PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Nie ma to jak dobrze zrobiony film. Arcydzieło (10/10) Wajdy przejdzie do kanonu polskiego kina, nie ze względu na jakiś novum ale za bezkompromisowe rozliczenie się ze zbrodnią katyńską. Wspaniałe światło, dźwięk, kamera, niesamowita muzyka - Penderecki mnie zaskoczył, przyznaję. Za odważne podejście reżysera do bardzo drażliwego w Polsce tematu oraz za wszelkie efekty specjalne i najwyższą, wręcz hollywódzką jakość wykonania dzieła, obrazowi należy się Oskar, bez dwóch zdań. Przez ostatnich naście lat każdy z nas nabył tyle wiedzy na temat tej zbrodni, iż wielowątkowość tworząca jednak spójną całość jest łatwo przyswajalna i pozwala spojrzeć na to z innej, bardziej "realistycznej" perspektywy. Celowo użyłem cudzysłowia, gdyż film ten oparty na faktach jest mimo wszystko fikcją. Pokazuje najbardziej prawdopodobny scenariusz tych dni, dramat mordowanych i ich rodzin. W dobrym świetle prezentowane są różne postawy charakterów oraz motto tamtych czasów: Bóg, Honor, Ojczyzna.
Film wstrząsnął mną do głębi. I nie ze względu na łzy, których nie bałem się pokazać jeszcze długo po seansie, ale ze względu na formę przekazu. Typowy obraz dowolnego reżysera oszczędziłby widzowi okrutnych scen z samej końcówki filmu. Kamera pokazywałaby niebo i słychać by było strzały. W tym temacie nie było miejsca na niedopowiedzenia i uproszczenia. Całkowicie rozumiem intencje Pana Wajdy i podziwiam Go za odwagę przy realizacji tego dzieła.
Wg mnie to najbardziej wstrząsający film w historii polskiej kinematografii. Być może nawet najlepszy. Arcydzieło, które powinno być obowiązkowe do obejrzenia dla każdego Polaka a nie polaka.
P.S.
Lestat - jesteś na mojej czarnej liście. Nie śmiej nawet nic komentować.

Ramones

Hahha uśmiałem się czytając to. Miałem wrażenie takie jakbyś został wypuszczony z klatki i pierwszy raz w życiu obejrzał film:D

P.S "a odważne podejście reżysera do bardzo drażliwego w Polsce tematu oraz za wszelkie efekty specjalne i najwyższą, wręcz hollywódzką jakość wykonania dzieła" Hahhaa, hollywódzką, fajne to przez ó :D Dla mnie hollywoodzkie produkcje to synonim komercyjnego kiczu;)Więcej patosu w twoim tekście niż w filmie ;]A co do efektów specjalnych...ciekawe jakich wymagał ten film;)

ocenił(a) film na 8
adi200022

Staram się o wyważone odpowiedzi, ale idiotów ciężko komentować, Adi, po prostu zniknij - i tyle.
I poczytaj coś o historii filmu i Polski, i o histori anmerykańskiego filmu, i przejdź się po krakowskim rynku i zobacz jeszcze raz film - może zrozumiesz, czym są efekty specjalne.
Dla ludzi w pewnej fazie rozwoju internet powinien być zakazany, bo to PUBLICZNA forma wypowiedzi.
Dla założyciela tematu: mam 37, jestem nauczycielem, lat i też prawie płakałem. Widzę błędy Wajdy, i mimo to byłem poruszony.

ocenił(a) film na 3
mirek_70

Przepraszam, że się wtrącam, ale jakie znaczenie ma to, że masz 37 lat i jesteś nauczycielem?

Misha

Pewnie tylko dla niego ma to jakieś znaczenie;)

P.S Mógł się nie przyznawać, że nim jest bo tylko psuje opinie innym nauczycielom:(Z tego co wiem ludzi , którzy obrażają w sposób tak prymitywny innych internautów nazywają dziećmi neostrady:D

adi200022

Arcydziełem to ja bym filmu nie nazwał...
U mnie osobiście film zasługuje na 6/10

Z jednej strony film dość ciekawy, ukazujący całą zbrodnię, jednak zbyt rozciągnięty bo pokazuje jakieś inne pierdoły z bardzo małym stopniu wiążące się z filmem
a z drugiej strony film mi zalatuje komercją, wydaje mi się że Wajda chce poprostu zarobić na znanym wydarzeniu jakim niewątpliwie jest Zbrodnia Katyńska.

Więc arcydzieło to niezbyt jest, czy zasługuje na oskara ??? kwestia gustu, jak dla mnie to nie bo nic szczególnego, co by było jakieś wybitnie dobre nie zauważyłem

A i wszysycy piszą że płakali, że się głęboko wzruszyli itp. itd.
Szczerze to film nie wywarł na mnie większego wrażenia, nie było żadnych łez, ani u mnie ani u większości osób na sali. A jeszcze wracając do zbrodni Katyńskiej, to hmm przed filmem przeczytałem sobie w podręczniku od historii fragment właśnie o Katyniu. Zajmował on jakąś 1/3 strony formatu A4 i musze przyznać że tego fragmentu dowiedziałem się więcen niż z samego filmu...
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
adi200022

Macie rację, przepraszam, poniosło mnie. Odwołuję swoją wypowiedź. Jest rzeczywiście prymitywna :)
Pisalem na emocjach po filmie, dziś już widzę ten film, niestety, trochę inaczej...

Ramones

poza wyłowieniem z filmu histori zdarzenia, grą kilku aktorów, to film jako dzieło żalosne.nie byłem rozczarowany, wajda-srajda nigdy mi nie imponował jako filmowiec.

detinko

Tak poza tematem, to trzy filmy Wajdy mi się najbardziej podobają: Kanał, ZIemia obiecana, Danton. "Wajdą srajdą" według mnie to stał się na stare lata;)

adi200022

dla mnie "przekładaniec" na podstawia Pan Lema to był v-max Pana W. ze na stare lata poziom spada, cóż każdy chce żyć ale po co meczyć innych ;)