PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Jestem świeżo po seansie i muszę powiedzieć, że nie był to "normalny" film, jeden z tych, na które idziemy do kina, bo mamy wolny czas i chęci.
Wajda nakręcił film, który ma być hołdem dla poległych oficerów.
Jeżeli zaś chodzi o suchą recenzję, to należy zwrócić uwagę na montaż i zdjęcia, aż nie mogłem uwierzyć, że to Polski film. Aktorstwo przyzwoite - Żmijewski mnie pozytywnie zaskoczył, a reszta zagrała na miarę możliwości (trudno nie zapamiętać Englerta).
Muzyka Pendereckiego KROPKA - Czy jest jeszcze coś do napisania? ;)

To co wyróżnia ten film spośród innych, to jego wartość.
Naprawdę, warto pójść do kina, obejrzeć, przyjść do domu, zastanowić się i wrócić do normalnego życia.

Bizon

Ja muszę się nie zgodzić że to nie "normalny" film jak pan to wyraził. :/
Zapraszam tych którzy chcą się dowiedzieć jak było jak radzieckie wojska weszły do polski mówiąc że są naszymi Towarzyszami<przyjaciółmi> Film ukazuje historię jak i przeżycie tych którzy zostali zabici. Andrzej pokazał to Jak to widział Bo jak i on przeżył tą historie na własnej skórze. Film się rozkręca pod koniec filmu kiedy zabijają polskich oficerów zapałym tchem się ogląda jak to się zdarzyło i nie kiedy wzrusza jak i tez zmusza w nas nienawiść do Radzieckich Morderców, w Filmie też pokazują jak zabierają Polskich filozofów i uczonych z uniwersytetu w Krakowie żeby Stalin bez problemu ustanowił komunizm w Polsce. Dla każdego polaka film wyrwie własne odczucia Film w nie których momentach jest Przynudawy bo rozkręca się wątek przy żonie z jednego Oficerów.
Proszę nie komentować mojej wypowiedzi :P
Pozdro

ocenił(a) film na 3
rozzelinni87

Jeśli chodzi o kadrę uniwersytecką, to Niemcy aresztowali ich raczej nie po to, by ZSRR mógł ustanowić w Polsce komunizm.

ocenił(a) film na 10
Bizon

Mówcie co chcecie, film mnie zaskoczył, ani trochę się nie wynudziłam i nie mam się do czego przyczepić, choć miałam wrażenie, że niektóre wątki (np. tego kapitana sowieckiego) były niedopowiedziane. Ale tak film wywarł pozytywne wrażenie na mnie. 10/10 (a rzadko daję).