PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Po tych trzech kropkach wydawać by się mogło, że powinienem napisać "i dobrze", lub "niestety". Filmu nie ściągnąłem, chociaż mówię to szczerze, WYJĄTKOWO. Jakoś zupełnie postanowiłem zaczekać do premiery w "tv", która zapewne i tak będzie za około 4 miesiące. Przeważnie tak słabe Polskie filmy długo nie utrzymują się w cenie. Skoro jednak przywędrował do mnie od znajomego...cóż. Chciałem jakoś zrecenzować ten film, ukazać dobre i słabe strony. Powiedzieć "brawo panie Wajda, szkoda, że tylko, że..."
Prawda jest taka, że film pomimo tego, iż posiada wdzięczny i mocny temat, to nie prezentuje sobą niczego. Żal mi młodych twórców filmowych, reżyserów...Widzą, jak olbrzymie pieniądze trafiają do starej kliki podstarzałych kamerochwytów. Wajda stracił już całkowicie polot, nie widać w tym filmie ręki...ŻADNEGO reżysera[dosłownie też nie widać, co można policzyć na + Wajdy]. Temat wzięty od dupy strony, brakowało mi jeszcze czegoś na wzór 40 minutowego ujęcia ściany z obrazem Matki Boskiej.
Pomyślałem, że film powinien ukazać Katyń od strony Rosjan, opowieści i przytoczenia tych psów. Powinien skonfrontować dwa światy więźniów i katów.
Tymczasem mamy jedno wielkie nic. Powrócę do tematu młodych twórców, zapytajcie, jeśli znacie kogokolwiek związanego z kinem, jak by zrobił film "Katyń" mając takie fundusze jak Wajda. Opadnie wam szczęka.
Ciekawi mnie jeszcze jedno, jak można bronić tego FILMU, mówiąc:
"To nie film komercyjny, tu nie o to chodzi, nie ma być szokujący, ani
mocny". A ja myślę, że:
1.Film bije rekordy kin, a więc jednak komercjny, jakoś za blite trzeba było zapłacić. Wajda nie oddał praw emisji dla TVP.
2.Musi być szokujący i mocny, powinien być tak brutalny, okrutny, nieludzki, jak tylko się da, a czemu? By poruszyć świat i wstrząsnąć widzem, który o Katyniu NIC nie wie.
Film dla Polaków, którzy wiedzą wszystko co trzeba o ludobójstwie nie ma sensu, tak samo jak dłuższe życie filmowe Wajdy.