PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

jak to polaczki niby są męczeńskim, uciskanym narodem. Jak to jesteśmy ciagle w d... rucha.. przez Rosjan, Amerykanów, Żydów, Niemców i inne narody. Jak słyszę czy czytam, że ten shit ma dostać Oscara to aż nóż otwiera mi się w kieszeni.

ocenił(a) film na 4
Belzebub_2

No nie... ale jestem zmęczona. Kiedy wreszcie pogoda się poprawi? Nie mogę patrzeć już za okno, bo słońce mnie oślepia. To pewnie wina tych Szwabów z zachodu!! Od wieków nas prześladowali, z tymi drugimi... Ruskami! Nikt nam nie pomógł! Chociaż my zawsze się ze wszystkiego wywiązywaliśmy. Jesteśmy jedynymi porządnymi ludźmi, a tacy są zawsze męczeni i katowani przez resztę. Wykorzystali nas! Tak samo robią dalej! Trzeba kształcić młodzież w duchu patriotyzmu, bo tylko Bóg, honor i ojczyzna mają w życiu znaczenie! Nędznę szczury nas grabiły przez lata... itd.itd.
Jak słyszę czy czytam takie rzeczy to aż mi niedobrze. Kiedy wreszcie wyzbędziemy się tych kompleksów z przeszlości, nabierzemy jakiejś autoironii i przestaniemy wykonywać misję, jako rzekomo mamy spełnić wobec świata. Dżizas... na dźwięk słowa 'patriotyzm' dostaje dreszczy, przez plecy przechodzą mnie ciarki i mam jakąś dziwną ochote sięgnąć po pistolet z szuflady.
A Oscar? W sumie jestem za, a nawet przeciw. Miłe to wyróżnienie dostać taką nagrodę. Myślę, że Andrzejowi się należy, chociaż może niekoniecznie za ten film. Jednak jeśli te patriotyczne deklaracje zostaną docenione inni zapewnie podłapią temat i fala komedii romantycznych zostanie zastąpiona falą "filmów z prawdziwą historią w tle". Ja tylko czekam, aż wreszcie coś porządnego zostanie nakręcone i docenione. Taką mam małą nadzieję, że powstałaby z tego kolejna 'fala'.

ocenił(a) film na 6
Belzebub_2

A co ty myślisz, że wszystko się kręci wokół polski, że nie jesteśmy na posyłki innych krajów, że się z nami liczą ?

Gówno, a nie się z nami liczą, taka jest prawda, że wszystko się kręci między USA i Rosją, a ty jesteś przykładem megalomana, który uważa, że wszystkich obchodzi los Polski, połowa amerykanów nie wie gdzie leży Polska, a "Katynia" nie będą pokazywać w Stanach, czytałem na onet.pl

I Polska jest na posyłki innych krajów, taka jest prawda. Polacy myślą, że są niewiadomo kim, a wszyscy mają nas w dupie i wykorzystują to, że jesteśmy naiwni i lecimy na każde zawołanie.

A wojska w Iraku, Afganistanie ? Wymysł USA, ale Polska leci bo myśli, że coś z tego będzie miała- a gówno dostanie.

ocenił(a) film na 6
Elano

Nie dokonca sie zgadzam, ale faktycznie cos w tym jest. Gdyby nie Jan Paweł II to naprawde wygldaloby to jeszcze bardziej niewesolo... :/
Co do filmu, daje 7/10 i moim zdaniem oprocz swietnej koncowki, to film nie zasluguje na oskara. Ale trzymam kciuki, bo czuje sie Polakiem i napewno bede sie cieszyl gdy tego oskara dostaniemy ;)

ocenił(a) film na 4
Elano

Może jestem tempa i niekumata, ale nie za bardzo rozumiem czego tyczy się twoja odpowiedź. Mógłbyś mi wytłumaczyć?

A to, że jesteśmy naiwniacy i lecimy na zawołanie to nasza wina. Po co to robimy skoro wiemy, że i tak nic nam to nie da (jak sam napisałeś)? Tu właśnie jest ta nasza wielka 'szlachetność' i misja względem całego świata. Będziemy się wszędzie pakować, oczywiście za wielkimi mocarstwami, mając nadzieję, że dostaniemy jakieś resztki z ich stołu. Bo przeciez jesteśmy niesamowicie dobrzy, pomagamy innym itd. Jaaasne, Polacy to ludzie chciwi, zazdrości i pełni zawiści. Bo przecież nam wszystko się należy... Ale nie uogólniajmy.

ocenił(a) film na 10
Revenga

czemu miszasz swiat filmow z poltyka? nie rozumiem co to ma wspolnego. nakrecono dobry film, zostal nominowany do narogy akademii i tyle. co za sens mieszac do tego calkiem rozna sprawe?!

ocenił(a) film na 4
malpolud22

Ja? Nie mieszam 2 różnych rzeczy, lecz takie które akurat w tym wypadku się ściśle łączą.

