PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Straciłam pradziadka w Katyniu (oczywiście nie mogłam go znać), zatem jestem pośrednio związana z ta historią. Ale tworzenie filmu, w którym gra kwintesencja współczesnych polskich aktorów serialowych - to nie jest dobry manewr. W filmie "Jutro idziemy do kina", postac, którą gra Kuba Wesołowski słusznie wygłasza kwestię, iż "Polacy o swojej historii piszą na kolanach..." Te słowa najbardziej oddają to co zrobiono w filmie "Katyń". Kwestia : "Zostaną po nas tylko guziki..." przecież oni nie byli świadomi tego gdzie jadą i czy wrócą czy nie...w filmie z góry mamy założenie wywózki na pewną smierć... pomimo ukłonu w stronę p. Wajdy za ten film... niestety 'jestem na nie' - za obsadę i dialogi.

ocenił(a) film na 7
ogaer

Co do kwestii o guzikach to jasne, że nie wiedzieli ale Ci którzy mniej ufali Rosjanom(tak jak Chyra) domyślali się jaki los ich czeka. Przecież gdy wywołują jeńców (Andrzeja, Generała i innych) są oni pewni, że wracają do domów, że koniec z niewolą. Nawet Chyra który im nie ufał żałuje, że zostaje. Tak więc te zarzuty trochę bezpodstawne mi się wydają.

ocenił(a) film na 7
radziej

Wybaczcie, że piszę jeszcze jeden post ale co do filmu "Jutro idziemy do kina" to w nim to dopiero grają sami serialowi aktorzy, a jakoś za to się go nie potępia i nikomu to nie przeszkadza.

radziej

W "Jutro idziemy do kina" w istocie grają serialowi aktorzy, ale to jest młode pokolenie. Większośc z tych jeszcze 'nieopierzonych' aktorów 'rolę zycia' mają prawdopodobnie przed sobą... Katyń jest pod tym względem całkowitym przeciwieństwem :-( ... niestety.

ocenił(a) film na 7
ogaer

Może i racja, że "rolę życia" mają przed sobą mimo to, to są znani tylko i wyłącznie z seriali i ja na przykład nie kojarzę ich z niczym innym jak "Na wspólnej" itp. no i do końca nie wiadomo co z tą rolą życia bo różnie to z takimi serialowymi aktorami bywa... jak już wsiąkną to czasem się nie wydostaną:/