PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

(przepraszam za literówkę)
Prawda jest taka iż Katyń dziełem sztuki nie jest - przeciętny film na WAŻNY i WAŻKI temat, dotychczas celowo pomijany przez władze komunistyczne. Od wielu miesięcy dostępny jako dodatek do szmatławych gazet - nagle po wielkiej narodowej tragedii stał się obiektem zainteresowania w wielu krajach , co panu reżyserowi przyniesie niemałe tantiemy - i choćby z tego powodu że zarobił na śmierci tych ludzi nie powinien pluć na Prezydenta Kaczyńskiego, zwłaszcza po jego tragicznej śmierci. Nie jestem PISuarem, polityka Pana Prezydenta nie zawsze mi odpowiadała, ale jeśli chodzi o miejsce pochówku - zachowania Krakusów i niektórych ludzi kultury uważam za skandaliczne, i uwłaczające godności Polaka. Co takiego zrobił/nie zrobił Kaczyński że nie jest godzien Wawelu? W czym jako głowa państwa jest gorszy od królów - co tak naprawdę o nich wiemy - władzę dziedziczyli po tatusiach, sprawowali ją często nieudolnie, dbali w większości o własną prywatę, często prowadzili niemoralny, hulaszczy tryb życia, a wiemy o nich tyle co przekazały kroniki - patrz Braveheart:...historię piszą ci którzy wieszli bohaterów...
Jagiełło nie był nawet Polakiem tylko Litwinem, któremu ze względów czysto politycznych oddano 14-letnią Jdwigę - jakoś o pedofilii nikt nie wspomina..
Wtedy nie było mediów: prasy, TV, internetu.
A cóż Kaczyński??? - był niezłym prezydentem, walczył o polskość i pamięć narodową, nie miał brudnego życiorysu, nie zrobił nic czego musiałby się wstydzić, przeżył uczciwie życie, dochowując wierności swojej żonie...
Puknijcie się w łeb z protestami - bo to zwykła, pospolita polska zawiść i wstyd przed całym światem!
W czym wreszcie Kraków?Wawel jest w najnowszej historii lepszy od Warszawy - tam działał ruch oporu, tam ulice "spłynęły krwią w czasie powstania, to stolicę doszczętnie zniszczono - co zrobił w trakcie II wojny światowej Kraków??? - NIC. (żeby nie było nieporozumień jestem Krakusem, choć nie "z dziada pradziada"

piotrbimbasik

Przepraszam moderatorów, ale dlaczgo kasujecie odpowiedzi? Jeszcze wczoraj były trzy - czy tekst jest tylko głupi, czy niewygodny politycznie - pytam z czystej ciekawości bo w gruncie rzeczy jestem już na tyle stary że mnie ta cała zabawa wali...

ocenił(a) film na 1
piotrbimbasik

Raczej nie z politycznych - po prostu ktoś zgłosił komentarze do usunięcia z jakiś powodów i moderatorzy zareagowali(a w sumie to forum o filmie "Katyń" a nie żałobie narodowej).
A co do prezydenta - no, nie oszukujmy się ,że nie ani on ani to co robił nie było popierane przez większość Polaków - a czy ktoś chce tego czy nie mamy demokracje, i rządzić powinna większość a nie kardynał Dziwisz a anonimową osoba która się teraz nie przyznaje do pomysłu pochówku.
Ja uważam decyzję podjętą przez wyżej wymienione osoby za haniebną, bo wykorzystano żałobę, aby w razie czego, uciszyć krytykę ( ile razy na forach już padły wypowiedzi w stylu - nie szanujesz żałoby, jesteś przeciw = nie jesteś patriotą), ale to moje osobiste przemyślenia, zwłaszcza że nie byłoby żadnych problemów w przeniesieniu pary prezydenckiej na Wawel potem - dla mnie wygląda to tak, jakby się obawiał, że później nie znajdzie się akceptacji dla tego typu decyzji.

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

Lech Kaczyński był złym prezydentem Warszawy. Jako prezydent Polski często wystawiał nasz naród na pośmiewisko... mam o tym przypominać? Wielcy pochowani na Wawelu nie meldowali swojemu bratu, że zadanie objęcia prezydentury (parafraza) zostało wykonane, ale służyli Polsce i wszystko co robili to dla dobra ojczyzny. Prezydent RP wybierany z woli narodu raczej powinien odciąć się od partii politycznej, z której się wywodzi i być prezydentem wszystkich Polaków.

Najważniejszym z dotychczasowych prezydentów RP jest Lech i nie Kaczyński, ale Wałęsa. Natomiast na 2 kadencje został wybrany Aleksander Kwaśniewski, który poza wprowadzeniem polski do NATO zrobił jeszcze wiele, wiele wiele... Niestety na tle swoich dwóch poprzedników dokonania Lecha Kaczyńskiego wypadają marnie.

Sam fakt, że uprawiał politykę historyczną, nie czyni z niego jakiegoś wielkiego bohatera. Nie ma sensu nawet porównywać go do Piłsudskiego...

Jak ktoś nie rozumie nietaktu chowania związanego całym sercem z Warszawą prezydenta Lecha Kaczyńskiego na Wawelu, to sam nie wiem czy przekonają go jakiekolwiek racjonalne argumenty.

Szczególnie sprzeciw Wajdy utwierdza w przekonaniu, że decyzja o pochówku jest jedynie polityczna. Media mogą wmawiać komu chcą, że polityki nie powinno być w czasie żałoby, ale polityka jest zawsze. I to normalne.

Jak któryś z prezydentów powinien być chowany na wawelu to Kaczorowski. Poza tym ja osobiście wątpię, żeby wolą Lecha Kaczyńskiego było spoczywać na Wawelu...

ekiwok

Lech Kaczyński był dobrym prezydentem Polski - nie porównyjmy do niego Kwaśniewskiego - bo to obraźliwe... Żył jak człowiek i Polak, miał swoje słabości jak każdy, ale nic nie można Mu zarzucić zarówno jako człowiekowi jak i głowie państwa..

ocenił(a) film na 3
piotrbimbasik

Oczywiście, że można i to wiele. Opóźnianie ratyfikacji traktatu lizbońskiego, chociażby. Przykładów można mnożyć. Kwaśniewski został wybrany na 2 kadencje, a Lech Kaczyński nie miał szans na drugą w najbliższej przyszłości. To bardzo dużo lepiej świadczy o tym pierwszym.

Informacja że Kaczyński "żył jak człowiek" oddaje chyba całkowicie wielkość jego zasług dla kraju...