Elano

KTOS NAPISAł, ze ..gówno, a nie się z nami liczą, wszystko się kręci między USA i Rosją..

To jest wlaśnie przesada! Nie jesteśmy zadnymi waflami:)
Jeszcze raz powtarzam! Nie raz sie postawilismy!

A co do sprawy Czechoslowacji w 1938r.
To kazdy kraj stawia przede wszystkim na swoje interesy.
Nie wszyscy wiecznie daja sobie przyslugi. Taki jest świat!

Polska nie jest az taka zla jak niektorzy myslą..

Belzebub_2

zlinczujcie mnie za tą wypowiedź, ale moje zdanie jest takie:
jeśli Amerykanie mają do naszego kraju jakiś interes, to muszą się nam przypodobać. Aktualnie chcą nam wcisnąć tarczę antyrakietową, to starają się ugłaskać nas oskarem.

ocenił(a) film na 9
lola_24

A co chcieli osiągnąć rok temu dając Oskara Niemcom?

Poza tym Oskarów nie dają przecież "Amerykanie" (tak jak Orłów nie przyznają "Polacy"), tylko Amerykańska Akademia Nauki i Sztuki Filmowej (chyba tak sie nazywa), będąca częścią (i to ważną) Hollywood, które od dawna stosunek do władz USA ma niezbyt dobry... Delikatnie mówiąc. Doprawdy trudno mi jest sobie wyobrazić, by tak nieprzychylne Bushowi środowisko jak Hollywood chciało mu taką przysługę wyświadczyć.

ocenił(a) film na 10
Belzebub_2

zal mi ciebie. guzik sie znasz. cale szczescie ze tacy jak ty nie nominuja filmow do nagrod akademii, bo w innym przypadku prym wiodlyby takie tandety jak "lejdis" czy "straszny film 14"...

ocenił(a) film na 7
malpolud22

ja też uważam, że "Katyń" ma dużo wspólnego z polityką, a Twój argument uderzający w rzekome gusta filmowe Revengi był zupełnie nie na miejscu i nie na poziomie.

malpolud22

Ten film miał pokazać straszną historię a nie cudowne życie podczas wojny...nie wiem czego oczekiwałeś pięknie ubranych kobiet z uśmiechami na twarzy, bratające się z Ruskimi, czy co? Film arcydziełem może nie jest, ale nie zmienia to faktu, że porusza ważny dla Polski temat.

ocenił(a) film na 6
They_Are_Not_You

Zgadzam się, ale moim zdaniem ten film i tak nie zmieni ogólnej opinii światowej na temat tego co NKWD robiło z polskimi oficerami. Nie zmieni, ponieważ Polska nie ma umie przekonywać o swoich racjach. Pytacie dlaczego ? Bo jest skłócona, każdy polityk kłóci się z drugim, dlatego jesteśmy słabi np. gospodarczo. A co zrobili Kaczyńscy ? Chcą pokazać, jacy oni to są wielcy zmieniając swoją postawę na agresorów i robić wrogów ze wszystkich stron świata, szczególnie z Rosji, a potem straszyć nas, że Putin mówi o tym, że Europa nie będzie bezpieczna przy tarczach antyrakietowych. Z drugiej strony jedzie taki Tusk i nic nie pomaga, bo jest za "cienki w gaciach" i nigdy nie będzie partnerem do rozmów dla Putina, który przez dyktatorstwo wybudował sobie silną pozycję. A w Polsce tego nie będzie bo panuje tu system demokratyczny. Może i demokracja to jest dobry pomysł, ale jej fundament jest źle zrobiony. Dlaczego ? Bo pójdzie taki, powiedzmy polityk Maurycy Parówkowicz i powie do idioty:
- Ty, patrz, a tamten ma milion, a ty nic. A wiesz czemu? Bo cię okradł.Głosuj na mnie to naprawie system !
A ten mu na to powie:
- O Kur***a rzeczywiście (bo nie zauważy jak drugi ciężko pracuje, ale zauważy tylko Mercedesa na podjeździe, a usiebie Fiata 125p), masz mój głos.

