PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Albo się robi film fabularny, albo dokument. Ten "film" nie jest ani jednym ani drugim. Pan Wajda jak zwykle gra na uczuciach tych, kogo temat filmu bezpośrednio dotyczy. Pan Wajda nie potrafi odróżnić fatalnego pokolenia tych, których bliscy zginęli w Katyniu od tych, którzy chcieliby poznać prawdziwą historię. No i jak zwykle robi to jedynie po to, że tak chciał. Zrobił niby fabułę, niby dokument, powalił wszystkich ostatnią sceną, no bo jak nie miał powalić??? Ale zrobił to nieuczciwie, bo każdego rusza ten temat. Niby wszystko ok, niby prawda, niby grają, niby się starają, niby prawdziwie. A jednak nie. Sam temat nie może być usprawiedliwieniem słabego filmu, po prostu słabego. Nie ma co wynosić pod niebiosa faktu, że Pan Wajda zrobił film o Katyniu, trzeba go poddać krytyce. Ale nie - my, Polacy, nie krytykujemy tego, co dla nas święte, każda nieudana próba podjęcia tematu to tabu. Niestety, Pan Wajda nie udźwignął tematu, potraktował go jak to zwykle w polskim filmie - martyrologia i tyle. Ludzie, którym temat jest bliski, zauważają jedynie fakt, że nareszcie ktoś o tym powiedział, a pomijają to, co w filmie ważne - grę aktorów, sposób prowadzenia akcji, sam dobór aktorów. Dla nich nie jest ważne, kto i jak gra, dla nich ważne jest, że film w ogóle powstał. A dla mnie, osoby, kto stracił bliską osobę właśnie w Katyniu, film jest płytki i oszukuje ludzkie uczucia. Nie jest słaby, jest zły.

ocenił(a) film na 4
piotr100

Nie sposób sie nie zgodzic, bo to co zaproponowal nam rezyser bylo ponizej oczekiwan. Film byl nieznosnym pomieszaniem z poplataniem wszelkich rezyserskich konwencji. Musze przyznac, ze abstrahujac od waznego tematu, samo jego wykonanie mocno mnie rozczarowalo.

Jeszcze bardziej zdziwilo mnie nominowanie tego filmu... ale coz, ludzie oceniaja.

Obawiam sie jednak, ze ludzkie oceny wynikaja z nieracjonalnych pobudek. Z Wajda w tym filmie dzieje sie tak jak z ekranizacjami powiesci S. Kinga, gdzie wiele osob przez same nazwisko, takie czy inne, doszukuje sie w filmie glebi i 2-3 dnia, kiedy film jest po prostu zly i zenujacy jak The Mist, ktora chyba jeszcze jest w kinach. Tak tez jest z Wajda.

"Wajda wielkim rezyserem byl" - wiec Wajda wielkim rezyserem jest! Tyle tylko, ze to nie znaczy, ze jego filmu mozna przyjmowac bezkrytycznie.

Tom_Cat

Cieszę się, że choć jedna osoba się ze mną zgadza.
Dzięki za głos.
A jak juz pojawił się w Twojej wypowiedzi temat Mgły, którą również uważam za gniot jakich mało, co popieram w całości, to przywróciło mi wiarę w to, że nie mamy do czynienia tylko z fanatykami tekturowych makiet, ale z prawdziwymi wariatami kina, którym ja też jestem.

ocenił(a) film na 4
piotr100

;]

Jezeli lubisz dobre kino, to z nowych produkcji polecam Ci niekonwencjonalny horror- "Rec", oczywiscie nie od obejrzenia w kinach, ale zdecydowanie wart tego.

Pozdrawiam