zal. i jeszcze raz zal ze polski narod jest tak ograniczony, kolejny dobry pomysl na film ktory dala historia zniszczony eh polskie zlodziejstwo lenistwo korupcja i i brak profesjonalizmu doprowadzaja mnie do smiechu juz
daje 3 tylko i wylacznie za zdiecia i fabule ktora mozna bylo lepij wykorzystac
"polski narod jest tak ograniczony" - o co ci chodzi ? Polski naród ten film twórzył czy jak ? Nie wyżywaj się na nas tylko dlatego, że komuszy pupilek spaprał taką historię. :)
przyklad prosty film nisko budzetowy , ktory jak dla mnie poza szeregowcem rayanem jest najlepszym dramatem wojennym o nie banalnych efektach specjalnych
bratersto broni
i wszystko jasne tak powinien wygladac dramat historyczny, uczmy sie od azjatow
to już się robi prawie sport narodowy; czyli jak spaprać idealny materiał na HIT kinowy [nie tylko w Polsce] , przemielić kasę podatników, i udawać że zrobiło się arcydzieło. Została zmarnowana ogromna okazja pokazania światu co to się na Polskiej Ziemi stało między 17.09.39 a 09.05.45. I tak spaprano "Ogniem i Mieczem" , "Quo Vadis" , "Stara Baśń" , "Wiedźmin" , "Pan Tadeusz" ...
Też mnie to boli, film kiepski, a temat bardzo ciekawy i wstrząsający. Wajda schrzanił jak się patrzy. Jednak z powodu, iż jest to film o zbrodni katyńskiej to nikt nie powie, że jest słaby, bo to znaczy, że nie jest się patriotą(ja i tak nie jestem) i, że się jest niewrażliwym na takie okropności! O zgrozo film ten zdobył dużo Orłów, w tym za najlepszy film(!?), pokazuje to ograniczony pomyślunek polskich jurorów, choć i tak w roku 2008 nie był prawie żadnej konkurencji - nędzne Sztuczki i Pora umierać(co z dwojga złego lepsze było). Gdyby ten film zrobił Eastwood albo Spielberg to naprawdę mogłoby wyjść cudo!
A jak mógł to inaczej przedstawić?, przecież nie był to film akcji ale para dokument. Obraz Wajdy co prawda zbytnio nie porusza, ani też nie dorównuje jego najwybitniejszym dziełom, ale trzeba przyznać że powstał film solidny. Końcowa scena mordu trochę sztuczna, nikt nie błaga o życie?, wszyscy idą jak baranki na rzeź. Za film 7.