I tak to działa, zakładając, że Polacy są naiwni, momentami wręcz są idiotami, i pójdzie 3 mln kretynów zagłosować na Parówkowicza.

Do czego zmierzam ? Do tego, że głos kretyna z wykształceniem podstawowym liczy się tak samo jak głos profesora, doktora, prawnika itp.

I właśnie przez takich idiotów jak Kaczyńscy i reszta polityków, którzy sprzedają się USA i innym krajom, a nie widzą jak ci smieją się z nas za plecami...

Przemyślcie to ;)

P.S. Ostatnio moskiewska gazeta wydała artykuł o tym, że NKWD nie dokonało zbrodni Katyńskiej.I zobaczycie, że 55/60 ważnych narodów uwierzy w te pierdoły, dlatego że żadzą nami kretyni, przez których Polska jest słabym państwem, które wszyscy mają gdzieś. Bo oni potrafią tylko robić jakieś pieprzone "sex afery" itp, zamiast zająć się tym co do nich należy

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
malpolud22

Ja nie mówię, że Spider-Man 3 ma dostać Oskara, bo nie powinien, ale niech tego Oskara dostanie jakiś naprawdę dobry film, a nie taki gniot, na siłę pokazywany i na siłę (jak świnia do koryta) wciskany i promowany. Wszędzie w mediach propaganda jaki to nie jest film i przez to, że pokazuje tragedię tamtych ludzi, to już z tego powodu ma dostać Oscara - śmiech. Czytałem kiedyś chyba na forum Filmwebu świetną wypowiedź, że "polacy oglądają się w przeszłość, bo boją się spojrzeć w przyszłość" i to jest prawda. Zamiast myśleć o rozwoju kraju, by ludziom żyło się tu lepiej, polaczki wolą robić z siebie męczenników świata.

ocenił(a) film na 6
Belzebub_2

Zgadzam się, bo właśnie tacy są nasi rodacy i organy władzy. To jedna z rzeczy, którą chciałem powiedzieć w moim poprzednim poście, a ty to streściłeś w kilku zdaniach :)

Pozdrawiam

Belzebub_2

Bez przesady! W historii kazdego narodu sa zwycieskie i przegrane walki. Nikt nie jest Herosem i nie zawsze wygrywa. Nie mowcie ze wiecznie przegrywamy i jestesmy meczennikami bo z niejednej nawet beznadziejnej sytuacji Polska wyszla zwyciesko udowadniajac innym ze nie jestesmy tacy slabi.

ocenił(a) film na 6
dags

Tak ? Ale zastanów się kiedy to było ? Cud nad Wisłą ? Wtedy był w Polsce jeden wódz Piłsudski, który potrafił poddźwignąc naród na duchu. W tym momencie się zgodzę. Ale weź pod uwagę rok 1938, kiedy to Hitler wchodził do Czechosłowacji. A Polacy? Wbili Czechom nóż w plecy, zabierając Śląsk Cieszyński. I wtedy twoim zdaniem też wychodzili zwycięsko, "pomagając" Hitlerowi, który już rysował plany wojny z Polską?

Elano

Dokładnie ,ale nie do końca .Chyba pamiętasz rok 1919 i ,,sojusz" z Czechami o nieagresji i podzieleniu Śląska Cieszyńskiego na część polską i czeską.W 1919 r. mieliśmy walki na Lwów i gdy nasza armia ruszyła na pomoc Orlętą Lwowskim to Czesi wkorczyli zbrojnie na Zaolzie.Polska 1938 roku może i popełniła błąd w polityce zagranicznej ,ale ,,oko za oko" -Polcay to nie święty naród ,ale podczas 20-sto lecia międzywojennego i samej II WŚ zostali gardzeni i oszukiwani przez inne państwa.A jak już jesteśmy w tym temacie to czemu zachód w tamtym czasach na łamach swojej prasy nie pisał takiej propagandy(nawet już zapomnieli to co zrobili Czesi w 1919 r) na temat Anglii i Francji ,którzy zdradzili Czechów na Konferencji Monachijskiej,gdzie oddali Hitlerowi Sudety Czeskie ?No popatrz znów krzywdzą Polaków ...
Szkoda jedynie ,że Zachód nie pamięta decyzji Beck o nie przyłączeniu sie do osi Berlin-Rzym-Tokio i odrzuceniu żądań Niemców.Wywołało to taki skutek iż to Hitler najpierw zaatakował Polskę ,a gdyby Polska przyjeła jego żądania atak skierowany byłby na zachodnią granice Rzeszy ,czyli na Francje.Wiesz czemu nie przystaliśmy na żądania Niemców?Bo Polacy swój honor i język mają i przypomne Ci ,że to Polacy najdłużej stawiali opór i walczyli na swoich ziemiach nie z jednym agresantem ,a dwoma.To przynajmniej zobowiązuje do twierdzenia ,że Polak to nie byle kto .

