denerwuje mnie jak takie dzieci jak niektorzy forumowicze pisza ze cytuje "uzalanie sie nad swoim losem" "nudy jak flaki z olejem" czy "to bylo i trzeba o tym zapomniec". OTOZ NIE!!!! Nigdy nie wolno zapomniec a to z tego powodu ze to nasza historia (ktora skadinad byla tragiczna). Dzieci uczcie sie historii a nie wysiadujcie godzinami przed komputerem i czytajcie te wszystkie bzdury ktorymi was karmia.
I nie wolno traktowac tego w kategorii ze "to juz bylo" - bo nigdy nie wiadomo co bedzie w przyszlosci... trzeba duzego podziwu i szacunku a nie glosow ze to "rozgrzebywanie rn"
koniec
Racja- zapomnieć nie wolno. To, że kogoś to bezpośrednio nie dotyka nie znaczy, że nie jest ważne. Ludzie, co za znieczulica. Nie mówię, że mamy o tej zbrodni wiecznie przypominać, potomkom zbrodniarzy, bo oni nie są winni. Poza tym zapomnieć, a wybaczyć- to dwie różne kwestie. Co do wybaczenia nie mam wątpliwości - trzeba wybaczyć, co do zapomnienia też ich nie mam- nie wolno zapomnieć.
Zapomnieć, racja - nie. Wybaczyć, dobrze.
Tylko czemu ten film jest tak słaby? Kobieta jedzie przez pół Polski rowerem, z dzieciakiem na oko pięcioletnim, żeby znaleźć i przywieźć do domu (też na tym rowerze?) męża, który jest żołnierzem. O grze Cieleckiej nie wspomnę, poza tym sama jej rola - wydać wszystko, ściąć i sprzedać włosy, żeby kupić bratu tablicę pamiątkową, oraz wyryć na niej napis, za który zostanie ona zniszczona w ciągu kilku godzin?
Wajda chciał podobno przedstawić ból żon, matek i sióstr tych, których zamordowano. Zdołał je jedynie ośmieszyć, robiąc z nich jakieś desperatki.
Jedyne, co mogło zaszokować, to aż do bólu werystyczne przedstawienie samego zabijania. Jedyne, co niemal mi się spodobało, to rola Chyry.
Poza tym, ode mnie 1/10. Wręcz 1 z minusem.
I nie mieszajmy historii z filmem.
ludzie wezcie odpusccie. bo juz ciezko przez to przebrnac. www.filmweb.pl to strona o FILMACH. nie o naszej historii. i blagam pozwolcie innym oceniac KAZDY film w kategoriach FIMLU a nie "jaka to nasza historia jest i nie mozna tego bagatelizowac i olewac". Ci co nie sa (tak jak WY) "wielkimi patryiotami" nie musza znac naszej historii i dla nich jest to poprstu film. rozni rezyserzy (wajda jest jedynym z nich) lubia odwolywac sie do rzeczy, ktore dla nas, polakow, przynajmniej teoretycznie sa wazne i zarabiac na tym pieniadze. wiec jak komus sie Katyn nie podoba to ja to rozumiem. w koncu po co wyrezyserowac i zrealizowac naprawde dobry film jak i tak na Katyn musza pojsc WSZYSCY POLACY... bo tak poprstu wypada... jestes wilkim patriota to idz na jakies forum z serii www.polska.historia.dla.prawdziwych.patryiotow.pl. jak wchodzisz na filmweb.pl to powinniscie sie liczyc z tym, ze niekotrzy historii nie znaja, nie chca poznac itd ale tez maja prawo ocenic film szczegolnie pod katem realizacji, aktorstwa itd...czyli oceniac w ten sam sposob jak RAMBO IV. nie mozna filmu z gory traktowac jako waznego i dobrego bo mowi o naszej historii!!! - nie dajmy sie zwariowac!
Popieram Dumę. Nie wolno i zapomnieć i trzeba wybaczyć. A jak chce się napisać opinię o filmie to owszem można napisać ale trzeba szacunku nawet jeśli jest to portal o filmach. Bo to jak ktoś napisze "Zrobię parodię", "Flaki z olejem", "Dno" to przepraszam ale o nim świadczy negatywnie. Najbardziej wkurzył czy zirytował mnie post z "zrobię parodię" ale czego człowieku pytam się. Przecież Ci żołnierze walczyli za wolność żeby w przyszłości nasz kraj był wolny od okupantów, należy im się za to chwała bo zapłacili za tę wolność najwyższą cenę - cenę swego życia...
przypomnijcie sobie, ze rozmawiacie o filmie, a nie o losach Polakowow
zauwazcie, ze jest to najzwyczajniej w swiecie kiepski film
i nie broncie tego filmu, jakbyscie bronili historii, bo nie ma ona z nim nic wspolnego
to jest film
po prostu film
a poza tym z takim tematem mozna bylo zrobic kawal naprawde pozadnego kina
ale niestety
O z tym sie zgadzam ze historii nigdy nie wolno zapomniec bo to sie w tamtych czasach wydarzylo powinno tkwic w ludziach do konca i tylko ludzie naprawde ograniczeni i moga zapomniec o takim wydarzeniu niektórzy pisza "to juz bylo" nie to nadal jest ta histooria nadal tkwi w sercach milionów prawdziwych polaków , ale co do filmu to spodziewalam sie naprawde ze bedzoie nieco lepszy no bo przeciez to film Wajdy film srednio mi sie podobal wiele jest niewyjasnionych sytuacji i zaginionych watków mimo to pomysl zeby stworzyc taki film ma u mnie ogromne gratulacje .
Pozdrawiam wszystkich :)