PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223109
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

DODAM ZE DO DZIS FASZYSTOW I SOWIETOW NIENAWIDZE BO W OKRUSZKU IM TO POZOSTALO PO TEJ ZBRODNI KURWAMI SA JEDNYM SLOWEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10
maly_wdz

Zgadzam się z Tobą w pełni!! Na historii powiedziałem że nienawidzę szkopów to nauczycielka zaczęła mnie umoralniać, że prawdziwy historyk nie może pod tym względem oceniać a ja do niej że tego co oni zrobili nie da się wybaczyć!

ocenił(a) film na 3
maly_wdz

Nie jestem do końca pewna, czy ty znasz przeznaczenie tej strony. Ona nie jest po to, żeby tu manifestować swoją ksenofobię, ale by wymieniać zdania o FILMACH.

ocenił(a) film na 10
selene_

Jak dobrze że mi się zdaje ksenofobia to strach przed obcymi wpływami (chyba że się mylę) czyli nie wiem do czego nawiązujesz?? A chciałem tylko pokazać co myślą historycy na temat szkopów!!

ocenił(a) film na 3
Mad_Max

ksenofobia - niechęć, wrogość w stosunku do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny (Kopaliński, Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych).
A po drugie nie ma czegoś takiego jak szkopi i sowieci, ale są za to Niemcy i Rosjanie.
Po trzecie Nie każdy "szkop" jest taki sam, żeby ich wszystkich wrzucać do wspólnego wora. Tak jest na całym świecie, także i u nas - są ludzie dobrzy i świnie. Czy ja tu sprzedaję jakąś gnozę??? Nie sądzę.

maly_wdz

I po co od razu mięsem rzucać? Możesz nieznosić niemców i faszystów, czy sowietów, ale zachowuj się kulturalnie. Co było, minęło i nie wróci, oczywiście nie należy zapominać o wielkich zbrodniach, ale takie podejście do niczego nie prowadzi. Wszyscy razem możemy się obrażać, mozemy toczyć wojny, ale co to da? Cierpienie i ból, a patryjotyzm nie polega na wyzywaniu ludzi, którzy zrobili nam wielką krzywdę. Bądźmy dumni z tego, że jesteśmy Polakami i patrzmy śmiało w oczy niemcom, czy rosjanom, a nie pokazujmy swoją słabość i niekontrolowaną nienawiść bo tylko się ośmieszymy.

rose_4

P.S. Jestem obecnie studentką 2 roku historii i wcale nie kocham szkopów, ale staram się zrozumieć ich tok myślenia. I niezapominajmy, że byli oni podwładnymi Adolfa Hitlera i nieposłuszeństwo wobec niego było surowo karalne (śmierć, torturowanie rodzin i bliskich).

ocenił(a) film na 10
rose_4

Po pierwsze to nie wiem kto tu rzuca mięsem???
Po drugie nie chciałem wywoływać kłótni na tym forum. To co myślę o "Niemcach i Ruskach" to moja sprawa ale chętnie wysłucham innych.Rozmowa przecież toczyła się kulturalnie, ale żeby się nie kłócić możemy skończyć ten temat i pogadać o filmie :)
P.s. Co do ksenofobii to u mnie w podręczniku do polaka pisało strach przed wpływami obcych lub innego kraju.

ocenił(a) film na 4
Mad_Max

Otóż mięsem rzuca sajmon, czyli autor tematu.
Po drugie - kłótni to tu na pewno nie będzie, najwyżej pyskówka, polegająca na tym, że co rusz ktoś będzie wymyślał na wymienione nacje. Kłótnia jest wtedy, jak ścierają się argumenty, a co to za argument: "Ruscy i Niemcy są k..."?
Jeśli wam się zdaje, że tylko Niemcy i Rosjanie popełniali w historii dziejów okrucieństwa, to radzę wam poczytać sobie w jaki sposób polska szlachta tłumiła bunty kozackie. Fascynująca lektura (na początek polecam coś z literatury, np. "Zamek kaniowski" Goszczyńskiego).
A co do P.S.-a - radzę nieco rozszerzyć horyzont i wyjść odrobinę poza wiedzę zawartą w "podręczniku do polaka".

ocenił(a) film na 10
Lena_Borgia

co do p.s.'a to nie interesuje się zbyt terminami filozoficznymi wolę historie , książki Ludluma i wiele innych rzeczy, z których moja wiedza jest nieco bardziej urozmaicona, więc nie poczuwam się do tego aby rozszerzyć wiedzę na temat ksenofobii bo mnie to nie interesuje ale dzięki za uwagę krytyka zawsze się przyda! Ale Niemców i Ruskich nie lubię i nigdy nie polubię. Weź pod uwagę to że od zarania dziejów "Szkopy i Ruski chciały nam się dobrać do dupy.Już od czasów Brzetysław (syn Ottona III), przechodząc do wojen z Krzyżakami , do zaborów, pierwszej i drugiej wojny światowej i komunizmu i jeszcze wiele można wymieniać. A więc to nie jedno pokolenie Niemców nienawidziło Polski i chciało jej zniszczenia. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
Mad_Max

pokolenie Niemców i Rusków miałem napisać!! Sorry za błąd!!

ocenił(a) film na 10
maly_wdz

Dokładnie, Rose ma rację. Kiedyś dominował np. w Rosji tzw. kult jednostki czyli J. Stalina. I jakby się sprzeciwili to by zostali zabici. A więc bali się go i mu o to właśnie chodziło. Dzięki takim "poddanym" Stalin miał 'władzę". Hiltler zresztą też. Ale dzięki Bogu ich już nie ma i żyjemy w "lepszych" czasach. Uważam że teraz nie ma co mówić że nienawidzę Rosjan czy Niemców. Bo to bez sensu. Przecież nie możemy cały czas być wrogo nastawieni do innych krajów. Jednak wiem że te tło historyczne ciągle będzie ciążyło na stosunkach np. Polsko-Rosyjskich, tym bardziej że nie przyznali się oni do Katynia. Sądzę jednak że należy o takich wydarzeniach mówić kolejnym pokoleniom, bo pamięć o nich i takich bohaterach nie może zaginąć...

Susan_Eva

Rose ciagle sie swioczy ze jest studentka histori na boga nie ucz dzieci nie rob im tej krzywdy bo masz poglady do dupy

maly_wdz

W ten sposób mnie obrażasz i wiesz gdzie mam twoją opinię na temat moich wypowiedzi? Coś ci się nie podoba to przemilcz to. To jest forum filmowe jak być nie zauważył. Mówisz, że moje poglądy są do dupy? Nie masz prawa tak mówić, bo każdy człowiek moze wyrazić swoją opinię. Przeszkadza Ci, że piszę, że jestem studentką historii? Jak ci to przeszkadza to nie czytaj moich wypowiedzi. Dziękuję.

maly_wdz

P.S. Nie zamierzam uczyć w szkole, mam zupełnie inne plany, to że studiuję hisotrię, to nie oznacza, że od razu muszę nauczać w szkolę no chyba, że masz tak ograniczoną wiedzę i sądzisz, że historycy tylko w szkołach uczą.

ocenił(a) film na 10
maly_wdz

Ja to Ci gratuluję Rose i zazdroszczę. Historia to ciekawa i bardzo bogata dziedzina ale jej nauka niezbyt mi wychodzi. Dlatego Cię podziwiam ;) Też bym tak chciała :D