PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Mam 16 lat i na szczęście uczyłem się o Katyniu,jakbym się nie uczył to nic bym na tym filmie nie zrozumiał.
Akcja dzieję się strasznie szybko i osoba która nie wie o co chodzi to nic nie będzie wiedziała...Zrozumie tylko historię kilku bohaterów.
Słabo panie Wajda.
Pozdrawiam,
Adrian

Nubis

Wystarczy tylko znać podstawowe informacje o II wojnie. Czyli - najpierw okupacja niemiecka, potem sowiecka i wzajemne oskarżanie się tych dwóch potęg o zbrodnie w lesie katyńskim. Reszty dowiedzieć się można z filmu.

ocenił(a) film na 7
Zdenio

koles zajmij sie lepiej nauka pozadnie skoro masz takie probelmy z nadazaniem na filmach, kazdy wie co wydazylo sie w Katyniu (chociaz malo kto zna szczegoly tej zbrodni) i ogolna wiedza calkowicie wystarcza zeby zrozumiec ten film, fabula tego filmu nie byla skomplikowana, Twoja wypowiedz byla dla mnie pozbawiona sensu

Nubis

dla mnie człowieczku twoja wypowiedz jest tak pusta jak twój mózg powinieneś mieć szacunek dla tych którzy tam polegli bo gdyby nie oni to do dzisiaj byś za....ł w obozie i jadł to co by ci urosło czyli .... trawę zastanów sie nad swoim życiem

ocenił(a) film na 1
przemuscebix

Czyli szacunek dla tych co polegli powinien wyrażać sie w masowych wycieczkach do kina. Nieźle, naprawdę nieźle. A tak swoja drogą, proponuje zapoznać sie z zastosowaniem znaków interpunkcyjnych.

przemuscebix

Nie podniecaj sie tak bo nie ma nad czym. Najpierw przeczytaj o czym ktoś pisze, bo ja nie widzę tu odniesień do tych co walczyli czy polegli. To jest ocena filmu, a nie historii a przesadny pietyzm jest śmieszny.

ocenił(a) film na 6
przemuscebix

Posłuchaj,
Mam szacunek do tych co tam polegli,ale to był film,który już oceniłem,a nie rozterka nad mordowaniem w Katyniu...

ocenił(a) film na 4
Nubis

Śmieszne. Jakby powiedział że ma 40 lat to byście się zgodzili, powiedział, że ma 16 to zjebaliście go jak psa i tradycyjnie zagoniliście "do nauki".

ocenił(a) film na 6
olw

Dokładnie,młodsi nigdy nie mają racji...:/

ocenił(a) film na 6
Nubis

ej no moze bez przesady,ja mam 17 lat i mysle ze ejstem na tym portalu dosc kompetetny wiec nei wtyowiadaj sie o ogóle tylko o konkretnych osobach ok?

ocenił(a) film na 6
damek1690

Ja też uważam,że jestem kompetentny, i miałem na myśli mnie.

Nubis

ja nie rowniez mam 16 lat i nie mailam okazji uczyc sie jezcze o
Katyniu (czeka mnie to w tym roku) a z filmu zrozumialam wszystko...
to nie ma byc jakies arcydzielo czy "bog wie co jeszcze" tylko poprostu to ma nam mlodziezy i wszstkim innym przyblizyc historie o KAtyniu bo nie obrazajac nikogo dzisiejsza mlodziez jest malo ogarnieta jezeli chodzi o historie swojego kraju i w ogle ich zaiteresowania sa malo znaczace... nie mowie oczywisic eo wszystkich.

ocenił(a) film na 6
anusya

no,nie mowisz o wszystkich i dobrze bo historia to moj ulubiony przedmiot:):)

ocenił(a) film na 3
anusya

Z powyższego tekstu widać, że interpunkcji też nie miałaś okazji się jeszcze uczyć.

ocenił(a) film na 3
Misha

Z ust mi to wyjąłeś... :P Nie miała też okazji uczyć się w miarę poprawnego pisania tak w ogóle... To znaczy... W ogle... Co to jest ten ogiel [ogl?!], może mi ktoś wyjaśnić?

BTW, Anusya, może tylko Ci się wydaje, że zrozumiałaś? ;P

MetalMia

znaleźli się tropiciele nie-poprawnej polszczyzny. I co? Ulżyło wam, jak już sobie po niej pojechaliście?

ocenił(a) film na 3
Penelope_Pussycat

Taaaaak! Och! Niewyobrażalnie wręcz... :D

ocenił(a) film na 5
MetalMia

jaki wieśniak :) nie ma to jak nie mieć nic do powiedzenia w temacie.

ocenił(a) film na 3
Anastazja_2

I wzajemnie, Anastazjo!... :)

Pewnie mieszkasz w wielkim mieście :P

ocenił(a) film na 5
MetalMia

w Krakowie, ale to nie ma nic do rzeczy. Do tej idiotycznej rozmowy się nie wtrącam, bo takich na forum jest mnóstwo i nigdy nic nie wnoszą prócz wzajemnego przewyższania i kłócenia kto jest większym znawcą kina( typu gośc o nicku "Ja"- żałość). Ale jak widze, że ktoś sie wcina tylko po o, by komuś wytknąć błąd ortograficzny albo interpunkcyjny to śmiać mi się chce...i nie z tej osoby, która błędy robi ( choć sama nienawidze analfabetyzmu, litości), tylko z tej, która poprawia i próbuje udawać kogoś wybitnie inteligentnego.

ocenił(a) film na 3
Anastazja_2

No wiesz, niektórzy nie muszą udawać, haha.

