PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Ten film pokazuje jakie badziewie funkcjonuje w sferze tzw., jeśli w ogóle istnieje, polskiej kultury. Temat tak fenomenalny na film, a scenarzyści robią z tego "Solaris" w wersji Soderbergha, czyli katastrofę. Wajda dostanie w Polsce kasę na każdy film, ale to, co tworzy od 20 lat to jest parodia własnej twórczości. To jest człowiek polskiej szkoły filmowej. Rywal Munka, a pokazuje nam jakieś trele morele ala Popiół i Diament. To nie komuna. Nie trzeba się już rozliczać mr. Wajda.
To jest temat na film światowy, a ukazany jest, tak jakby miał zachęcać do oglądania Polaków, którzy wiadomo, że wiedzą i rozumieją. Po prostu dno. Tam zginęło prawie 30 tysięcy ludzi, żołnierzy, a my na ekranie oglądamy jakieś farmazony o bólu i rozpaczy rozhisteryzowanej żonki. To jest parodia filmu tragicznego porównywalna z dr. Strangelove, choć pewnie niezamierzona. Gdzie jest hołd tym żołnierzom, o których jest ten film. Jest tyle epizodów z historii dotyczących tego tematu, które pokazują zgrozę tej sytuacji, ludzi którzy nie wiedzieli, że skończą, jak skończyli do końca.
Osobiście czekam, jak jakiś producent wpadnie na pomysł zatrudnienia do tego tematu jakiegoś żydowskiego reżysera lub scenarzysty, bo chyba już tylko oni umieją robić filmy o tragediach.

ocenił(a) film na 2
ElComandante

Przed chwilą właśnie skończyłem oglądać amerykański film Niepokonani o ucieczce więźniów z sowieckiego gułagu i stwierdzam że jest nieporównywalnie lepszy od tego polskiego badziewia jakie nam zaprezentował Wajda. Dlaczego tamten film opowiadający o równie dramatycznych losach mógł być nakręcony w sposób pozytywny dla odbiorcy, a polskie filmy o tej tematyce potrafią zawierać jedynie negatywne emocje mające na celu wywołać u widza umartwianie się, żal, depresję i beznadzieję? Nic dziwnego że w Polsce patriotyzm nie kojarzy się ze zwycięstwami tylko z rozpaczą i porażkami. Dość już przypominania i obchodzenia rocznic niepowodzeń!

ocenił(a) film na 6
Boskigrom

Prawda jest taka że XX wiek to wiek samych rozpaczy i porażek dla naszego państwa z kilkoma wyjątkami jak 1918, bitwa warszawska czy koniec komunizmu. XIX i XVIII to już wogóle nie mają nic pozytywnego.

ocenił(a) film na 2
Lwie_Serce

To nie jest powód do użalania się nad sobą tak jak ma to teraz miejsce.

Boskigrom

A mi patriotyzm nie kojarzy się ani ze zwycięstwami, ani z porażkami ale z walką z "odpolszczeniem" historii: bitwa o Anglię bez Polaków, Enigma bez Polaków, II WŚ rozpoczęta atakiem na Francję czy w końcu negowanie polskich korzeni wybitnych ludzi.
Nie wiem jak dla Was ale dla mnie jest to bolesne.