Tzw.skrzywdzeń Polaków było naprawde wiele Historii Najnowszej np.zamach w Katyniu ,w Wołyniu ,przypisywanie nazw :,,Polskie Obozy Koncentracyjne" ,propagandowe akcje przeciw Polsce ,nie zaproszenie na defilade z okazji wygrania II WŚ ,która odbyła się w Anglii ( i gdzie Ci Anglicy mają honor? Chyba już zapomnieli co to Sqadron 303)czy np. zamach na Sikorskiego (i nie wmawiać mi ,że to był nie szczęśliwy wypadek ,bo istnieję wiele źródeł ,które potwierdzają ,że był to zamach ) oraz wiele innych. Oczywiście nie mówie ,że Polska to naród tzw. ,,wszystkich świetych" ,bo myśmy też rabili ,zabijali itp. ,no ale takie są niestety realia tego świata i kto tak nie robił niech pierwszy podniesie kamień i rzuci nim w Polaków.Jakoś nie widzę chętnych ;]

PS.Nie utożsamiam się z żadną partią polityczną (żadne Pis czy PO),no chyba jeśli cofnąć sie do przeszłości to w takim razie z Sanacja :D albo BBWR :D

ocenił(a) film na 6
nicctt1313

Tak, zgadzam się jednak uważam, że też mam trochę racji. Trudno jest dociekać czy Polacy zrobili dobrze czy źle, a co do Anglików i Francuzów, uważam, że są tchórzliwi, a ich całe zadowolenie po II WŚ też było nie na miejscu. Gdy Hitler nas najechał ograniczyli się do wyrzucenia ulotek na Germanów i do wypowiedzenia nazistom wojny.

ocenił(a) film na 10
Belzebub_2

akysz NKWD-owcu. Po wojnie tacy jak ty zostawali partyjnymi sprzedawczykami, ormowcami, cwaniaczkami wiernymi partii. Jasne, że uciskanym a co mama do szkoły nie posłała? To spójrz na wschód - Rosja(Stalin) i na zachód Niemcy (Hitler). Cięzko o gorsze usytuowanie geograficzne. poza tym masz to w filmie.
P.S.
w d... rucha.. - prostak z ciebie

ocenił(a) film na 9
Belzebub_2

A ja jak czytam komentarze takich polglowkow, to zaczynam sie bac. Boje sie, bo widze u siebie faszystowskie sklonnosci, przejawiajace sie checia ograniczenia wolnosci wypowiedzi.

ocenił(a) film na 1
trish1984

Bo pewnie jesteś z PiS-u a oni nie uznawają wolności słowa i demokracji. Przykładem są dwa umysłowo chore kurduple, którzy myśleli, że będą rządzić jak Stalin.

ocenił(a) film na 9
Belzebub666

No wlasnie nie jestem, dlatego sie dziwie ;P

ocenił(a) film na 8
Belzebub666

twoja ukochana kawiorowa lewizna jest demokratyczna.Jaki rodowód mają piękny i jak piekne wartości propagują -eutanazja , aborcja ,laicyzacja państwa, małżeństwa homoseksualne .To jest prawdziwa demokracja ! O nią należy walczyć a na przedzie pochodu nowego świata belzebub !

ocenił(a) film na 8
Belzebub_2

Jak długo takie lewaki belzebuby będą szpecić dyskusje ? dla takich wszelkie wartości historia , tradycja , tożsamość to puste slogany i ciemnogród. Ignorować ten wirus , nie wdawać sie w dyskusje ! Wystarczy jedna Joanna Senyszyn

ocenił(a) film na 6
Wielki_ted

To sie nie wdawaj - nikt Cie tu nie zapraszal fanatyku!

użytkownik usunięty
Wielki_ted

Popieram Belzebuba, Wajda skończył się już dawno temu jako artysta-filmowiec i kręci same gnioty nędznie zaczepiające o politykę, tylko dzięki temu jest o nich głośno, artystyczna jakość jego wypocin to szmelc. W sumie Wajda nie taki głupi, czepił się wątków historyczno-politycznych bo można na nich zdobyć rozgłos i kasę, nawet gdy się zrobi gniota, bo porusza ważkie problemy, beee.
A Ty W.T. ubierz sobie moherowy beret i idź na procesję

