PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Po raz drugi przymiezylem sie do tego filmu. Kilka miesiecy temu probowalem, ale po 15 minutach zniesmaczony wylaczylem. Po czasie uznalem, ze moze jednak nie bylem w nastroju na taki obraz. Wczoraj na TVP Kultura obejrzalem go wreszcie w calosci i, niestety, jego bezpłciowosc mnie dobila.
Film mial potecjal. Ale zabil go, moim zdaniem, brak koncepcji. Nie udalo sie w nim pokazac ani losu zolnierzy, tla historycznego, ani tragedii narodu, bezwzglednosci oprawcow, ani nawet przezyc rodzin osob pomordowanych. Kazdy z tych tematow probowano zawrzec – ale zadnego sie nie udalo.
Najbardziej zdegustowany jestem finalowymi scenami. Nie ich realistycznoscia, ale tym, ze przez caly film rezyser nie pozwolil mi nawiazac wiezi emocjonalnej z mordowanymi, ani z ich rodzinami. I to jest dla mnie szczyt partactwa. Pokazac nasza najwieksza polska tragedie XX wieku w sposob wyprany z emocji.
Mam nadzieje, ze przyszle pokolenie filmowcow, pozbawione uprzedzen i otwarte na swiat wskrzesi ten temat niebawem tak, by nawet osoby z za granicy, nie znajace naszej historii mogly uronic lze w scenie finalowej a calosc wywarla na nich takie wrazenie by na wlasna reke, po powrocie z kina do domu poszukali czegos o tej golgocie. I wtedy to bedzie sukces. 6/10

ps: przepraszam za ewentualne bledy ortograficzne i brak polskich fontow

ocenił(a) film na 4
andgasow

zgadzam sie w 100%. uzyles nawet idealnego okreslenia, a mianowicie "bezplciowosc". pozdr.