PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Lekcja historii

ocenił(a) film na 6

Tak jak się tego spodziewałem, nie jest to arcydzieło Wajdy. Niestety, przez większość seansu siedziałem nieomal obojętny (nieomal, gdyż podobał mi się jak zwykle Chyra), dopiero finał z mordem polskich żołnierzy zrobił na mnie wrażenie (choć motyw z różańcem jest naciągany).
"Katyń" to jest porządnie wykonana wykładnia wydarzeń historycznych, pozbawiona spójnego scenariusza i głównego bohatera/bohaterki. Reżyser powinien - na wzór swojego "Popiołu i diamentu", czy "Ziemi obiecanej" sportretować jednego bohatera, ale raz a dobrze, a nie całą grupkę poszkodowanych przez Sowietów i Nazistów papierowych w większości postaci.
To nie jest dzieło, które przejdzie do historii kina ze względów czysto artystycznych; to edukacyjne patrzydło, z porządnymi zdjęciami Edelmana, pompatyczną muzyką Pendereckiego i zaledwie jedną, poruszającą sekwencją. Może jednak lepiej by było, gdyby kto inny nakręcił film o zbrodni katyńskiej? Sam jednak nie jestem pewien, kto mógłby to uczynić.
6,5/10.

Thommy

Błąd w ocenie. Nie można w tym filmie, powtarzam NIE MOŻNA było stworzyć jednego wiodącego bohatera. Film opowiada o tragedii 15000 a nawet 22000 ludzi wliczając wątek z inteligencją. Jeden bohater generalizowałby charaktery, postawy. Utworzyłby niedopuszczalny stereotyp. Nie było generalizacji. Pilot szalał, Chyra chciał przeżyć, Żmijewski był wierny przysiędze. Nie ma tu głównego bohatera bo i nie może. Chciałbyś pamiętać, że te tysiące pomordowanych szalało, chciało przeżyć albo być wiernymi przysiędze? Bzdura.

ocenił(a) film na 6
Ramones

Dlaczego nie mozna bylo?? Uwazam, ze gdyby dajmy na to, bohaterem glownym byl rotmistrz Zmijewski badz jego kompan grany przez Chyre i poprzez ktores z ich subiektywnych spojrzen pokazano by te wydarzenie, wowczas byloby dramatyczniej. A tak wyszlo dosc poboznie, zbyt ostroznie i malo interesujaco moim zdaniem. Tylko masakra na koncu obronila sie w pelni. No i, rzecz jasna, kolejna dobra kreacja Chyry.

ocenił(a) film na 4
Thommy

Zgadzam się całkowicie.Wajda nie powinien chyba już kręcić filmów.