PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Jak można pisać że "Katyń" był za długi albo nudny przecież to nie jest film przy którym możemy sie rozerwać albo pośmiać on ma na celu przekazanie prawdy historycznej o największej w dziejach zbrodni wojennej o zamordowaniu prawie 20 tys. oficerów i generałów. Ten kto pisze takie bzdury albo jest kompletnym idiotą albo nie powienien się nazwać polakiem. Ja uważam że film zasługiwał na Oskara a pan Wajda pokazał po raz kolejny ,że jest mistrzem w swym fachu. Najbardziej cieszy mnie to ,że w końcu ktoś im tak dobitnie pokazał jakimi są mordercami i zbrodniarzami bo osobiście uważam ,że Rosje powinno się zaorać i posypać solą żeby juz nic tam nie urosło ponieważ jest zakałą tego świata.

ocenił(a) film na 4
slawus62

Nie o to chodzi, ze Katyń był długi czy nudny.
Katyń był płaski. Bohaterowie byli przekombinowani, dretwi, tacy pewni i niewruszeni! Mozna by rzec- z marmuru. Gdzie watpliwosci? rozterki? gdzie wewnetrzna walka? nie było tego.
Totalny niewypał jesli chodzi o ukazanie obozowego zycia jeńców. Juz pisałam wczesniej na ten temat, nie chce mi sie palców strzepic. porazka.
Nie przekazał prawdy.a przynajmniej nie cały. Wiesz co było prawda w tym filmie? "Kula w tył głowy i bezimienna mogiła w brzozwym lasku". Ostatnie 10min. Ale to zamało na oskara.
Pan Wajda pokazał ze nie da sie zrobic dobrego filmu bazujac jedynie na swoim sławnym nazwisku i poruszajacym temacie.

ocenił(a) film na 10
viera_2

w pewnym stopniu masz racje jeżeli chodzi o aktorów bo polska nie ma dobrych aktorów a jezeli chodzi o Wajde to uwazam ze zrobił to co do niego należało

ocenił(a) film na 10
slawus62

a co do oskara to uważam ze nalezał sie choćby ze względu na świetne ukazanie prawdy jak zabijano sćigano itd

ocenił(a) film na 4
slawus62

Nie napisałam tam aktorów- tylko bohaterów.To raczej 2 rozne pojecia.
Aktorów nie ma sie co czepiac. Scenariusz do luftu. Jak mieli zagrac dobrze z tak dretwymi kwestiami?? Niektórym sie to udało. Np Stence. Czy chyrze.
A ja mysle ze zrobił za mało. Ze zrobił zle to czego sie juz podjał. Jak jest sie tak sławnym i wychwalanym cżłowiekiem, jak robi sie film o zbrodni katynskiej to trzeba zrobic to dobrze. Poprzeczka idzie w góre.

ocenił(a) film na 10
viera_2

w sumie racja chociaz trudno stworzyc scenariusz do takiego filmu ktory byłby dobry ktory dobrze by sie ogladało

ocenił(a) film na 4
slawus62

Pewnie ze tak. Dlatego scneariusza nie moze naisac pierwsza lepsza osoba. To sa zwodowcy! Ale jak widac i ci momentami zawodza. I to na całej lini. Wielka szkoda.

ocenił(a) film na 9
viera_2

Cala prawde przekazuja filmy dokumentalne. Wajda ukazal los kilku bohaterow, z ktorym mniej lub bardziej moga sie identyfikowac wszystkie rodziny ofiar. Przeciez nie mogl zrobic filmu o 20 tys. rodzin - dlatego taka a nie inna perspektywa i taka a nie inna fabula. Wazne jest to, ze nie ma przeklaman co do wydarzen historycznych.
Generalnie widze u niektorych tendencje do jezdzenia po tym filmie. Zarzuty sa czesto absurdalne i jednoczesnie sprzeczne ze soba. Tak naprawde to temat rzeka, moze kiedys poswiece troche czasu i popelnie jakis dluzszy tekst, ktory obnazy te wszystkie glupoty. Nie uwazam, ze Katyn jest arcydzielem kina swiatowego, ale niektore opinie moga budzic jedynie usmiech politowania...