PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Czy waszym zdaniem 'Katyń' powinien dostać oskara?

ocenił(a) film na 9
Nieaktywny_2

Tak! Sama go jeszcze nie widziałam (-.-`), ale sądzę ,że jest niezwykły patrząc tylko na historię, którą opisuje...

ocenił(a) film na 3
Toddett

I właśnie to jest problem z tym filmem. Większość ludzi, nawet jak widać Ci którzy go nie widzieli, mówią że jest rewelacyjny bo opisuje taką historię. Ludzie zastanówcie się do czego służy film i czemu się go robi i jak się go powinno zrobić, a dopiero później wyrażajcie opinie

Film jest strasznie słaby. Gra aktorów jest fatalna, prócz oczywiście Englerta i Chyry, którzy są jak pewna inwestycja, która zawsze się zwraca, nie czuć w tym filmie żadnych emocji, na dodatek jest słabo nakręcony, nudny, a Wajda zmarnował tą szansę i poległ z kretesem. A to że opowiada taką historię to wcale nie musi świadczyć o jego pozytywach, bo Wajda powinien sie chyba zastanowić ze moze powinien nakecić film dokumentalny zamiast fabularnego, bo to chyba wyszłoby mu o wiele lepiej.

Mimo iż jestem patriotą to jednak dla mnie jest ważniejsze żeby wygrał lepszy a nie nasz, a ze nasz nie jest lepszy dlatego uważam ze Wajda nie powinien zgarnąć Oskara.

ocenił(a) film na 9
Heartbreaker

chyba żeby odpowiedzieć na twój komentarz, będę musiała najpierw obejrzeć film, ale zastanowię się nad tym, co napisałeś

Heartbreaker

Ja rowniez uwazam, ze nie powinien ten film zgarnac Oskara tylko dlatego,ze opowiada taka straszna i przejmujaca historie. Bo z tego co wiem kazdy sie nim zachwyca bo ma taka a nie inna fabule. A na film ktory zgarnie Oskara powinna skladac sie nie tylko fabula ale takze i gra aktorow, tepo filmu, itp...

ocenił(a) film na 4
Nieaktywny_2

Absolutnie nie. Nie pokazuje cierpien naszych polskich oficerów siedzących w obozach. Nie widac tego jak byli tam zastraszani, gnebieni, przesłuchiwani, jak dawano im nadzieje i zaraz ja im odbierano! Jest za to pokazane jak siedzieli i spiewali koledy. Jest pokazany pieknie upiekrzony englert czy chyra. Słabo sie robi! poza tym sa pokazani jako bezwolne, nie swiadome niczego osły. Bardzo mi się to nie podoba! Gdzie jest pokazane okrucienstwo sowietow?? gdzie dobitnie powiedziane ze stalin kazal zakopac ich w ziemi, bo sie obawial nasZej polskiej inteligencji?? Sa tylko przesuwajace sie daty i niejasne urywki. I ten film ma isc w swiat?! Śmiechu warte. Jestem pewna ze duza wiekszosc cudzoziemcow nie zrozumie tego filmu. Nie dostrzeze ogromu tej zbrodni! zakłamania, okrucieństwa, upodlenia oficerów, ktorzy mieli honor.
No i akotrzy. jak ktos juz wczensiej zauważył jedynie chyra i englert podołali tym rolom. Małaszyński... płakać sie chce. Tak samo żmijewski. Zbyt monotonna muzyka. Scenariusz... Zostawie bez komentarza.
Temat uważam zmarnowany przez pana Wajde. On nadal sie boi ruskich. A przecież żyjemy juz w demokratycznym państwie i prawda, choć nie wiadomo jak bardzo niewygodna, powinna byc twardo pokazana w tym filmie.a tak się nie stało. Czuje żal.Ogromny.