PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Moje zdanie

ocenił(a) film na 7

Obejrzałam niedawno po raz trzeci ten film na DVD. Moja babcia bardzo chciała go obejrzeć.
Uważam, że to jest jeden z lepszych filmów polskich.
Myślę, że dobrze dobrano aktorów i każdy z nich był przekonujący, szczególnie Andrzej Chyra. Bardzo mi się podobała muzyka, była adekwatna do tego co się działo,zwłaszcza na końcu - przerażjąca,narastająca. Film pokazał to co miał pokazać, tak było.
Mogli sobie ewentualnie darować wypowiedzi córek Andrzeja i generała:,,To płaszcz taty'' i ,,To szabla taty''. Wydały mi się jakieś takie sztuczne. I może trochę za bardzo skupiono się na historii jednego żołnierza, ale w końcu to on miał dziennik.
Nie rozumiem opinii jakoby ,,Katyń''to gniot.Komercja? A który film nie jest komercyjny? Mówicie, że filmy takiego typu są uświęcane i ocenia się tylko ich tematykę. Dla mnie morderstwo tych oficerów jest bardzo ważną częścią mojej historii, więc jak mam nie brać pod uwagę tematyki? Poza tym uważam, że gdyby ten film powstał np. w latach 60 bylibyście zachwyceni, a to dlatego ,że jest moda na antywajdę i anty polski film. I to o to głównie chodzi niektórym, argumenty jako takie się skończyły.
Nikogo nie atakuję, nie podobał się - okay, ale od razu teksty typu ,,gniot, szmira''...to jest przesada. W dodatku nikogo z Was nie było wtedy w Katyniu, więc próby wymądrzania się co do ewentualnych błędów też niektórzy powinni sobie darować.
To tyle, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Ekranizacja

Zgadzam się z Tobą. Ja przed chwilą skończyłam oglądać ten film i jestem wstrząśnięta ... samym faktem i dobitnym przekazaniem treści filmu... Mordy, śmierć , krew, ... nikomu sie ta wizja nie widzi za bardzo... bynajmniej normalnemu człowiekowi... niektórzy milczą i nie chcą wracać do tego, co się stało w Katyniu w '40 r. milczą bo ta prawda boli ... z pewnością... ale jak możemy milczeć? jak możemy o tym nie rozmawiać? to prawie na to samo wyjdzie jakby ci wszyscy ludzie Polacy! zginęli za nic... musimy o tych wydarzeniach pamietać bo to nasza historia... Polska historia... Uważam, że ten film obrazuje bardzo dobrze to , o czym powinniśmy pamiętać... Ja napewno zapamiętam... I film ocdzywiście polecam bo wg mnie jest godny uwagi
Pozdro

ocenił(a) film na 7
ivy_7

Fajnie,że ktoś się zgadza:-)

Ekranizacja

ja wypowiadam sie na temat filmu, nie historii

film zdecydowanie przereklamowany, co nie znaczy ze zły, wprost przeciwnie - całkiem niezły, ale nominacja do oscar była dla mnie grubym nieporozumieniem bo jeśli coś tu oscarowe jest to conajwyżej piękne zdjęcia pana Edelmana9i wcale nei mówie ze są oscarowe dlatego ze zasługują na oscara - to po prostu najlepszy element tego filmu)
widac ze Wajda nadal jest w formie, ale na pewno nie w szczytowej

jest to bardzo sprawnie zrealizowany obraz, w gruncie rzeczy nie ma sie do czego przyczepić, no może CZĘŚĆ obsady, ale niestety wciąż cierpimy na brak dobrych aktorów,

to że nie ma sie do czego przyczepic w moich oczach nie czyni z filmu arcydzieła, do tego potrzeba czegoś więcej, czegoś co zrobił choćby Polański w Pianiście

dobrze ze powstał 6,5 /10