PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Taki ciekawy temat, jak zbrodnia katyńska, a tak beznadziejny scenariusz- to woła o pomstę do nieba! Po pierwsze to czemu akcja filmu zaczyna się, gdy polscy żołnierze znajdują się już w niewoli. Zaprzepaszczono motyw napaści na nasz kraj, nie ukazując momentu przekroczenia granicy przez bolszewików, a także walki pojedynczych oddziałów z drugim wrześniowym najeźdźcą. Po drugie film jest tematycznie chybiony. Oczekiwałem, że będzie dotyczył całości problematyki związanej ze sprawą katyńską, a nie tylko przedstawi jeden obóz i samych oficerów. Ja się pytam, czy w tym filmie chociaż słowem wspomniano o wywózce i egzekucjach na podoficerach, zwykłych żołnierzach, policjantach, leśnikach, urzędnikach i tych wszystkich intelektualistach, którzy nie zostali zmobilizowani w 1939 roku. Zamiast pastwić się nad Polską Ludową i do znudzenia rozbudowywać wątek kłamstwa katyńskiego, powinna się w tym filmie znaleźć prawdziwa panorama polskiego społeczeństwa i pełny obraz stalinowskich zbrodni z lat 1939- 40. Ode mnie dla filmu 3 gwiazdki i to tylko za dobrą grę aktorską!

ocenił(a) film na 7
general_thomas

Wg. mnie film miał nas wciągnąć w historie poszczególnych oficerów. pokazać los ich rodziny, tego co czuli, jak to wyglądało nie w obozach tylko w domach tysięcy rodzin które przezywały piekło niewiedząc co dzieje sie z ich ojcami, mężami,wujkami, itd. Gdyby pokazano całą inteligencje jaka zginęła w zbrodni katyńskiej i innych (takie mordy maiły tez miejsce miedzy innymi w Charkowie i Miednoje) film stracił by swój urok, jezeli mozna w ogóle to tak nazwać. Według mnie naprawdę wciąga, głęboko przeżyłam cała historię. Osobiście polecam aczkolwiek szanuje Twoje zdanie :) Pozdrawiam :*