Popatrzcie na własne wypowiedzi...klucicie sie jak nasi politycy.....

agataka112

film ogolnie jest potrzebny, niewazne kto krecil, kto w nim gral; na pewno dzieki niemu zbrodnia katynska zdobyla wiekszy rozglos na swiecie. Aczkolwiek moim zdaniem jest dobrze zrobiony, tak jak powinien byc, niczego nie ma za duzo ani za malo, tresciwy, zrozumialy, przekazal to co mial przekazac widzom. pozdrawiam.

agataka112

Tak patrzę i widzę ,że całą sprawe Katynia sprowadzacie do orientacji politycznych.Powiem krótko tak PO ma pomysł na gospodarke ,a PiS na sprawy zagraniczne czy jak to sie inaczej fachowo nazywa (wyleciało mi z głowy akurat).Ja byłem za POPIS ,ale widać w naszym kraju sie nie da dogadać na podstawie wzajemnego kompromisu ,więc pozostaje niezależny od partii politycznych -jak narazie.
Wracając do ,,Katynia" to nie zasługiwał on na Oscara z prostych i oczywistych rzeczy (np.z gry aktorskiej ,wprowadzenia schematów).Za samo przedstawienie takiego wydarzenia nie dostaje sie Oscara ,trzeba rozważyć inne aspekty filmu ,które w przypadku Katynia wypadają mizernie.Cóż to jeszcze (już?) nie ta świetna polska kinomatografia.

ocenił(a) film na 1
Wielki_ted

Wielki tedzie. Po co jeszcze tutaj się pojawiasz ze swoimi zacofanymi teoriami, które tak naprawdę każdy ma gdzieś? Wolę eutanazję, aborcję, laicyzację państwa, małżeństwa homoseksualne niż takie zacofańców jak ty z całym tym swoim ciemnogrodem. Na takich jak ty powinno się przeprowadzić przymusową eutanazję bo taki jak ty i rydzyk chcieliby utrzymać ciemnotę, ale jej nie utrzymacie. Tylko ze względu na tradycję, historię, tożsamość film od razu powinien dostać Oscara? Tym ma się kierować w wyborze Akademia Filmowa? Jesteś tak ciemny, że aż głowa boli. Tak jak napisał ci Picard - już sie nie wdawaj w tą dyskusję - bo nikt cię tu nie zapraszał fanatyku! Nie pisz już więcej na tym forum bo już się niedobrze robi czytając te twoje marne wypociny.

ocenił(a) film na 8
Belzebub666

Po 1-wsze nie teorie a 2 kto ma je gdzieś ? lewak o którym każdy ma wyrobioną złą opnie na filmwebie LOL
I ty piszesz o moich "wypocinach" ahhaah ?? To że 1-2 osoby tobie wtóruja ma się nijak to faktu że jesteś na filmwebie jednozacznie oceniony jako troll.Dziwię się że nadal nie jesteś tego świadom.

ocenił(a) film na 1
Wielki_ted

Ten kraj staje się coraz bardziej fanatyczny i nacjonalistyczny. Trzeba będzie stąd chyba jak najszybciej uciekać, bo jak się coś powie bądź napisze krytycznego o jakimś "wielkim dziele filmowo - historycznym" to będą prześladować, wysyłać na tortury, do więzienia i zabijać za takie poglądy.

ocenił(a) film na 8
Belzebub666

Fanatyczna jest twoja postawa jako Polaka.Nieokiełznany fanatyzm lewactwa.Nic nie pojmujesz , nic nie rozumiesz , nic nie czujesz.

Wielki_ted

Ted ma trochę racji ,ale powinnien to lepiej zaargumentować :)

nicctt1313

uargumentować*

ocenił(a) film na 8
nicctt1313

Najlepsza jest metoda Wojciecha Cejrowskiego czyli :nie dyskutować , nie argumentować tylko "gnoić" w szerokim rozumieniu tego słowa.Inaczej się nie da.

ocenił(a) film na 9
Wielki_ted

Chciales chyba powiedziec: jak inaczej sie nie potrafi.

ocenił(a) film na 8
trish1984

Ah trafileś .Masz rację i podzielam Twój pogląd ze wszechmiar.