Ok, koniec :P

ocenił(a) film na 5
MetalMia

Ty akurat musisz :) lajf is brutal

pozdro

ocenił(a) film na 5
damek1690

Rozczaruje Cię. Z kompetencją, jeśli chodzi o tematykę filmową, to niestety u Ciebie słabo. Zastrzegam, że stwierdzam to na podstawie ocen, jakie zobaczyłem na Twoim profilu.

ocenił(a) film na 5
_Ja_

buahhaahhahaahah, nieno rozwalasz mnie gościu :) Ty za to masz takie kompetencje w tematyce filmowej,że chyba zaczniemy Ci wszyscy na filmwebie allahy składać :) dla mnie jesteś żałosny, a te Twoje kretyńskie próby pokazania wszystkim jaki to najinteligentniejszy i najbardziej obyty w filmach jesteś są godne pożałowania. Peace

Nubis

szybka akcja?
dla mnie sie wlekła jak smród za wojskiem, ale okej. inna percepcja.pozdrawiam a z resztą wypowiedzi sie zgadzam

Nubis

tu nie chodzi o wiek tylko o mentalność mi sie film bardzo podobał nie miałam problemów z jego zrozumieniem...byłam z klasa i na tym seansie było również więcej młodzieży z różnych szkół...zawiodłam się słysząc śmiechy na sali...i podsumowanie jednej gimnazjalistki"ale suchar"...to jest dopiero żenada!!!

ocenił(a) film na 6
olgahappy

olgahappy,mam pytanie... uczyłaś się kiedyś o Katyniu?

ocenił(a) film na 6
Nubis

noi mamy klasyczne "filmwebowskie" pieprzenie o tym kto tutaj najbardzije w filmach obyty,a moze po prostu o gustach nie edyskutujmy??

ocenił(a) film na 5
damek1690

http://www.filmweb.pl/szukaj?q=o+gustach+si%C4%99+nie+dyskutuje&c=portal

ocenił(a) film na 8
Nubis

Pragnę tylko zauważyć, że to nie miejsce na rozpisywanie się o ortografii czy interpunkcji, ani o kompetencjach filmowych, zaganianie do nauki, wrzuty itd. To jest temat odnoście konkretnego filmu.

Zatem wracając do sedna sprawy...
Moim skromnym zdaniem film bardzo jasno i przejrzyście przedstawia wydarzenia(jak już ktoś wspomniał jest ich niewiele: napaść Niemnców i Sowietów, wywóz jeńców, zbrodnia i kłamstwa po jej dokonaniu) nie ma tu żadnych szczegółowych faktów, raczej ogólniki odnoście samego tła historycznego, poza tym pojawiają się napisy informujące o czasie i miejscu akcji, wszystko jest pokazane jak na dłoni, a reszta wyjaśniona.

Jak dla mnie: Dobrze, panie Wajda:)

ocenił(a) film na 3
gosik

Wytykanie błędów językowych ma na celu wskazanie hipokryzji tych pseudopatriotów, którzy po obejrzeniu filmu stali się nagle jedynymi prawdziwymi Polakami, a nie zauważają, że nie potrafią poprawnie używać języka ojczystego.
Swoją drogą ciekawi mnie ilu tych pseudopatriotów pisze z Anglii lub Irlandii, lub ilu z nich planuje w najbliższym czasie tam wyjazd?

użytkownik usunięty
Nubis

nie wiem co tu było nie do zrozumienia,
fabuła jest jasna, a film ogląda sie z zaciekawieniem.
jeśli uczyłeś się tego w szkole to widocznie za mało,
ten film świetnie obrazuje sytuację Polaków, < a zwłaszcza pierwsza scena. Z jednej strony oblężeni przez Niemców, a z drugiej nóż plecy od Rosjan. Którzy do końca pod pretekstem wyzwolenia niszczyli Polskę.
Ten film doskonale obrazuje stosunku polsko rosyjskie dzisiaj, dlaczego takie są. Rosja w dalszym ciągu uważa, że to ona wyzwoliła Polskę z niewoli. A to nie prawda. Do lat 80.ukrywano prawdę o Katyniu. A Rosja chce to robić nadal...

ocenił(a) film na 3

A jaka jest, według Ciebie, prawda o wyzwoleniu?

użytkownik usunięty
Misha

na pewno nie wyzwolili nas sowieci, którzy zaatakowali nas od tyłu. przecież każdy to wie. a we filmie pokazane było to doskonale.

ocenił(a) film na 3

No więc powiedz kto wyzwolił Wschodnią Europę? Czterej Pancerni i Pies?