PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Wajda ostatnimi czasy to kręci raczej klocki w kiblu, niż dobre filmy, kolejna komercha, nastawiona na masówę, jak wspomniał mój poprzednik, to bedą całe exodusy szkół, zakładów pracy na to niby "wybitne" dzieło, owszem temat wart jest pamiętania, bo to nasza historia, to była zagłada narodu Polskiego, ale widzę tu raczej nastawienie na zyski, jak jego każdy ostatni film... no tak bo to Wajda nakrecił to trzeba iść, no i te niby hordy gwiazd buhehehe, wzięliby aktorów młodego pokolenia, nikomu nie znanych, efekt byłby napewno lepszy.

ocenił(a) film na 7
osti_22

Hmmm widze sami znawcy... nawet jak filmu nie widzieli potrafią go ocenić.
Nikogo przeciez do kina nie zaciąga sie siłą kto bedzie chciał ten pójdzie a co w tym złego ze bedą chodzić wycieczki szkolne? Czy jak np. wycieczki jechały na Lot 93 to film jest do niczego bo kilku uczniów go zobaczyło? "te niby hordy gwiazd buhehehe, wzięliby aktorów młodego pokolenia, nikomu nie znanych, efekt byłby napewno lepszy" - skąd wiesz jaki jest efekt wróżka Ci powiedziała? A generała czy porucznika 20 latek zagrać by nie mógł chyba... a w Katyniu jest w obsadzie: A. Pawlicki, A. Kawiorska, A. Glińska przecież to nei są aktorzy choćby średniego pokolenia. I widze tutaj raczej małostkowośc i pełno uprzedzeń - zrozumiłbym gdybyś widział film.

Kilinski

Per primo: No pewnie, że zobaczę, ale po Wajdzie to raczej wiadomo czego można sie spodziewać, czasy jego geniuszu już dawno minęły, drugiego filmu pokroju "Człowieka z marmuru" to on już nie zrobi.
Po drugie: I jesli myślisz, że na Lot 93 to waliły tłumy, wycieczki itd., to się grubo mylisz, bo wcale tak nie było. Pisząc o szkolnych wycieczkach, miałem na mysli raczej to, że film został zrobiony za Twoje i moje pieniądze z abonamentu, i późnej zapłacisz jeszcze za bilet do kina, poruszyłem tylko i wyłacznie kwestię komercyjną (i wcale nie twierdziłem, że skoro film zobaczą jacyś szkolniacy to będzie on kiepski)
Po trzecie: Co do aktorów hmm... piszesz Pwalicki, Kawiorska, ja bym chętnie zobaczył tam np. Majchrzaka, Gonerę, Zamachowskiego a nawet Chyrę nstepnie Jandę, Dymną (jakoś bardziej mnie przekonują swoją grą) bo wiesz co, jak widzę te twarze z małego ekranu, to naprawdę mnie zniechęca. Napewno napiszę więcej jeśli obejrzę, na co się bardzo długo przymierzam, bo zapewne temat jest dość ciężki, mam nadzieję, że Wajda podołał - choć trochę...

ocenił(a) film na 7
osti_22

Rzeczywiscie... malo znani aktorzy;)