Komunizm(44-89),SB,Związek Radziecki,II wojna światowa -ujęte w filmach?
Mnie tylko przypomina się
"Płukownik Kwiatkowski","Tam i z powrotem"
"Przesłuchanie" 1982, "Matka Królów" 1982, "Śmierć Rotmistrza Pileckiego" 2006 (szczególnie polecam!!!), "Inka 1946" 2007, "Rozmowy z Katem" 2007, "Pamiętnik znaleziony w garbie" 1993, "Wielki bieg" 1981, "Krótki dzień pracy" 1981, "Człowiek z żelaza" 1981, "Dreszcze" 1981. To tylko parę pozycji, które ja uważam za obowiązkowe, tym bardziej jeśli interesujesz się tym tematem. Świadomie pominąłem filmy mocno przekłamane, propagandowe, prokomunosowieckie, a jest ich sporo. Pozdrawiam.
"Nawrócony" z Muminem - znaczy Zamachowskim,
ale "inka", "rozmowy" i "śmierć" to były teatry telewizji !!!
Dziwnym zbiegiem okoliczności - podobnie jak "widowiska historyczne" Wołoszańskiego - były lepszej jakości niż nasze produkcje kinowe - zwłaszcza historyczne.
Nie wiadomo czy się z tego cieszyć czy płakać - bo jeśli można w teatrze telewizji to "czemu nie można w kinie" albo raczej "to może można i w kinie"?
polecam "Tam i z powrotem" niezły z 2001 o latach 60tych gomułkowski siermiężny socjalizm ;] dobrze, że pokazali syf jaki wtedy panował. Jak oglądałem stare zdjęcia rodzinne to lata 60te to byłą bida że aż piszczy na ulicach. Gierek zaciągnął dług ale to tylko fasadę systemu upiększyło.