PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

ale zastanawiało mnie jakie to były pistolety, z których strzelano do polskich oficerów. Zdawało mi się, że były to Mausery albo Visy. Ktoś mnie świeci? :)

patrick_42

jeśli chodzi ci o rzeczywistość to były to rewolwery nagant będące standardowym wyposażeniem jako broń przyboczna wojsk rosyjskich czy tam nkwd...

ocenił(a) film na 10
antofagasta

To nie były rewolwery, to były pistolety walter.

ocenił(a) film na 9
Nightwing_2

To były Nagany (prawie do ońca wojny jedyna broń krótka na wyposażeniu radzieckiej armii - najlepszy dowód na to, ze to oni to zrobili. Wystarczył do ekspertyzy pomiar otworów po kuli).

Natomiast to co w filmie pokazano z pewnością Naganem nie jest.

ocenił(a) film na 10
Celiberion

Ja wam gwaranruje ze użyto pistoletów Walther kliber 7,65 mm. Użyto broni niemieckiej i tejże amunicji, firmy Geco, o ile mnie pamięc nie myli. Użyto broni i amunicji niemieckiej, gdyz ta słynęł z niezawodności, zaś z naganami bywało różnie.

Nightwing_2

Dzięki...

ocenił(a) film na 4
Nightwing_2

Zgadzam się z Nightwing'iem. To były Walther'y. Tyle, że amunicja, z której zabijano była serią którą prawie w całości oddano Sowietom za surowce. I to według "zdradzieckich aliantów", których tak ostatnio Kaczyńscy sobie ukochali, ta amunicja świadczyła o tym, kto zabił- czyli niesłusznie, że Niemcy.

Ach ta historia!

ocenił(a) film na 9
ludzikw

Nie tylko Walther.
Według sprawozdania polskich wysłanników PCK do Katynia (wydane w początku lat 90 w Paryżu) niemiecki oficer propagandy (porucznik o ilę się nie mylę) kategorycznie zabronił wszystkim obecnym przy ekshumacjach wspominania "że łuski odnalezione przy ciałach były produkcji zachodnioeuropejskiej" kalibru 7, 65 mm. Sporadycznie w grobach spotykamy tez łuski Nagant 7, 62mm, Lebel 8 mm, Mauser 7, 92 mm (głównie prod. czeskiej) bardzo rzadko 7, 62 mm Tokariew.
No i to wszystko w tym temacie.

ocenił(a) film na 8
Celiberion

Strzelali z niemieckiej broni, bo sie nei zacinala tak jak radziecka.

ocenił(a) film na 5
bonaparte

Ja tam słyszałem wersję, że strzelali z niemieckiej, żeby nie było na nich...