PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Coś w tym chyba musi być skoro został aż nominowany do Oscara, nieprawdaż? I nie będę już truła co po niektórym o faktycznym patriotyźmie, bo zauważcie że puki film nie powstał o Katyniu nie mówiło się wcale chociaż od '89 można było gadać do woli.

Jeżeli ktoś sądzi, że film jest słaby, to ok. Przecież każdy ma inny gust i wogule, ale nie gadajcie że film to takie badziewie, że nie warto go było oglądać czy robić! Czy wiecie, że np. francuzi ostatnio napisali w gazecie, że Katyń to film zakłamany bo pokazuje tam, że Rosja również okupowała Polskę? Albo włosi się zdziwili, że Polacy byli w Oświęcimiu, bo oni myśleli, że Hitler tam wysyłał tylko Żydów?

O, i właśnie po to powstał ten film. Nie dlatego, aby zaspokoić Polskich krytyków, ale po to by pokazać niektórym "inteligentnym", że "Taka Zbrodnia" miała wogule w naszej wielkiej historii miejsce.

PS. Jeżeli szkoła zabierała na to swoich uczniów to sorka, ale fakt faktem że klasowo mało która osoba spokojnie taki film obejrzy i że jasne będzie, że go nie doceni, bo wcześniej już nauczyciele za dużo nagadali. Ale np byłam z całą swoją szkołą, i jakoś przez cały seans siedzieliśmy jak makiem zasiał ze łzami w oczach, a po zakończeniu projekcji siedzieliśmy razem z innymi zapłakanymi ludźmi w fotelach przez co najmniej 20 minut.... o czymś no sorka to jednak świadczy... (że szkoła zmusza to beznadzieja, ale jak nauczycielka mówi, że pójdziecie do kina (zwracam się do niektórych))to radochy trochę macie, nie?

pozdrawiam...

Gosia43

Dobra. Faktycznie każdy ma inny gust. Tyle że według mnie film jest przereklamowany. Spodziewałam się czegoś innego. A tak dostałam przegadaną historię a to co ciekawe mam na 10 minut przed końcem. Aha - i nie wzruszył mnie aż tak dobitnie.

ocenił(a) film na 9
EM_DE_KE_AS

Wiesz, nie każdego poruszają te same filmy...W filmie nie mogło być przez 2 godziny pokazywane jak bolszewicy mordują Polaków, a po za tym od początku się mówiło że to ma być historia rodzin poległych w Katyniu. Historia przegadana? Tz? A jak może być nie przegadana?...pozdrawiam

Gosia43

Jak może być przegadana...Ja się po prostu spodziewałam porządnego filmu. Dialogi były denne, w tym filmie nic się nie działo. Po prostu przez pół filmu nic się nie działo. Na początku jak wzięli Andrzeja potem trochę pokazali wojsko a potem to były już tylko te poszukiwania które prowadziła żona Andrzeja, kilka niezmiernie nudnych scen z Stenką...Nie no. Naprawdę. To, co chciałam zobaczyć, czego oczekiwałam działo się dopiero pod koniec. I nie chciałam mordu przez cały film. Tylko po prostu miałam nadzieję zobaczyć coś więcej o obozach etc. Nie przez całe 2 godziny - to chyba jasne. Jakbym chciała całe 2 godziny to mogę sobie włączyć film dokumentalny na Discovery i bym miała. Nie trzeba iść do kina żeby to zobaczyć. Wystarczą programy dokumentalne.

"od początku się mówiło że to ma być historia rodzin poległych w Katyniu"- też prawda. Tylko sądziłam, że te historie będą miały więcej dramatyzmu. Jednak w grze aktorskiej niektórych osób ciążko było się dopatrzeć emocji, a Ostaszewska dość sztucznie grała.

Gosia43

To wy jesteście denni;/
Wajda chciał pokazać historię Katynia od innej strony, od strony cierpiących rodzin, tego co się dzieje w naszym wnętrzu a nie same fakty historyczne.
Zasługiwał na Oscara, ale nominacja też jest dobra.
Film jest super, i wiem że film się podobał za granicą, bo mam rodzinę za granicą i ludzie byli zainteresowani tym filmem.
Także wiem co piszę.

