił(a) film na 1
Krystian133

mam takie same zdanie, film nakręcony dla kasy bo szkoły wyślą uczniów do kina. nudny, marne nijakie dialogi a wizualnie też nie powala. no nie wiem co mógłbym pochwalić, spodziewałem sie czegoś lepszego a tu taki szrot, odradzam

ocenił(a) film na 8
zgliszcz

bo to nie mial byc film o treści 'zabili go i uciekł' tylko film ktory mial powodować refleksję. i to się wajdzie udało.

ocenił(a) film na 8
Krystian133

To dlaczego taką szmire do Oscara nominowali? Więcej Transformersów.

jurij32

No, widzę że wybitni znafcy się znaleźli.
A co teatr telewizji to coś złego? - przeważnie teatry telewizji są lepsze niż większość filmów kinowych, więc lepiej poszukaj mądrzejszego uzasadnienia.
"Nic się nie dzieje same nudne dialogi i nic więcej" - genialne i wyczerpujące uzasadnieni swojego stanowiska dot. filmu - jakbym inżyniera Mamonia z "Rejsu" słyszał. czytam te wasze opinie i tylko jedno przychodzi mi do głowy - założyciel tematu i ci którzy mu wtórują sa po prostu prostakami i ignorantami. Oczywiście wolelibyście bełkot typu "Pearl Harbor" z masą bezsensownych wydłużających film efektów specjalnych i patetyczną muzyką Zimmera.
To jest po prostu poprawnie zrobiony skromny film. To także ambitny film, pokazujący ułamek naszej polskiej historii plus niezła ostania scena. Nie rzuca na kolana, ale nie jest to szmira. Wajda posiada na tyle sprawny warsztat że nie ma mowy tu o żadnych szmirach.
Ja tam dałem mu 5/10 i nie widzę podstaw aby nazwać go szmirą i dawać mu 1.

ocenił(a) film na 1
wojtek40i4

Jesteś ślepy więc nie widzisz podstaw...

ocenił(a) film na 8
wojtek40i4

wojtek ten wywód jest do mnie? to co ja napisałem to przecież ironia. Ale nikt nie umie z osób nazywających to szmirą dlaczego ten film nominowany był do Oskara, tymbardziej biorąc pod uwagę to że polski film nominowany do Oskara nie trafia się zbyt często..

jurij32

Nie, nie było do Ciebie tylko do założyciela tematu, po prostu tak mi się podpięło pod Twój wpis.
Autor zresztą już zdążył się domyślić do kogo był skierowany mój wpis i odpowiedział.
O jakie podstawy Ci chodzi kolego?

ocenił(a) film na 5
wojtek40i4

Generalnie film jest taki sobie,temat tak naprawde rzeka,ale film średni bez ładu i składu. Obejrzałem ten film z sentymentu tylko dlatego,ale w połowie jak nie wcześniej chciałem go wyłączyć...

ocenił(a) film na 1
wojtek40i4

nazywasz mnie prostakiem i ignorantem? ale to ty piszesz że jak mi się nie podobał to jestem taki i taki, ignorancja. Film jak już wspomniałem jest jednym z tych co zarabiają na tym, że szkoły pójdą na to do kina, i co transformersów mi wciskacie i pearl harbor? bo ten szrot mi się nie podobał? powiedz mi co było dobre w tym filmie? on był zupełnie nijaki, porównaj to sobie choćby do pianisty. oj szkoda na was nerwów. dobre bo polskie?

użytkownik usunięty
Krystian133

No nareszcie ktoś, kto się ze mną zgadza w kwestii tego dennego filmu. Wajda to myśli, że już wystarczy nazwisko pokazać i film się sam zrobi:/ Nawet nie chce mi się wymieniać, co było tragiczne, bo nie mogłabym przestać...

użytkownik usunięty

A 1/10 dałam z oburzenia po obejrzeniu. Może i to nie jest odpowiednia nota, ale nie będę już zmieniać. Niech Wajda ma nauczkę:P

ocenił(a) film na 9

Nie ma to jak dobra nauczka! Z pewnością jest dla Wajdy druzgocąca... Dobrze, że już nie może osiwieć.

ocenił(a) film na 4

"Znafcy" :D:D,dobra do rzeczy->mniej wiecej tak jak autor tematu,w tym filmie kompletnie się nić nie dzieje,dialogi są tragiczne,"dramatyczna" muzyka w calkowicie niedramatycznych momentach...No i ta nieodparta chęć zarobienia szmalu na polskiej szkole...A te wszystkie orły czy jak to sie nazywa wogole ktore zdobyl... tylko sie utwierdzam co do rzeczywistej wartosci tych ptaszurów;d;d a jesli chodzi o nominacje do oscara mm no coz....sa rozne teorie po co ta nominacja xD

ocenił(a) film na 6
Krystian133

Tacy ludzie jak ty to dno buraku

ocenił(a) film na 3
huo_sanchez

No pan inteligent nazwał mnie gnojem. Ja nikogo nie obrażam. Film jest beznadziejny.

ocenił(a) film na 3
huo_sanchez

Filmy można robić o Falaise, Monte Cassino itp. Jak piszę na forach modelarskich o powstaniu kościuszkowskim, powstaniach itp. to się czepiają o skróty myślowe itp. Jak napiszę o amerykańskich figurkach to zaraz doradzają co i jak. Nic nie piszą. Nie wiedzą jak wyglądały polskie mundury 1920 r. Ręce opadają. Jeszcze taki dziadowski film... Wiem więcej o IIWŚ w Polsce od rodziny. Mogę wam wszystko wypisać.

maciek_72_2

No tak film nudny bo brakowało akcji typu "Rambo". Gdyby po wyjściu z tej furgonetki wyjęli Ak 47 i zabiliby rusków bylibyście wniebowzięci co? :D Nie lubisz spoko, lubisz spoko. Wielki plus za kostiumy, scenografię oraz zdjęcia. To mi najbardziej zaimponowało w tym filmie. Ludzie oceniający ten film na 1 ok mają prawo, ale jest to ocena zupełnie nieobiektywna.

Dziękuje i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 5
bandofbrothers

Drętwe aktorstwo, inwencja twórcza przy dialogach znikoma, no i pełna kultura: żołnierze są grzeczni, nie przeklinają, tylko śpiewają patriotyczne pieśni. Trochę wierzyć mi się w to nie chce. No i myślę, ze jakby zając się losem jednej postaci czy rodziny, ale za to dogłębnie, to wyszłoby to lepiej niż ukazanie kilku dramatów "po łepkach". Takie to troche jakby tylko po to, żeby w ramach zajęć historii wysłać uczniów do kina i kasa wpada. Takie mam wrażenie. A oceny typu 1 nieobiektywnością rażą.