PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Zanim poszłam do kina doszły mnie słuchy, że film zrobiony jest bardzo porządnie. Patrząc na nazwisko reżysera sądziłam, że to musi być prawda. Przyznaję, że jak na polską produkcję film zrobiony jest bardzo dobrze. Zdjęcią, kostiumą i efektą nie mogę nic zarzucić, ale charakteryzacja byłe beznadziejna! Dokładnie było widać niedoskonałości skóry aktorów(a szczególnie u kobiet) oraz wory pod oczami. Szminka na ustach pani Danuty Stenki wygląda bardzo wypowiałao... Co do aktorstwa, sądzę, że ludzie nie popisali się. Mogę jednak wyróżnić Artura Żmijewskiego i Adndrzeja Chyrę. Sądzę, że akurat oni coś zaprezentowali. Nie było także tego dramatyzmu i klimatu...kompletnie nie było odpowiedniego klimatu. Scenariusz również pozostawia wiele do życzenia. Pojawiały się dłużyzny, bezsensowne rozmowy, niedomówienia i co najważniejsze, o samej zbrodni katyńskiej było bardzo niewiele. Właściwie tylko na początku i w ostatnich minutach filmu.
Odniosłam wrażenie, że reżyser postawił na znane nazwiska(których w filmie jest zdecydowanie za dużo!!!), a nie na przekaz jaki powinien nieść tego rodzaju film. Troszkę się zawiodłam, naprewdę.

ocenił(a) film na 7
adriana08

Niestety, przyznaję to z wielkim bólem, jesteś za młoda na takie filmy. Ten film nie był o Katyniu jako o zbrodni, nie to było meritum. Sednem obrazu była walka o prawdę, o pamięć i temu poświęca Wajda najwięcej uwagi. Zarzut charakteryzacji jest po prostu śmieszny, to nie Hollywood, nie wszyscy są laleczkowo idealni i piękni. A dłużyzn nie znalazłem, wszystko jest świetnie wyważone.

Pozdrawiam

adriana08

Co do charakteryzacji: to nie jest film o plastikowych ludziach, tylko o prawdziwych, z krwi i kości. Więc jeżeli aktorka gra osobę, której mąż zaginął, to wręcz wskazane jest, żeby miała podkrążone oczy. Wątpię, żeby ludzie w czasie wojny zajmowali się niedoskonałościami swojej cery... Te zarzuty nie mają w ogóle sensu. Co do reszty... Moim zdaniem Pan Wajda zrobił bardzo dobry, wyjątkowy i prawdziwy film. Nic dodać, nic ująć.

ocenił(a) film na 8
adriana08

nastolatka-15, nikt nie chodzi do kina, by pozachwycać się makijażem...
To dawne czasy (chociaż wcale nie tak dawno), nie robili kosmetyków Maybeline, czy innych..Panowało nieszczęście.
Długie rozmowy dają sens całemu filmu. Katyń to nie film sensacyjny niestety...;P