Film jest super!

lays19_91

Taaa jasne - film nudzi przez bite dwie godziny nic się nie dzieje Ostaszewska chodzi w kółko i gra z manierą "Na dobre i na złe". Stenka sztuczna. Dobry jedyni pierwsze i ostatnie 10 minut. Lepiej mam w filmie dokumentalnym. Nie trzeba do tego pana Wajdy. No słaby film i juz

ocenił(a) film na 1
Gosia43

zasrany trol, zaraz po słowie "inteligentny" pisze "wogule", a cymbały wchodzą w rozmowę...

ocenił(a) film na 9
Niedopowiedziany

Pokazałeś drogi forumowiczu swój poziom pisząc "zasrany trol". Myślisz, że będę płakać po nocach?
Tylko ludzie o niskim ilorazie inteligencji w ten sposób zaczynają rozmowę, ale ok, twój problem.
Chcę tylko dodać, że niektórzy są dyslektykami.
Pozdrawiam serdecznie

Gosia43

Jak są dyslektykami to niech się nie wypowiadają, albo zainstalują przeglądarkę ze sprawdzaniem pisowni ew. zainwestują w słownik ew. zaczną myśleć. W sumie to ostatnie wiedzie do jednego z dwóch poprzednich, więc do tego się ogranicz. A w tym filmie kompletnie nic się nie dzieje, gdyby przez cały czas pokazywali Żmijewskiego w pociągu to mógłby być prawdziwy hit, a tak... Melodramat dla ludzi, którzy to pamiętają i pseudopatriotów, całą resztę zanudzi na śmierć. 1/10

użytkownik usunięty
UqiSylune

nie rozumiem Twoich negatywnych uczuć względem dyslektyków,
traktujesz ich jak jakichś debili,
dyslektyzm to swego rodzaju choroba, gdybyś nie wiedział
,,niech się nie wypowiadają''- a niby czemu ?? bo nie znają zasad
gramatyki/ortografii ?!
równie dobrze, jakiś profesor może Ci powiedzieć ,,spadaj! nie wypowiadaj
się ! nie wiesz tyle ile ja, więc Ci nie pozwalam, a jeżeli chcesz coś
powiedzieć to się doucz!''
wkurza mnie ta dyskryminacja w naszym kraju,

ocenił(a) film na 1
Gosia43

Aha, czyli lepszy biedny dyslektyk, który nie potrafi nauczyć się kilku zasad i wcielić ich w życie, od Włocha, który nie zna polskiej historii... Ciekawe ile szczegółów Ty znasz na temat historii innych panstw. Poza tym to, ze film dostał Oskara niekoniecznie znaczy, że jest taki wybitny, tylko raczej doszukiwałabym się tutaj powodów politycznych.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że film jest świetny, bo przedstawia taką historię i jakiś Włoch dowie się czegoś nowego. Czyli wg Ciebie wystarczy, że jest dobry temat, a realizacja nie ma już żadnego znaczenia. A może ktoś inny mógłby to zrobić lepiej, nie sądzisz? Wajda olał sprawę wiedząc, że i tak film się obroni, bo ma dobry temat, a reżyser znane nazwisko.

ocenił(a) film na 2
Pao

Słaby film, a oskary przydzielają żydki żydkom więc wiesz już za co by mógł go dostać (HHAHAHHA )pozatym o czym my mówimy... nigdy oscara nie dostanie polskie gówno - czasami trzeba troche dosadnie, bo niektorzy ciagle sa zapatrzeni w M jak Z i Na dobre i Na dobre... spadajcie wydymańcy o.0

P.S to powiedz mi ziomka ile osób z twojej klasy uczy sie np. j. niemieckiego - u mnie na 33 osoby tylko 2 (mowa o LO)...

ocenił(a) film na 9
jan111to

A co ma przepraszam język niemiecki do tego wszystkiego?

Ale ok. Na 32 osoby, niemieckiego uczy się 15 osób.

ocenił(a) film na 1
Pao

tzn. "byl nominowany", mój błąd .........................................
.................................

ocenił(a) film na 7
Pao

Film dla każdego będzie inny jednym się spodoba innym nie. Ja nie krytykuje kogoś bo stawia 1,2,3, czy 10 to jest jego głos jego wola i jego odczucia po filmie... Mi się po prostu spodobał nie twierdze że nie mógł być lepiej zrobiony bo mógł ale mnie ujął wczułem się w tamten okres fakt może 8 to za dużo ale nie jestem pewien czy 7 nie było by za mało :)

Tak z innej beczki właśnie możliwość oceniania powinna być trochę inna np 5 gwiazdek tylko dlaczego 1- Fatalny 2- Da się obejrzeć 3-Średni jakich wiele 4-Dobry 5-Bardzo dobry :) ale to tylko takie moje zdanie. Nie wiem jak inni uważają hm?