PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Nic specjalnego

ocenił(a) film na 5

Jak wiekszosc mlodziezy, ja rowniez bylem 'zmuszony' to obejrzenia tego filmu w kinie..

Katyń nie pokazuje nic czego juz nie wiedzialem z lekcji historii. Niczy m nowym nie zaskakuje. Moze gdyby wyswietlono go wczesniej ( co oczywiscie nie bylo mozliwe..) to bylby czyms dobrym - jako ukazanie 'jak to bylo naprawde'.
Mlodziezy i tak to nie obchodzi - bylo, minelo - smutne, ale prawdziwe.

Najwieksza wadą jest uzycie aktorow z polskich seriali.. Strasznie psuje to wrazenie. No coz usprawiedliwic moze to plan Wajdy, aby film puscic za granica..

Kolejna wadą jest w 100% przewidywalna akcja.
Jak dla mnie lepszym rozwiazaniem jest przeczytanie informacji w internecie ( zwlascza w dobie informacji ) lub obejrzenie filmow dokumentalnych ( albo filmow propagandowych - niemieckich i rosyjskich, gdzie nawzajem zrzucaja wine na siebie ).

5/10

tath

Dla mnie w ogóle ten film był hmm... co najmniej dziwny. Aktorstwo słabe przede wszystkim właśnie naszych cudownych aktorów serialowych, nie wspominając statystów, plany jakbym oglądał teatr telewizji polskiej a nie film, wątki pocięte, dźwięk słaby i przede wszystkim niewiarygodny... Ok, rozumiem - historia, historia naszego narodu, wielka tragedia, ale za te 15min pokazanej tragedii na końcu, moim zdaniem Oscar na pewno się nie należał.

Co do 100% przewidywalności akcji. Chłopie - przecież to film historyczny, jakich ty zwrotów akcji oczekiwałeś?

ocenił(a) film na 5
vandalizmo

haha, nie chodzilo mi o zworty akcji typu, ze polacy zabija rosjan, tylko ze poszczegolne historie tych postaci byly przewidywalne. ( losy tamtej kobiety, czy chlopaka. itd. ).

Z resztą, może tylko ja tak mam ..