PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Film, który nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Na początku filmu myślałem, "może być ciekawie"(dziwne skojarzenia z "Pianistą") i wydawało mi się, że zaraz będzie się co raz bardziej rozkręcał... a tu nic. Brak jakiejś ciągłości akcji, nie chodzi mi tu o jakieś ciągłe strzelanie, mordowanie itp., tylko trzymanie widza w napięciu i niepewności, spowodowanie że będzie się tą historie oglądało z "zapartym tchem". A tak ten film według mnie jest nijaki, nie pozostaje w pamięci na dłużej, a powinien.

Moja ocena: 5+/10

Moreno

ciagle tylko narzekacie. nie byl to mistrzowski film, ale byl dobry. mowisz, ze nie bylo zadnego napiecia- to nie jest film akcji,tylko historyczny.

ocenił(a) film na 10
Moreno

Dobrze, że przynajmniej uważasz, że powinien.
Ale podzielam zdanie kolegi - to jest film historyczny, a nie sensacyjny. W nim nie potrzeba żadnych efektów specjalnych bo nie chodzi w nim o trzymanie w napięciu, ale o ukazanie tego, jak zbrodnia katyńska wyglądała w rzeczywistości - i to się udało....
Polsce potrzeba więcej takich filmów.

ocenił(a) film na 5
Baggins_z_Hobbitonu

Nie wiem, czy przeczytałeś ze zrozumieniem, ale ja na pisałem coś takiego, cytat: "Brak jakiejś ciągłości akcji, nie chodzi mi tu o jakieś ciągłe strzelanie, mordowanie itp". Więc jak widzisz nie chodziło mi oto, żeby był to film akcji, tylko taki który przykuje uwagę i zapadnie w pamięć. A samo przedstawienie dramatycznej historii, nie czyni z niego dobrego.

ocenił(a) film na 2
Moreno

W dodatku wiele scen zrobiono na siłę, film czasami trącił amatorstwem.Chociażby dźwięk, muzyka czasami wręcz psuje niektóre sceny a tragiczne głosy z "megafonów" raz mają echo innym razem nie... wiele by tu wymieniać takich "usterek", a sam montaż też pozostawia wiele do życzenia, film na pewno ważny i warty obejrzenia, lecz pod względami technicznymi słabo...